Με στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ευρωπαϊκό κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, επενδύσεις δισ. ευρώ δρομολογούνται σε όλη τη χώρα. Ηδη στην Πελοπόννησο, στην Αρκαδία, στη ΒΙΠΕ της Τρίπολης βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις μεγάλες επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ με στόχο μέσα στη διετία να έχουν ξεκινήσει την παραγωγή προσφέροντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα άλλες δύο φαρμακοβιομηχανίες διερευνούν τις δυνατότητες επενδύσεων στην περιοχή.

Οι νέες επενδύσεις που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα (Οινόφυτα, Λάρισα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Ανατολική Αττική), στο φάρμακο εκτιμώνται στα 1,2 δισ. ευρώ και για την περίοδο 2020-2026 περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. «Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα και αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη», λέει ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Medicines for Europe, ενώ σύντομα οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να καλύπτουν το 75% των αναγκών της εγχωρίας αγοράς.

Εξαγωγές

Οπως λέει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Δημήτρης Δέμος, ήδη οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία επέκτειναν την εξαγωγική τους δραστηριότητα κατά 182%, προσδίδοντας αύξηση 129% στο ΑΕΠ με τα ελληνικά φάρμακα να βρίσκονται στη δεύτερη θέση των ελληνικών εξαγωγών και σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Η Ελλάδα αποτελεί το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης, κατέχει όμως το 10% των μονάδων παραγωγής γενοσήμων στην ΕΕ.

Οι επενδύσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους – 70% – καλύπτονται από κεφάλαια των εταιρειών, ενώ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί το επενδυτικό clawback το οποίο ξεκίνησε το 2019 και επέτρεψε την αντιστάθμιση των υποχρεωτικών επιστροφών με αντίστοιχες επενδύσεις σε τομείς παραγωγικών δαπανών, έρευνας και ανάπτυξης.