Τι είπε, τι δεν είπε και τι εννοούσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής με την τοποθέτησή του στην εν εξελίξει συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας; Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών που οδηγήθηκε σε παραίτηση αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ήταν το κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής ημέρας. Αυτό κατέδειξαν τα γεμάτα έδρανα στην αίθουσα της Ολομέλειας αλλά και η αντιπαράθεση που πυροδότησε, προδιαγράφοντας τη σημερινή κορύφωση της διαδικασίας με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και βεβαίως την ονομαστική ψηφοφορία που συνιστά στην πραγματικότητα ψήφο εμπιστοσύνης.
«Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία» δήλωσε εξαρχής ο πρώην υπουργός, ο οποίος προέτρεψε για μια ακόμα φορά τα κόμματα να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, ώστε να αποφανθεί η Βουλή και όχι «τα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media», όπως είπε. Ο Καραμανλής μίλησε για τη σύμβαση 717 λέγοντας ότι έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 ενώ ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2023 παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπήρχαν. «Αν κάποιοι καθυστέρησαν είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017 και το 2018. Οταν έφτασε στα χέρια μου η σύμβαση όφειλα να τη συνεχίσω και να την ολοκληρώσω» είπε. Επίσης, αναφέρθηκε στα «πολλά μοιραία λάθη» που οδήγησαν στη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών. «Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών» είπε, αναφερόμενος στις επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας. «Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία» ανέφερε.
Ο Καραμανλής δεν μίλησε καθόλου για τη χαλκευμένη συνομιλία που ανέδειξε το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, ενώ δεν μίλησε και για τις επιστολές των εργαζομένων του ΟΣΕ που προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο δυστυχήματος λόγω των ελλείψεων στο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, της μη τήρησης των κανόνων ασφαλείας και της έλλειψης δικλίδων ασφαλείας, όπως δεν μίλησε και για την ουσία της πρότασης της ευρωπαίας εισαγγελέως. Δήλωσε ότι δεν κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία που ζητεί επιμόνως η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ως (πρώην) υπουργός υπάγεται στην αρμοδιότητα του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών – «είτε είμαι βουλευτής είτε δεν ήμουν, τίποτα δεν θα άλλαζε», τόνισε, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση ότι λέει ψέματα και ότι στόχος της δεν είναι ο ίδιος αλλά ο Μητσοτάκης και η κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ, δηλώνοντας ότι «δεν έχει να κρύψει κάτι και να φοβηθεί» και ότι «αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων».
Επίθεση από την αντιπολίτευση
Στα χειροκροτήματα από τη «γαλάζια» πτέρυγα αλλά και στο ύφος του Καραμανλή αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας πως αυτά δείχνουν ότι το κόμμα που κυβερνά «έχει μηδενική ενσυναίσθηση» και έκανε λόγο για «βαθιά προκλητική τοποθέτηση». «Τελικώς, λοιπόν, αθώος. Και εσείς και ο κ. Μητσοτάκης αθώοι του αίματος» σχολίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός προκάλεσε τον Καραμανλή «να σηκωθεί τώρα να δηλώσει ότι παραιτείται της βουλευτικής ασυλίας του» και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ χαρακτήρισε προκλητική την τοποθέτησή του. Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκαν τον πρώην υπουργό τονίζοντας ότι σε αντίθεση με όσα λέει η αντιπολίτευση «είναι εδώ, παρών, δεν κρύβεται και απαντά σε όσα του προσάπτουν».
Νωρίτερα ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωνε σχετικά με τις καταγγελίες για «μπάζωμα», ότι «οι ισχυρισμοί για τη διαμόρφωση του χώρου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα». «Δεν υπήρχαν εντολές, υπήρχαν πρωτόκολλα και προβλεπόμενες διαδικασίες» είπε.