Ακόμη μία διάκριση για την ελληνική κουζίνα από το Taste Atlas. Τα παραδοσιακά πιάτα, οι σαλάτες, τα τυριά, οι καφέδες και πολλά άλλα φιγουράρουν κάθε φορά στις πρώτες θέσεις του γαστρονομικού οδηγού, που διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά εδέσματα σε όλον τον κόσμο.
Αυτή τη φορά, την τιμητική της έχει η μπουγάτσα. Το γλυκό μικρών και μεγάλων βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τα αγαπημένα φαγητά πρωινού στον κόσμο, πίσω από το ρότι κανάι μία άζυμη πίτα που ζυμώνεται στη Μαλαισία με αλεύρι, αυγά, νερό και εξευγενισμένο λίπος και το κομπλέτ λεπίνια. Μία στρογγυλή φουσκωτή πίτα, από την Σερβία από την οποία αφαιρείται το πάνω μέρος και γεμίζεται με τυρί, κρέμα τυριού, και κρεατικά.
Τα πρωινά που συμπληρώνουν τη δεκάδα
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το καβαλτί από την Τουρκία. Σημαίνει «γεύμα πριν τον καφέ» και δεν συνιστά συγκεκριμένο πιάτο. Περιγράφει στην ουσία μία σειρά μεζέδων που σερβίρονται μαζί ως πρωινό, όπως ελιές, τυριά, τουρσί, αυγά, ψωμί, αλμυρό μπουρέκι, ακόμα και μπακλαβά.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το τσιλακίλες από το Μεξικό. Τα αυθεντικά νάτσο, αποτελούνται από τριγωνικά ή τετράγωνα κομμάτια τορτίγιας, τηγανισμένα για να γίνουν τραγανά, και γαρνιρισμένα με crema, τυριά, λαχανικά και σάλτσα τσίλι.
Στην έξι θέση συναντάμε το καλεντάδο από την Κολομβία, με τηγανιτά αυγά και μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων, σερβιρισμένα μαζί με αποφάγια κρέατος, σάλτσες ζυμαρικά και ό,τι άλλο ταιριάζει, από την προηγούμενη μέρα.
Την έβδομη θέση καταλαμβάνει το ναν ε μπαρμπαρί από το Ιράν. Μία άζυμη πιτούλα που αλείφεται με ένα λεπτό γλάσο από αλεύρι και νερό που της δίνει μία ιδιαίτερα τραγανιστή κρούστα. Σερβίρεται λιτά, συνήθως με κάποια σως γιαουρτιού.
Η μπάνιτσα με λάχανο από Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στην όγδοη θέση. Πρόκειται για μια παραδοσιακή πίτα ταψιού, που απαντάται σε πολλές εκδοχές, με αγαπημένη αυτή με το βραστό λάχανο και την πλούσια σάλτσα.
Στην ένατη θέση συναντάμε τα αγαπημένα κρουασάν της Γαλλίας, για τα οποία δεν χρειάζονται συστάσεις, ενώ τη δεκάδα κλείνει το κινέζικο τζιαν μπινγκ. Η βάση του είναι μία λεπτή τηγανίτα, αλειμένη με βούτυρο, με γέμιση αυγού, λαχανικών και κάποιες φορές κρέας.