Σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, καταδικάστηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Δικαστές και ένορκοι δεν πείστηκαν ότι η κατηγορούμενη είναι αθώα και την έκριναν ενοχή για τη βαρύτατη πράξη σε βάρος του παιδιού της.
Το γεγονός ότι δεν αιτήθηκε αναγνώριση ελαφρυντικών καθιστούσε εκ του νόμου μονόδρομο την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης ,καθώς για να μην επιβληθεί αυτή η βαρύτατη ποινή αναγκαία προϋπόθεση είναι η αναγνώριση έστω και ενός ελαφρυντικού.
«Έχω ήδη ασκήσει έφεση»
Μετά την εκφώνηση της απόφασης, η πρόεδρος είπε στη κατηγορούμενη: «Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε έφεση», με την Ρούλα Πισπιρίγκου ψύχραιμη να της απαντά «Έχω ασκήσει ήδη».
Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα όλα τα αιτήματα της Ρούλας Πισπιρίγκου για διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην εισαγγελία προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ψεύδους κατάθεσης για διάφορους μάρτυρες κατηγορίας.
Ειδικότερα, με την απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση – «καταπέλτη» που είχε κάνει στο ακροατήριο στις 25 Ιανουαρίου η εισαγγελέας της έδρας Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, ζητώντας την ενοχή της κατηγορούμενης μητέρας και για δυο κακουργήματα.
Στη μαραθώνια αγόρευσή της που διήρκησε 12 ώρες, η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, είχε εμφανιστεί πεπεισμένη ότι το χέρι που έδωσε τη θανατηφόρα δόση της κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα ήταν το χέρι της κατηγορούμενης μητέρας της, Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η ίδια σφράγισε τον επίλογο της αγόρευσής της με μία λέξη: «Ένοχη». Και απευθυνόμενη σε τακτικούς δικαστές και ενόρκους, είχε ζητήσει να κηρύξουν ένοχη την κατηγορούμενη και για τα δύο κακουργήματα για τα οποία δικαζόταν, δηλαδή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία από πρόθεση, υποστηρίζοντας ότι «η Τζωρτζίνα έζησε ό,τι πιο εφιαλτικό μπορεί να ζήσει ένα παιδί».
«Το ζήτημα δεν είναι αν το έκανε ή δεν το έκανε, αυτό προκύπτει. Το σκληρό είναι γιατί το έκανε, ποια ήταν η αιτία και αν το αναλογιστεί κανείς είναι να τρελαθεί. Το πιο παράλογο είναι για ποιο λόγο η ζωή του έγινε ένα ατελείωτο βασανιστήριο, για ποιο λόγο ήλθε η κακοποίηση από την ίδια του τη μάνα. Είχε την ατυχία να έχει μάνα, τροφό, προστάτη την κατηγορούμενη», είχε τονίσει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας της έδρας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, η 35χρονη μητέρα επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή της προτότοκης κόρης της πρώτη φορά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας με αποτέλεσμα το παιδί να καταστεί τετραπληγικό. Στη συνέχεια, βάσει του κατηγορητηρίου που έκανε δεκτό το δικαστήριο, η κατηγορούμενη αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού της στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.
«Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»
Ο Μάνος Δασκαλάκης αποχώρησε σιωπηλός από το δικαστήριο αφού ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου εις βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας.
Οι δικηγόροι του όμως έκαναν δηλώσει λέγοντας ότι νιώθει δικαιωμένος ο Μάνος Δασκαλάκης με την καταδίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας που είχαν αποκτήσει μαζί.
Μιλώντας για την απόφαση, οι συνήγοροι του Μάνου Δασκαλάκη έκαναν λόγο για «ημέρα δικαίωσης για την Τζωρτζίνα, για τον κόπο που αφιερώσαμε δύο χρόνια σε αυτή την υπόθεση.
Η δικαιοσύνη απάντησε από ποιου το χέρι έφυγε από τη ζωή το κορίτσι, το χέρι της μητέρας του. Πάνω απ’ όλα δικαιωμένη είναι η Τζωρτζίνα» είπαν.
«Είναι μια δίκαιη απόφαση που ανταποκρίνεται στο αποδεικτικό υλικό. Δυστυχώς η απόφαση δεν μπορεί να φέρει πίσω το αγγελούδι που δολοφονήθηκε από το χέρι της ίδιας του της μάνας. Είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους» πρόσθεσαν.
Όπως τόνισαν, η απόφαση του δικαστηρίου «αποτελεί τεράστια ηθική δικαίωση των γιατρών και νοσηλευτών των τεσσάρων νοσοκομείων που επιλήφθηκαν της νοσηλείας της μικρής και λοιδωρήθηκαν άδικα από την κατηγορούμενη ότι αυτοί ευθύνονταν για τον θάνατο της Τζωρτζίνας».