«Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και τον Νετανιάχου δείχνει να καταρρέει. Εάν αυτή η κρίση δεν τύχει προσεκτικής διαχείρισης, τότε θα συνεχίσει να επιδεινώνεται». Αυτό εκτίμησε, σχολιάζοντας στο Reuters όσα ακολούθησαν την αποχή των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την έγκριση του ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διαπραγματευτής για το Μεσανατολικό τόσο επί Δημοκρατικών όσο και επί Ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων. Αποτύπωσε, έτσι, αυτό που διαπιστώνουν πλέον οι περισσότεροι: οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ έχουν εισέλθει στην πιο δύσκολη ίσως φάση από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τις δημόσιες επικρίσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού για τη στάση των ΗΠΑ και την απόφασή του να ακυρώσει την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της χώρας του στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητηθούν τα σχέδια εισβολής στη Ράφα (την οποία ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή»), αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον αισθάνθηκε αμηχανία. Σημείωσαν, παράλληλα, ότι ο Νετανιάχου είχε ενημερωθεί προκαταβολικά για τη στάση που θα τηρούνταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επιμένοντας πως δεν συνιστά «στροφή» στην αμερικανική πολιτική, ενώ τόνισαν πως εάν ήθελε θα μπορούσε να επικοινωνήσει απευθείας με τον Μπάιντεν και όχι να εμφανιστεί δημοσίως με τέτοιου είδους δηλώσεις. «Προφανώς, το έκανε για πολιτικούς λόγους», πρόσθεσε ένας από αυτούς.
Στις ΗΠΑ ο Γκάλαντ
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά την ακύρωση της μετάβασης της αντιπροσωπείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ, εκεί βρίσκεται από προχθές ο υπουργός Aμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος έχει επαφές με τον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν και άλλους αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν. «Σήμερα στη Γάζα, οι απώλειες αμάχων είναι υπερβολικά μεγάλες και η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας (που καταφθάνει) υπερβολικά μικρή», είπε ο Οστιν υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον Γκάλαντ. «Η Γάζα υφίσταται μια ανθρωπιστική καταστροφή», συμπλήρωσε. Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε με σαφήνεια πως μια εισβολή στη Ράφα όχι μόνο θα πλήξει τους αμάχους, αλλά θα απομονώσει διεθνώς το Ισραήλ.
Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι ο Γκάλαντ δείχνει να παραμένει πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση της χώρας του. «Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε χαρακτηριστικά, αποκαλώντας παράλληλα «σκάνδαλο» την απόφαση του ΟΗΕ και επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ θα κυνηγήσει παντού τη Χαμάς, ωσότου την εξολοθρεύσει πλήρως. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αυξάνονται, όπως έδειξε και η απόφαση του Γκίντεον Σάαρ να παραιτηθεί από τον υπουργικό του θώκο.
«Βαρίδι για το Ισραήλ»
Το ίδιο συμβαίνει και με τις επικρίσεις σε πολλά ισραηλινά ΜΜΕ για τον Νετανιάχου, ειδικά όσον αφορά τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ. Για του λόγου το αληθές, η «Haaretz» στο κεντρικό της άρθρο τον χαρακτηρίζει «βαρίδι για το Ισραήλ», ενώ αρθρογράφος της «Ma’ariv» σημειώνει πως η προσέγγισή του είναι γεμάτη από «αυταπάτες», συνιστά «τρέλα» και προκαλεί «τρόμο».
Στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία του Ισραήλ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα του Κατάρ καταγγέλλοντας τη Χαμάς για στάση που οδηγεί σε «αδιέξοδο».