Το Βερολίνο τις ημέρες αυτές γέμισε με τις φωτογραφίες δύο καταζητούμενων τρομοκρατών της RAF. Επειτα από μία διαδρομή αίματος με 34 δολοφονίες η RAF διαλύθηκε το 1998. Τα τελευταία μέλη της τρίτης γενιάς όμως έγιναν οι τρομοκράτες της διπλανής πόρτας, όπως δείχνει η σύλληψη στο Βερολίνο της Κάτριν Κλέτε και ο εντοπισμός του Μπούργκχαρντ Γκάρβεγκ, καταζητούμενων επί 30 χρόνια.
Για τη Σοφί Σ. ήταν ένα σταθερό ραντεβού της εβδομάδας. Κοντά στον ανατολικό κόμβο του Βερολίνου Οστκρόιτς, στη Μαρκ-γκράφεν-νταμ 14-15, είναι μία μικρή παραγκούπολη με μόνιμα παρκαρισμένα τροχόσπιτα γεμάτα γκραφίτι. Οι ένοικοί τους ζουν εκεί σχετικά απομονωμένοι. Αλλά κάθε Πέμπτη η πόρτα είναι ανοιχτή σε επισκέπτες, όπως η 27χρονη φοιτήτρια Σοφί. Μένει ακριβώς στη διπλανή πολυκατοικία και επισκεπτόταν τη Hedothek της Πέμπτης, τον αυτοσχέδιο «πολυχώρο» με κοινόχρηστη κουζίνα, ποτά, μουσική, δυνατότητες ψυχαγωγίας.
Η Σοφί Σ. προτιμούσε να παίζει πινγκ – πονγκ με έναν αρκετά μεγαλύτερό της σε ηλικία άντρα με κούρεμα «τσερόκι», τον «Μάρτιν», όπως ήταν γνωστός στη γειτονιά. Η φοιτήτρια έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια για τα «θύματα του καπιταλισμού», που βρήκαν καταφύγιο στον βιότοπο ακροαριστερών αντιλήψεων. Ιδιαίτερα για τον «Μάρτιν» με το «δύσκολο παρελθόν», όπως ήταν γνωστό στη γειτονιά, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, όπως λέει στα «ΝΕΑ». Ηταν φιλικός, φρόντιζε μία 80χρονη γυναίκα κάνοντας τακτικά τα ψώνια της.
Ολα αυτά μέχρι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, όταν η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο και με βαρέα οχήματα απέσυρε το τροχόσπιτο του «Μάρτιν» για περαιτέρω έρευνα. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας έφταναν μόνο με συνοδεία αστυνομικών στο σπίτι τους. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε πρώτη είδηση στα δελτία. Ο «Μάρτιν» ήταν ο 55χρονος Μπούργκχαρντ Γκάρβεγκ, καταζητούμενος τρομοκράτης της RAF. Στη φωτογραφία που έδειχνε η τηλεόραση ήταν καθισμένος σε καναπέ περιστοιχισμένος από δύο σκυλιά.
Ο Γκάρβεγκ ξέφυγε και αυτήν τη φορά από την αστυνομία. Πιθανότατα κατάφερε να τον ειδοποιήσει η Κάτριν Κλέτε, όπως έγραψε το περιοδικό «Σπίγκελ», λίγο πριν συλληφθεί η ίδια λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο διαμέρισμά της στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου. Στο τροχόσπιτο του Γκάρβεγκ βρέθηκαν εργαλεία πλαστογράφησης ταυτοτήτων και εγγράφων. Θεωρείται πολύ πιθανό ο Γκάρβεγκ με πλαστά έγγραφα να διέφυγε ήδη στο εξωτερικό.
Τη διαφυγή τους εκτός Γερμανίας είκαζαν οι Αρχές για τους τρεις καταζητούμενους εδώ και 30 χρόνια, μέχρι να αποδειχτεί τελικά ότι τουλάχιστον οι δύο ζούσαν στο Βερολίνο. Ομάδα δημοσιογράφων εντόπισε τα πρώτα ίχνη της Κλέτε μέσω επεξεργασίας φωτογραφιών με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Η Κλέτε ζούσε επί 20 χρόνια στο Κρόιτσμπεργκ μία κανονικότατη ζωή, είχε σχέσεις με τη γειτονιά, πήγαινε τακτικά για χορό στον σύλλογο Capoeira. Με τη σύλληψή της στις 26 Φεβρουαρίου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και για τους άλλους δύο καταζητούμενους, τον Γκάρβεγκ και τον Ερνστ-Φόλκερ Στάουμπ, για τον οποίο δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος. Οι Αρχές τούς έχουν επικηρύξει με 150.000 ευρώ τον καθένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Europol.
Κλέτε, Γκάρβεγκ και Στάουμπ ανήκουν στη λεγόμενη τρίτη γενιά τρομοκρατών της RAF, η οποία ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τις δολοφονίες του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank Αλφρεντ Χερχάουζεν και του επικεφαλής του καταπιστευτικού ιδρύματος για την περιουσία της πρώην DDR, Ντέτλεφ-Κάρστεν Ροβέντερ, στη δεκαετία του 1990.
Μετά την αυτοδιάλυση της RAF το 1998, οι τρεις καταζητούμενοι τρομοκράτες χρηματοδοτούσαν τη ζωή στην παρανομία με ληστείες, χωρίς πλέον πολιτικά κίνητρα. Τουλάχιστον εννέα ένοπλες ληστείες τούς καταλογίζουν οι Αρχές. Και επειδή σ΄ αυτές έπεσαν και πυροβολισμοί, διώκονται και με την κατηγορία της απόπειρας φόνου. Η τελευταία ληστεία τους ήταν στο Κρέμλινγκεν της Κάτω Σαξονίας τον Ιούνιο του 2016 με λεία 600.000 ευρώ.
Ετσι κατάφεραν να περάσουν επί τρεις σχεδόν δεκαετίες απαρατήρητοι και να γίνουν οι τρομοκράτες της διπλανής πόρτας.