«Θα συνεχίσω ακόμη κι αν μείνω μόνη», «θα κάνω τα πάντα για να δω τους υπεύθυνους για τον θάνατο του παιδιού μου στη φυλακή» διαμηνύει η Μαρία Καρυστιανού για το έγκλημα των Τεμπών.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών-Θυμάτων Τεμπών μίλησε, το βράδυ της Παρασκευής, στην εκπομπή «Αντιθέσεις» στην «ΚΡΗΤΗ TV», και συγκλόνισε για άλλη μια φορά.
«Τώρα ξέρω ότι δεν θα μείνω μόνη», σημείωσε η κ. Καρυστιανού
«Φυσικά είμαι πολύ ενοχλητική για τον οποιονδήποτε ένοχο γιατί κάνω ερωτήσεις, φωνάζω, διαμαρτύρομαι… Είναι πρόβλημα αυτό αν είσαι ένοχος. Είναι πολύ καλύτερο να έχεις έναν βουβό άνθρωπο που κάθεται στο σπίτι του ήσυχα και πενθεί.
Όχι εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, ανήκω στην άλλη κατηγορία. Ανήκω στη μάνα που θα έκανε τα πάντα για να δει τους υπεύθυνους για τον θάνατο του παιδιού της στη φυλακή. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκω. Και είμαι πολύ περήφανη αν θέλετε για αυτό», ανέφερε η μητέρα της 20χρονης Μάρθας, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη.
Δεν θα καθίσω βουβή και άπραγη
«Δεν ξέρω εκείνοι τι θα κάνανε αν -ω μη γένοιτο, τους είχε συμβεί κάτι τέτοιο και πώς θα το διαχειρίζονταν. Εγώ θεωρώ ηττοπάθεια το να καθίσω -γιατί μιλάμε για δολοφονία- βουβή και άπραγη και είμαι πάρα πολύ εντάξει με αυτό που κάνω, αισθάνομαι ότι το παιδί μου είναι περήφανο για αυτό που κάνω και αισθάνομαι ότι αυτό θα ήθελα να κάνω. Και θα το κάνω! Θα συνεχίσω. (…) Ακόμη κι αν μείνω μόνη, που δεν θα μείνω μόνη, όμως. Τώρα ξέρω ότι δεν θα μείνω μόνη», επισήμανε.
Παράλληλα εξήγησε και γιατί χαρακτηρίζει «έγκλημα» αυτό που συνέβη στα Τέμπη.
«Πώς να περιγράψω το γεγονός ότι τόσα χρόνια γνώριζαν, άπαντες, τα προβλήματα του σιδηροδρόμου και αδιαφορούσαν τόσο κυνικά. Πώς αλλιώς; Βάζανε τον κόσμο έτσι, “πάμε κι όπου βγει” να τρέχει με 160 χιλιόμετρα την ώρα, όταν ξέραν ότι δεν λειτουργούσε τίποτα, ούτε σηματοδότες, ούτε τίποτα, τίποτα… Δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφάλειας.
Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς και η μετέπειτα πορεία, αφού έγινε όλο αυτό που έγινε, πού πήγε ο σεβασμός απέναντι στους νεκρούς, στις οικογένειες; Πού πετάξανε με τέτοια βιασύνη από το πρώτο 24ωρο τα βαγόνια, τα χώματα; Δεν ολοκληρώθηκε καν η περισυλλογή των ανθρώπινων υπολειμμάτων, αλλοίωσαν τον χώρο άρα παρενέβησαν στη δικαστική εξουσία.
Μόνο έγκλημα (…). Το είχα πει τότε και στην εξεταστική. Πραγματικά μιλάμε για μια σωρεία παραβάσεων, για μια σωρεία ποινικών αδικημάτων. Στην υπόθεσή μας δεν είναι ένα δύο πράγματα. Είναι μια σωρεία αδικημάτων και καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Δηλαδή, είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα. Και η έκρηξη; Με ποιο δικαίωμα οι πρώτοι πραγματογνώμονες είπαν ότι δεν θα ασχοληθούν με την έκρηξη; Δεν κατάλαβα. Όταν κατακάηκαν 30 και άνθρωποι.
Λοιπόν εμείς θέλουμε να μάθουμε γιατί έγινε η έκρηξη και για ποιο λόγο στη συνέχεια προσπάθησαν πολιτικά πρόσωπα να μας αποτρέψουν από αυτό. Να εξαφανίσουν τα στοιχεία με όποιον τρόπο μπορούσαν. Απροκάλυπτα», επισήμανε μεταξύ άλλων.
«Το χειροκρότημα θα μπορούσε να απουσιάζει… Από σεβασμό»
Η ίδια χαρακτήρισε «παρεμβατικό και ύποπτο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ακούμε μόνο τους δικούς τους πραγματογνώμονες που δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την έκρηξη».
Σχολίασε δε τις αναφορές «όλοι για τα μπάζα» του υπουργού δικαιοσύνης και του πρωθυπουργού (στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας) που χαρακτήρισε θεωρίες συνωμοσίας τα στοιχεία που οι συγγενείς των θυμάτων έχουν αναδείξει, για τον εντοπισμό χημικών και εύφλεκτων ουσιών στην περιοχή:
«Πολύ παρεμβατικός ο πρωθυπουργός και ο κ. Φλωρίδης.. Μας λένε να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και επεμβαίνουν στο ανακριτικό έργο».
Και σε άλλο σημείο, υπογράμμισε: «Σίγουρα υπάρχουν καλοί δικαστές. Το πρόβλημα είναι αν η κεφαλή της δικαιοσύνης που διορίζεται από την κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει την κυβέρνηση. Δεν της έχω καμία εμπιστοσύνη γι αυτό στράφηκα στην Ευρώπη».
Όσο δε για το χειροκρότημα στον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή από τους κυβερνητικούς βουλευτές σημείωσε:
«Ξαναπήγα στο σημείο εκείνη τη μέρα. Ντράπηκα και σαν άνθρωπος… Το χειροκρότημα θα μπορούσε να απουσιάζει… Από σεβασμό».