«Κάθε φορά που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ανάγκη από κάποια συμβουλή, υπάρχουν δύο άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται, οι οποίοι γνωρίζουν πώς είναι να κάθεται κανείς στην καρέκλα του. Κάποιες φορές, λοιπόν, θα καλέσει τον Μπαράκ Ομπάμα για γεύμα στον Λευκό Οίκο ή θα επικοινωνήσει στο τηλέφωνο με τον Μπιλ Κλίντον». Αυτό έγραφε την Πέμπτη στο Associated Press ο Κρις Μιτζίριαν, ενόψει της μεγάλης εκδήλωσης των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιήθηκε στο Radio City Music Hall παρουσία του νυν και των δύο πρώην προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών – καθώς και αρκετών διαδηλωτών έξω από αυτό, που διαμαρτύρονταν για την πολιτική στο Παλαιστινιακό.
Στόχος της εκδήλωσης, που είχε οικοδεσπότη τον παρουσιαστή του δημοφιλούς «The Late Show» Στίβεν Κόλμπερτ ήταν η άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων «δωρεών» για το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία προς τις κρίσιμες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Πράγματι, τα περίπου 25 εκατομμύρια που μπήκαν σε αυτό αποτελούν νέο ρεκόρ για μία και μοναδική εκδήλωση, ενώ διευρύνουν το οικονομικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο Μπάιντεν, καθώς ήδη στο τέλος Μαρτίου διέθετε διπλάσιο ποσό από τον αντίπαλό του – κάπου 155 δισ. δολάρια έναντι 74. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν σημαντικό παράγοντα, καθώς είναι γνωστό ότι ειδικά στις ΗΠΑ η συμμετοχή και, πολύ περισσότερο, η επιτυχία στις εκλογές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ποσά που διατίθενται για την προβολή των υποψηφίων.
Δεν χωράει αμφιβολία δε ότι πέρα από το οικονομικό σκέλος, η κοινή εμφάνιση των τριών στέλνει και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: οι Δημοκρατικοί παραμένουν ενωμένοι, παρά τις όποιες διαφορές τους, σε μια στιγμή μάλιστα που στο απέναντι στρατόπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τη στήριξη όχι μόνο του Τζορτζ Μπους του νεότερου (του μοναδικού εν ζωή πρώην προέδρου των Ρεπουμπλικανών), αλλά ούτε καν του αντιπροέδρου του την περίοδο 2016-20, Μάικ Πενς. «Τρεις πρόεδροι με περίπλοκο παρελθόν ενώνουν τις δυνάμεις τους για να νικήσουν τον Τραμπ» όπως σημειώνει και η Wall Street Journal.
Στις παρεμβάσεις του στην εκδήλωση, ο Ομπάμα στάθηκε ιδιαιτέρως στις εξελίξεις στη Γάζα και τις επικρίσεις που δέχεται ο Μπάιντεν για τη στάση του έναντι του Ισραήλ. «Η θέση είναι μοναχική (…) Ενα από τα δεδομένα για κάθε πρόεδρο είναι πως ενώ ο κόσμος έχει πολλές χαρές και ομορφιές, ταυτόχρονα περιλαμβάνει πολλές τραγωδίες και βία». Πρόσθεσε δε ότι αν και ο κόσμος «είναι κατανοητό ότι συχνά θέλει να αισθάνεται ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αναφορικά με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ένας πρόεδρος δεν έχει αυτή την πολυτέλεια».
Από την πλευρά του, ο Κλίντον έδωσε έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μπάιντεν, τονίζοντας πως ήταν σαφώς καλύτερες της αντίστοιχης του Τραμπ και ωφέλησαν τους περισσότερους πολίτες των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε το σκορ. Εχει υπάρξει καλός για την Αμερική» είπε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να επανεκλεγεί.
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν, βεβαίως, ότι ανάμεσα στους Ομπάμα και Κλίντον, αυτός που μπορεί δυνητικά να επηρεάσει περισσότερους ψηφοφόρους και να αλλάξει το κλίμα και τις δημοσκοπήσεις υπέρ του Μπάιντεν είναι ο πρώτος. Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, άλλωστε, εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική δημοφιλία ενώ, όπως σημειώνει και ο Τζέραλντ Σέιμπ στους Times, θεωρείται – από φίλους και αντιπάλους – ως «το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο της γενιάς του».
«Δεδομένων όσων διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές, ο πρόεδρος Ομπάμα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επανεκλογή του προέδρου Μπάιντεν» διαβεβαιώνει ο σύμβουλός του Ερικ Σουλτς. Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποιεί ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί και πρέπει να κάνει ο 62χρονος Ομπάμα, ώστε η παρέμβασή του να μη μετατραπεί σε μπούμερανγκ, με το «άστρο» του να καλύπτει πλήρως τον 81χρονο Μπάιντεν, δημιουργώντας την εικόνα ότι αυτός είναι ο πραγματικός υποψήφιος των Δημοκρατικών. Ισως δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι σύμφωνα με την καταμέτρηση του Forbes, ο Τραμπ έχει κάνει «λάθος» τουλάχιστον 7 φορές, ονοματίζοντάς τον Ομπάμα αντί για τον Μπάιντεν.
Το σίγουρο είναι πως οι δύο πολιτικοί έχουν μακρά ιστορία, περίπου δύο δεκαετιών, ενώ οι σχέσεις τους δεν υπήρξαν πάντα αρμονικές και υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις, όπως το 2008 και το 2016, όταν ο Μπάιντεν θεώρησε ότι ο Ομπάμα τον «άδειασε». Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο νυν πρόεδρος δεν θα ήθελε να εναποθέσει τις ελπίδες του για επανεκλογή στον άλλοτε πολιτικό του «προϊστάμενο». Ομως, ποιούμενος την ανάγκην φιλοτιμίαν, όπως λέει και το γνωμικό, ίσως τελικώς αναγκαστεί να ποντάρει σε αυτόν… τα ρέστα του.