Πρόσφατα ψηφίστηκε στην Ελλάδα ο νόμος περί τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Εάν κάποιος εξέφραζε στο σπίτι του, σε μια παρέα, την αντίθεσή του, θα ήταν απλά μια συζήτηση. Από σήμερα 1η Απριλίου όμως, στη Σκωτία τέτοιοι οικοδεσπότες θα καταλήγουν… στο τμήμα. Νομικοί και ακτιβιστές δεν κρύβουν τον τρόμο τους.
Το νομοσχέδιο για το Εγκλημα Μίσους και τη Δημόσια Τάξη (Hate Crime and Public Order (Scotland) Act 2021) εισήχθη στο κοινοβούλιο της Σκωτίας τον Απρίλιο του 2020, μετά από αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα εγκλήματα μίσους που διενεργήθηκε από τον Λόρδο Bracadale, ο οποίος συνέστησε την ενοποίηση όλων των νόμων για τα εγκλήματα μίσους σε ένα νομοσχέδιο.
To νομοσχέδιο ψηφίστηκε και έτσι από 1ης Απριλίου 2024 τέθηκε σε εφαρμογή.
Πρόκειται για ενίσχυση του προηγούμενου νομικού πλαισίου, επεκτείνοντας το αδίκημα της υποκίνησης μίσους για να καλύψει όχι μόνο τη φυλή και τη θρησκεία, αλλά και την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη διεμφυλική ταυτότητα και «παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του φύλου».
Συγκεκριμένα, οποιοσδήποτε θα ενθαρρύνεται να καλέσει την αστυνομία εάν νιώθει ότι αναστατώθηκε από κάποιο που δεν συμφωνεί μαζί του. Θα μπορεί επίσης να υποβάλει ανώνυμη καταγγελία, μέσω ενός δικτύου «Κέντρων Αναφοράς Εγκλημάτων Μίσους Τρίτων».
Σε αυτό το δίκτυο υπάρχουν μέχρι sexshop μαζί με πανεπιστημιουπόλεις και ένα εργοστάσιο σολομού στο Berwickshire, τα οποία θα είναι κέντρα που θα μπορεί να καταφεύγει κάποιος να καταγγέλει!
Η αστυνομία θα διερευνά κάθε καταγγελία για έγκλημα μίσουςε, ενώ όταν ο καταγγέλλων επιμείνει ότι ενοχλήθηκε από κάτι που θεωρεί ο ίδιοος έγκλημα μίσους, θα καταγράφεται ως περιστατικό μίσους αλλά όχι ως έγκλημα (NCHI). Δηλαδή ακόμα και αν δεν υπάρχει ούτε έστω το παραμικρό στοιχείο για διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος θα υπάρχει φακέλωμα.
Η αστυνομία θα μπορεί να κατάσχει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να αναζητήσει αποδεικτικά στοιχεία εγκληματικότητας όταν υποβάλλεται καταγγελία για έγκλημα μίσους, και να τα κρατήσει μέχρι να ληφθεί απόφαση για τη δίωξη ή όχι, κάτι που θα μπορούσε πάρει πολλούς μήνες.
Μπορεί επίσης να απαιτήσει από άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα μίσους να εμφανιστούν σε αστυνομικό τμήμα για εξέταση ή μπορεί να δουνε την αστυνομία να τους χτυπάει την πόρτα.
Μια κοινωνία Στάζι
Ο νόμος θεωρείται το λιγότερο αμφιλεγόμενος από νομικούς, αστυνομικού και ειδικούς πάντως, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για μια κρατική επίθεση κατά της ελευθερίας όπως συνέβαινε και με την Στάζι στην Ανατολική Γερμανία.
Η Αστυνομική Ομοσπονδία της Σκωτίας και η Νομική Εταιρεία της Σκωτίας εξέφρασαν ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης.
Ο πρόεδρος του Faculty of Advocates Criminal Bar Association, ένωσης δικηγόρων στη Σκωτία, Tony Lenehan, λέει ότι το να κατηγορηθεί κανείς για έγκλημα μίσους θα μπορούσε να «αλλάξει τη ζωή» για άτομα που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό.
«Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την αντίληψή σας για το πώς ταιριάζετε στην κοινωνία, εάν βλέπετε τον εαυτό σας ως κάποιον που θεωρείται πιθανός εγκληματίας. Έχω συναδέλφους που έχουν περάσει από μια διαδικασία καταγγελιών επειδή απεύθυναν μια κριτική επιτροπή ως «κυρίες και κύριοι» και κάποιος το θεώρησε προσβλητικό. Αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο».
«Φανταστείτε τη φρίκη να σας φέρνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα και να σας ανακρίνουν. Δεν έχω συναντήσει κανέναν στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που να επικροτεί αυτόν τον νόμο».
Ο Lenehan είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος είναι εντελώς περιττός, επειδή οι υφιστάμενοι νόμοι παρέχουν ήδη μεγάλη προστασία έναντι των γνήσιων εγκλημάτων μίσους.
Επισημαίνει τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Γραφείο του Στέμματος της Σκωτίας που δείχνουν ότι το συνολικό αναφερόμενο έγκλημα μίσους είναι χαμηλότερο από αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία και αμφισβητεί τι κρύβεται πίσω από τη νέα νομοθεσία.
Φέρνει το ποινικό δίκαιο στο σπίτι σας
Η διευθύντρια της φεμινιστικής ομάδας εκστρατείας For Women Scotland Σούζαν Σμιθ, παρουσιάζει επίσης μια ζοφερή εικόνα της χώρας που πρόκειται να γίνει η Σκωτία.
«Εξετάζουμε έναν στρατό τοπικών κατασκόπων που ενδεχομένως λαμβάνουν ανώνυμες αναφορές από άλλους τοπικούς κατασκόπους και τις διαβιβάζουν στην αστυνομία. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ χαρούμενοι για αυτό και θα αναφέρουν όλους όσους δεν τους αρέσουν. Είναι πολύ Στάζι και είναι απόλυτη παράνοια».
Ο δρ Μάικλ Φόραν, λέκτορας δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, λέει ότι η νέα νομοθεσία «φέρνει το ποινικό δίκαιο στο σπίτι σας» ακόμη και όταν κάνετε ιδιωτικές συνομιλίες.
«Το κλασικό παράδειγμα μπορεί να είναι ένας έφηβος που είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος που οι γονείς του δεν συμφωνούν μαζί του σε κάτι όπως τα τρανς δικαιώματα και τους καταγγέλλει ανώνυμα για έγκλημα μίσους» λέει.
Με τι στοιχεία
Έτσι, η αστυνομία της Σκωτίας εκτρέπει πόρους ώστε να μπορεί να ερευνήσει τις τηλεφωνικές κλήσεις που θα δέχεται από από όσους προσβάλλονται από τις απόψεις άλλων.
Ο Κάλουμ Στιλ, πρώην γενικός γραμματέας της Αστυνομικής Ομοσπονδίας της Σκωτίας, που εκπροσωπεί αξιωματικούς, είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι η αστυνομία θα βαλτώσει.
«Γνωρίζω από συναδέλφους ότι ανακατανέμουν πόρους από αλλού για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την εισροή αναφερόμενης ρητορικής μίσους».
Μέρος του προβλήματος, λέει, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποτρέπει κακόβουλες καταγγελίες από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ξεκαθάρισμα λογαριασμού.
«Είναι δύσκολο να φανταστείς πώς θα μπορούσες να αποδείξεις ότι κάποιος καταναλώνει τον χρόνο της αστυνομίας όταν το όλο θέμα είναι βασισμένο αποκλειστικά στην αντίληψή τους και όχι αποδεικτικά στοιχεία».
Με πληροφορίες από Telegraph