Ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ρωσίας, το NTV, μετέδωσε ένα πλαστό βίντεο στο οποίο ένας κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας εμφανίζεται να καυχιέται για το ρόλο που έπαιξε το Κίεβο στο μακελειό που συνέβη σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, που επικαλείται πληροφορίες του BBC Verify, το βίντεο αυτό αποτελείται από δύο συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η φωνή του Ντανίλοφ πιθανότατα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI, σύμφωνα με έναν ειδικό.
Τι είπε ο δημοσιογράφος του BBC Verify
Αρχικά, ο δημοσιογράφος του BBC Verify, Shayan Sardarizadeh, δήλωσε ότι το βίντεο είναι deepfake, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για την σύνθεση δύο διαφορετικών ουκρανικών τηλεοπτικών συνεντεύξεων.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Το βίντεο είναι deepfake, καθώς στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί ως σύνθεση δύο πρόσφατων συνεντεύξεων που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες με τον Danilov και τον επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Kyrylo Budanov.»
Russia’s NTV has broadcast a video falsely alleging that it shows Ukraine’s top security official Oleksiy Danilov say Ukraine was behind last night’s deadly attack at the Crocus City Hall near Moscow.
But the video is a deepfake, featuring an AI-generated audio of Danilov. pic.twitter.com/AKKuP24RBL
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) March 23, 2024
Πώς δημιουργήθηκε το πλαστό βίντεο
Στο βίντεο, το οποίο έχει επίσης κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολεξέι Ντανίλοφ ακούγεται να λέει: «Διασκεδαστικό αυτό που γίνεται στη Μόσχα σήμερα; Νομίζω ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα κανονίζουμε πιο συχνά τέτοια διασκεδαστικά γεγονότα».
Ωστόσο, όπως έχει ήδη αναφερθεί, το BBC Verify έχει αποδείξει ότι το βίντεο αποτελείται από δύο συνεντεύξεις που δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Οι δύο συνεντεύξεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πλαστού βίντεο είναι προσβάσιμες στο YouTube, η μία – με ημερομηνία 19 Μαρτίου – περιλαμβάνει τον Ντανίλοφ και η άλλη – με ημερομηνία 16 Μαρτίου – τον αρχηγό στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας Κίριλο Μπουντάνοφ.
Μία ακόμα απόδειξη ότι πρόκειται για fake βίντεο είναι ότι οι παρουσιαστές που παίρνουν συνέντευξη από τον Μπουντάνοφ φαίνονται στο ψεύτικο βίντεο του NTV, φορώντας τα ίδια ακριβώς ρούχα με το ίδιο φόντο πίσω τους.
Δείτε τα βίντεο από όπου προέρχεται το deepfake
Τι αναφέρει ο ειδικός που εξέτασε το βίντεο
Το απόσπασμα του Ντανίλοφ, που εμφανίζεται στο βίντεο του NTV, δεν μπορεί να ακουστεί στην αρχική συνέντευξη από τις 16 Μαρτίου, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο ο ήχος να έχει δημιουργηθεί από AI.
Ο Σαμ Γκρέγκορι, ειδικός στα βίντεο που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, είπε στο BBC Verify ότι το βίντεο που προβλήθηκε από το NTV ήταν πιθανότατα “deepfake”. Και αναλύει την άποψη του με βάση τις παρακάτω εικόνες: