Τα μεγάλα ονόματα στον αθλητισμό και τη showbusiness δεν προσελκύουν μόνο τους χορηγούς, αλλά και την Εφορία. Ειδικά στην Ιβηρική όπου το ισπανικό ΣΔΟΕ έχει βάλει στο μάτι τους σουπερστάρ. Τον τελευταίο καιρό βγάζει τα πάντα στη φόρα. Η πολιτική που εφάρμοσε η Ισπανική Φορολογική Υπηρεσία το 2012, με τη δημοσίευση μιας ετήσιας λίστας με τα άτομα που όφειλαν τους περισσότερους καθυστερούμενους φόρους, συνεχίστηκε ως ένας ελιγμός που θα ντρόπιαζε δημόσια τους φοροφυγάδες πλούσιους.
Η περίπτωση του Αντσελότι, όπως και αυτή του Μέσι, του Κριστιάνο και του Μουρίνιο, μεταξύ άλλων, δεν σχετίζεται με τους μισθούς που κέρδιζαν με τον σύλλογό του, αλλά με τις επιχειρήσεις που γίνονται για δικαιώματα εικόνας, που συνίστανται, για παράδειγμα, στο να δώσει μια φωτογραφία σε μια εταιρεία για διαφημιστική καμπάνια.
Πολλοί επαγγελματίες παίκτες και προπονητές έχουν ιδρύσει μια εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και της εικόνας τους για εμπορικούς σκοπούς. Η ισπανική Εφορία έχει βάλει στο στόχαστρο ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν εταιρείες – φάντασμα σε φορολογικούς παραδείσους.
Η ύπαρξη φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με υψηλό βαθμό προοδευτικότητας (στην Ισπανία ο συντελεστής μπορεί να φτάσει το 51,4%), σε σύγκριση με έναν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, που υπόκειται σε σταθερό συντελεστή (σήμερα 25%) είναι η κύρια αιτία που, παραδοσιακά, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καταφεύγουν στη σύσταση εταιρειών υπό την προστασία των οποίων προσπαθούν να αποφύγουν τον βαρύτατο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η περίπτωση Αντσελότι
Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Αντσελότι ότι χρησιμοποίησε, για παράδειγμα, εταιρείες «χωρίς πραγματική δραστηριότητα» στις Παρθένες Νήσους ως μέρος φερόμενου σχεδίου εξαπάτησης 1 εκατομμυρίου ευρώ που αποκτήθηκαν σε δικαιώματα εικόνας το 2014 και το 2015. Οι εισαγγελείς άσκησαν εναντίον του Αντσελότι δύο κατηγορίες για φορολογική απάτη και ζήτησαν ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και εννέα μηνών.
Ο Αντσελότι διαβεβαίωσε ότι είναι αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ισπανίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην οποία αναφέρεται η μήνυση. Οι εισαγγελείς διαφώνησαν και ο ιταλός τεχνικός της Ρεάλ… τρέχει.
Ωστόσο, ο «Καρλέτο» δεν είναι το μόνο γνωστό πρόσωπο που είχε προβλήματα με το Δημόσιο.
Στον χώρο του ποδοσφαίρου κι άλλα σπουδαία πρόσωπα έχουν κυνηγηθεί για φοροδιαφυγή. Ανάμεσά τους ο Λιονέλ Μέσι που καταδικάστηκε για απάτη άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων με ποινή 21 μηνών. Ο Αργεντινός απέφυγε τη φυλάκιση μην έχοντας ποινικό μητρώο. Η ποινή περιελάμβανε επίσης πρόστιμο δύο εκατομμυρίων για τον ίδιο και 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τον πατέρα του. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, από την πλευρά του, συμφώνησε επίσης με την Εισαγγελία για δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο σχεδόν 19 εκατομμυρίων για φοροδιαφυγή άνω των 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην ίδια κατηγορία και ο πρώην αρχηγός της Μπαρτσελόνα, που κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 2,1 εκατ. ευρώ. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν επιχειρηματίας τέθηκε υπό έρευνα επειδή δεν πλήρωσε φόρους για τρία χρόνια. Παρόμοιο ποσό χρειάστηκε να πληρώσει και ο Ικερ Κασίγιας: 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης υποβλήθηκε σε έλεγχο για αποκλίσεις στις φορολογικές του δηλώσεις. Στην τσιμπίδα του Νόμου πιάστηκε αρχικά και ο Τσάμπι Αλόνσο, πρώην άσος της Ρεάλ και νυν τεχνικός της Λεβερκούζεν. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κέρδισε τη μάχη στο δικαστήριο και αθωώθηκε.
Καθόλου μικρή λίστα
Στη λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες για φοροδιαφυγή στην Ισπανία περιλαμβάνονται ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς, οι Αργεντινοί Χαβιέρ Μαστσεράνο και Ανχελ ντι Μαρία, ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο, ο Χιλιανός Αλέξις Σάντσες, ο Πορτογάλος Ρικάρντο Καρβάλιο και ο Κολομβιανός Ρανταμέλ Φαλκάο.
O Ανχελ ντι Μαρία πλήρωσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ για να κλείσει την υπόθεση. ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς πλήρωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ για φοροδιαφυγή (870.000 ευρώ για την ακρίβεια) ενώ ο πρώην άσος της Ρεάλ, Μαρσέλο, παραδέχτηκε το φορολογικό του έγκλημα και πλήρωσε 500.000 ευρώ για να αποφύγει την ποινή φυλάκισης.
Ο πρώην σταρ της Μπαρτσελόνα Χαβιέρ Μαστσεράνο αποδέχτηκε επίσης ποινή φυλάκισης ενός έτους (εξαγοράσιμη) και πρόστιμο 815.000 ευρώ. Ο πρώην φορ της Ατλέτικο της Μαδρίτης Ρανταμέλ Φαλκάο συμφώνησε με την Εισαγγελία να πληρώσει περισσότερα από εννέα εκατομμύρια ευρώ για δύο υποθέσεις φορολογικής απάτης.
Αλλες ιστορικές περιπτώσεις που προηγήθηκαν της επιχείρησης «Deluxe» ήταν αυτές του αστέρα του Moto GP Ντάνι Πεδρόσα, της τενίστριας Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο, του Ράφα Ναδάλ και της Μονσεράτ Καμπαγιέ.
Και μη αθλητές
Εξω από τον αθλητικό κόσμο, υπάρχει μια μακρά λίστα με διασημότητες που έχουν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, όπως η Σακίρα, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από συμβιβασμό καταδικάστηκε σε μη εκτελεστέα ποινή φυλάκισης τριών ετών και την καταβολή προστίμου 7,3 εκατ. ευρώ. Ποινή για φορολογικές απάτες ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2012 και 2014.
Πολύ δημοφιλής ήταν και η περίπτωση της διάσημης ισπανίδας τραγουδίστριας Ισαμπέλ Παντόχα που καταδικάστηκε σε 24 μήνες για ξέπλυμα χρήματος. Δεν γλίτωσε την κάθειρξη αφού έμεινε ενάμιση χρόνο στη φυλακή Alcalá de Guadaíra. Αποφυλακίστηκε στις 2 Μαρτίου 2016 αφού είχε εκτίσει τα δύο τρίτα της προβλεπόμενης ποινής.
Παλαιότερα, ο ισπανός ηθοποιός Χαβιέρ Μπαρδέμ πλήρωσε πρόστιμο 150.000 ευρώ για εξαπάτηση φορολογικών Αρχών το 2006 και το 2007.
Στην ετήσια λίστα οφειλετών του ισπανικού Δημοσίου, εμφανίζονται 6.076 φορολογούμενοι που χρωστούν περισσότερα από 15,2 δισ. Ως συνήθως, αυτή η λίστα κακοπληρωτών περιλαμβάνει πολυάριθμα ονόματα διάσημων προσώπων που, χρωστούν στο ταμείο κατ’ ελάχιστον ο καθένας από 600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν κατά βάση στην Ισπανία υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και φόρο περιουσίας και υποχρεούνται να πληρώνουν και τους δύο φόρους ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δηλαδή, ακόμα κι αν δεν έχετε ισπανική υπηκοότητα, θα υποχρεωθείτε να πληρώσετε φόρους στην ισπανική Εφορία. Ως φορολογικός κάτοικος Ισπανίας θεωρείται κάποιος που μένει περισσότερες από 183 ημέρες του ημερολογιακού έτους στην ισπανική επικράτεια. Αυτό ή αν ο κύριος πυρήνας ή η βάση των δραστηριοτήτων βρίσκεται στην Ισπανία ή ο φορολογούμενος έχει άμεσα ή έμμεσα οικονομικά συμφέροντα· ότι ο σύζυγος που δεν είναι νόμιμα χωρισμένος και τα ανήλικα τέκνα που εξαρτώνται από αυτό το φυσικό πρόσωπο διαμένουν συνήθως στην Ισπανία.