Η τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα που άφησε 137 άτομα νεκρά έγινε από ισλαμιστές, όμως εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού από την Ουκρανία, δήλωσε χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αρνούμενος να δεχθεί τα στοιχεία ότι πίσω από την επίθεση στο Crocus City Hall βρίσκονται μόνο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος ωφελείται από αυτό;» πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Γνωρίζουμε από ποιον διαπράχθηκε το έγκλημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ποιος το διέταξε».
Ο Πούτιν ισχυρίζεται από την Παρασκευή το βράδυ επανειλημμένα αλλά χωρίς στοιχεία ότι η Ουκρανία είχε βοηθήσει τους δράστες και είχε σχεδιάσει να «ανοίξει ένα παράθυρο» για να διαφύγουν οι ένοπλοι. Αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει τις ρωσικές Αρχές ότι πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους στη Ρωσία σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν χώρους συναυλιών, ο Πεσκόφ είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας δεν είχαν δεχθεί καμία βοήθεια από τη Δύση. Και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι το ISIS βρισκόταν πίσω από την επίθεση. «Mια ερώτηση στον Λευκό Οίκο: Είστε σίγουροι ότι είναι το Ισλαμικό Κράτος; Μπορείτε να το ξανασκεφτείτε;» έγραψε σε άρθρο της στην εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διαδίδουν μια εκδοχή του «μπαμπούλα» του Ισλαμικού Κράτους για να καλύψουν τους «συνεργάτες τους» στο Κίεβο. Ο Λευκός Οίκος απάντησε κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα του Κρεμλίνου».
Τρίτο κύμα επιδρομών
Χθες η Ρωσία εξαπέλυσε το τρίτο μεγάλο κύμα πυραυλικών επιδρομών εναντίον του Κιέβου, μέσα σε πέντε ημέρες, ως μέρος ενός κλιμακούμενου αεροπορικού βομβαρδισμού της ουκρανικής πρωτεύουσας. Δέκα άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους της χώρας να παράσχουν οπλικά συστήματα για την αεράμυνα. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως ο πρόεδρος Πούτιν θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επίθεση ως πρόσχημα για να κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο Μπρίτζετ Μπρινκ δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να επιτεθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα. «Τις τελευταίες πέντε ημέρες η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους και drones εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας» είπε. «Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι η Ουκρανία απαιτεί επειγόντως περισσότερη αεροπορική άμυνα, ιδιαίτερα συστήματα Patriot και πυραύλους ικανούς να αποκρούσουν οποιαδήποτε ρωσική επίθεση» έγραψε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην πλατφόρμα Χ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα τονίζοντας ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» να κατηγορήσει η Ρωσία την Ουκρανία. «Την ευθύνη για αυτή την επίθεση την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, από τις υπηρεσίες κατασκοπείας μας καθώς και από τους κύριους εταίρους μας, υποδηλώνουν πράγματι ότι ήταν ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που υποκίνησε αυτή την επίθεση» τόνισε. «Νομίζω ότι θα ήταν και κυνικό και αντιπαραγωγικό για την ίδια τη Ρωσία και για την ασφάλεια των πολιτών της να χρησιμοποιήσουν αυτό το πλαίσιο για να προσπαθήσουν να τη στρέψουν εναντίον της Ουκρανίας».
Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Σανουλάχ Γκαφάρι, ο 29χρονος επικεφαλής του αφγανικού κλάδου του ISIS, του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του σε ένα από τα πιο τρομακτικά παρακλάδια του παγκόσμιου δικτύου των τζιχαντιστών, ικανό να επιχειρεί μακριά από τις βάσεις του στα σύνορα του Αφγανιστάν. Η ανακάλυψη διαβατηρίων του Τατζικιστάν στους ενόπλους που συνελήφθησαν από τις ρωσικές Αρχές υποδηλώνει πιθανή σύνδεση με την ομάδα του Γκαφάρι, η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει επιθετική στρατολόγηση στη φτωχή χώρα της Κεντρικής Ασίας, λένε ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωσή του έχει επίσης επιδιώξει επανειλημμένα να χτυπήσει τη Ρωσία ως αντίποινα για την παρέμβασή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, που βοήθησε στην ήττα των περιφερειακών επιχειρήσεων του ISIS.
Από το 2020, ο Γκαφάρι έχει ενισχύσει τη φήμη της ομάδας του για σκληροπυρηνική ιδεολογία και επιθέσεις υψηλού προφίλ. Εκτός από επιθέσεις στην Καμπούλ, πραγματοποίησε τον Ιανουάριο μεγάλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράν, όπου έχασαν τη ζωή τους 100 άτομα σε μνημόσυνο για τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί – ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση τζιχαντιστών στο ιρανικό έδαφος από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.