Η χθεσινή εικόνα στα πασοκικά έδρανα δεν είχε σχέση με αυτό που συνήθως συμβαίνει στις συνεδριάσεις της Βουλής: την ώρα που στο βήμα της Ολομέλειας βρισκόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, σχεδόν σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα βρισκόταν από κάτω για να τον παρακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Παπανδρέου – ο συνωστισμός ήταν τέτοιος, που υπήρξαν βουλευτές, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης, που κάθισαν σε διπλανά έδρανα γιατί δεν χωρούσαν.
Η πασοκική παρουσία, για την οποία υπήρξε η σχετική κινητοποίηση, λειτουργούσε ως μήνυμα: τη στιγμή που το κόμμα δείχνει να χάνει κάποιο έδαφος στις δημοσκοπήσεις και οι πρώτες εσωκομματικές διενέξεις (όπως η ένταση που προέκυψε εντός της ΚΟ σε δύο διαδοχικά νομοσχέδια) έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να αναδείξουν μια συσπειρωτική εικόνα, μετρώντας λιγότερες από 80 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.
Οι συνεδριάσεις των οργάνων, του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, που αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα, είναι και αυτό στοιχείο της επιχείρησης οργανωτικής και επικοινωνιακής ανασύνταξης, καθώς ο στόχος είναι ένας, δεδομένος και ίδιος για όλους: το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να έρθει δεύτερο με καθαρή άνοδο των ποσοστών του, ώστε να εγγραφεί στην κοινωνική συλλογική συνείδηση ως ο βασικός αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές του 2027 – με τον ίδιο τον Ανδρουλάκη να αποφεύγει να βάλει «ταβάνι» στην προσπάθεια.
Τα ανοίγματα
Σ’ αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, που ήδη μετράει ονόματα που μπορούν να συσπειρώσουν το όλον ΠΑΣΟΚ και όλες τις πλευρές που εκπροσωπούνται εντός της δημοκρατικής παράταξης – με αμφίπλευρα ανοίγματα στον χώρο του πολιτικού Κέντρου και στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία, αλλά και προσπάθειες συσπείρωσης σε περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά, όπως στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα. Στην επικείμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θεωρείται δεδομένο πως τα μέλη θα ζητήσουν αρμοδιότητες και συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ενώ στο πλάνο είναι και η δημιουργία μιας επιτροπής εκλογικού αγώνα. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως αντιπολίτευση τη «λάιφσταϊλ, αλλά ακίνδυνη» πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.
Σ’ αυτό και θέλουν να απαντήσουν πολιτικά, «πατώντας» στα δικά τους ερείσματα, σε συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, προβάλλοντας μια πρόταση που κυρίως επενδύει στην ανανέωση. Σε επίπεδο ρητορικής, στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να έχουν ως πρώτο στόχο την κυβερνητική πολιτική, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα απαντούν σε επιθέσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – όπως και γίνεται, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο.