Τετραπλό μήνυμα για την εξελισσόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση με προφανή στόχο τη διατήρηση της νηνεμίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τις σύγχρονες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, το έμψυχο δυναμικό και τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη «γειτονιά» της Ελλάδας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη «φωλιά» των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα. Εκεί εντάχθηκαν επίσημα τρεις «κυνηγοί» υποβρυχίων – τα Romeo MH-60. Ο Πρωθυπουργός χάραξε την (πάγια) κυβερνητική γραμμή του «πατριωτισμού της ευθύνης» και, κοιτάζοντας επί της ουσίας στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, μίλησε για προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία αλλά με «διαρκή επιφυλακή» για την προάσπιση των εθνικών δικαίων. «Επιβάλλονται συνεχώς οι προσεγγίσεις, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις», είπε, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, ποτέ αφελείς».
Σε μια περίοδο ήρεμων νερών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας αλλά με την Τουρκία ευρισκόμενη σε προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να κατευθύνει την εμπρηστική ρητορική της προς την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας (οι δυο τους έβαλαν τον αναγκαίο εξοπλισμό και πέταξαν πάνω από τον Ευβοϊκό) ανέδειξαν ως σταθερή προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα», είπε ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στην Αγκυρα, όπου ο ίδιος θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περίπου 45 μέρες.
Και ενώ στην αεροπορική βάση στο Κοτρώνι προσγειώθηκαν τρία Romeo, τα πιο ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που έχει το ΝΑΤΟ, αναμένονται άλλα τέσσερα το 2025 μέσα από το διακρατικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ – αξίας άνω των 550 εκατ. δολαρίων. Μία συγκεκριμένη αναφορά του Μητσοτάκη μαρτυρά τη συνολική κατεύθυνση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος: η διαλειτουργικότητα των Romeo με άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ιδίως τις φρεγάτες Belharra, που θα αρχίσουν να εντάσσονται στον στόλο από το 2025, και η συμβατότητά τους με τον αεροναυτικό εξοπλισμό των συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Αυτό «ενδυναμώνει», κατά τον Πρωθυπουργό, τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο ίδιος και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, δεσμευόμενος για στήριξή τους «με βάση τις αντοχές της οικονομίας».
Τα πολλαπλών αποστολών Romeo (μπορούν να συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης) λειτουργούν ως «κυνηγοί» υποβρυχίων αλλά και εκτελούν επιθέσεις κατά σκαφών επιφανείας. Ο εξοπλισμός τους αφορά τορπίλες, πυραύλους (Penguin, Hellfire), ρουκέτες λέιζερ, υπερσύγχρονα σόναρ και ηλεκτρονικά συστήματα. Επόμενο βήμα, τα BlackHawk της Αεροπορίας Στρατού, ένα πρόγραμμα που, σύμφωνα με τον Δένδια, θα εγκρίνουν προσεχώς η Βουλή και το ΚΥΣΕΑ.