Η Τουρκία αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο στις κινήσεις των ενόπλων από το Τατζικιστάν που προκάλεσαν το αιματοκύλισμα στο θέατρο της Μόσχας, την περασμένη Παρασκευή. Οι έρευνες δείχνουν ότι η Τουρκία παραμένει μια χώρα όπου οι τζιχαντιστές μπορούν να βρουν υλικοτεχνική υποστήριξη όπως πλαστά έγγραφα και χρηματοδότηση. Χθες οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 147 άτομα για ύποπτες σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν σε επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, ρώσοι αξιωματούχοι επιμένουν να κατηγορούν την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αγνοώντας την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν. Χθες, ο διευθυντής της πιο ισχυρής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, βρίσκονταν πίσω από την επίθεση. «Πιστεύουμε ότι η δράση προετοιμάστηκε και από τους ίδιους τους ακραίους ισλαμιστές και διευκολύνθηκε από δυτικές ειδικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). «Και οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας σχετίζονται άμεσα με αυτό, όπως και των ΗΠΑ και της Βρετανίας», πρόσθεσε, χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. Αλλά και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, όταν ρωτήθηκε εάν οι δράστες ήταν από το Ισλαμικό Κράτος ή από την Ουκρανία, απάντησε: «Φυσικά, Ουκρανία».
Από την Κωνσταντινούπολη
Το ενδιαφέρον όμως από τη διεθνή κοινότητα στρέφεται στην Τουρκία, απ’ όπου πέρασαν δύο από τους τρομοκράτες, οι οποίοι σκότωσαν 137 άτομα στο Crocus City Hall της Μόσχας.
Ο Σαμσιντίν Φαριντουνί και ο Σαϊντακράμ Ρατζαμπαλιζόντα ακολούθησαν την ίδια διαδρομή: ο πρώτος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Φεβρουαρίου και έφυγε για τη Ρωσία στις 2 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος μπήκε στις 5 Ιανουαρίου και έφυγε στις αρχές Μαρτίου.
Και οι δύο έμειναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Φατίχ, που έχει αποδειχθεί ότι προτιμούν οι τζιχαντιστές – εκεί παρέμειναν σε μικρά ξενοδοχεία περιμένοντας εντολές. Στην ίδια περιοχή, «ασφαλή» σπίτια νοικιάστηκαν και διατέθηκαν στο παρελθόν αλλά ακόμα και σήμερα σε ακραίους ισλαμιστές από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τη Μέση Ανατολή. Οι έρευνες, γράφει η «Repubblica», ανασυνθέτουν τις κινήσεις των οπαδών του ισλαμικού Χαλιφάτου: προμήθεια πλαστών αφγανικών εγγράφων που φτιάχνονται τοπικά ή στη Συρία, πλαστά διαβατήρια που χρησιμοποιούνται για να φτάσουν στο Ιράν, τη Ρωσία ή στο έδαφος της Συρίας και τα ευρωπαϊκά κράτη· χρηματοδότηση από έμπιστους άνδρες που συνδέονται με το δίκτυο των τζιχαντιστών· βοήθεια στους ακραίους ισλαμιστές και τις οικογένειές τους.
Επιπλέον, όπως είχε αποκαλυφθεί πολύ πριν από τη στρατιωτική ήττα του Χαλιφάτου, οι ταμίες του Ισλαμικού Κράτους μετέφεραν τεράστια χρηματικά ποσά στην Τουρκία, σε περίπτωση που θα τα χρειάζονταν αργότερα.
Οι συλλήψεις τζιχαντιστών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, ειδικά του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, επιβεβαίωσαν ότι οι στρατολόγοι της οργάνωσης έχουν στραφεί σε Τατζίκους, Τσετσένους, Ουζμπέκους, Αζέρους, Κιργίζιους και Ουιγούρους από την Κίνα. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες ομολόγησαν λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας: κρατούν χαμηλό προφίλ, κρύβονται μέσα σε προσφυγικές κοινότητες, κάνουν προληπτική αναγνώριση στόχων και ανάλυση μέτρων ασφαλείας.