Τα σεξουαλικά όνειρα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης ανεξάρτητα αν κάνουμε αυτή την περίοδο της ζωής μας σεξ ή όχι, αν είμαστε σε σχέση, παντρεμένοι ή ελεύθεροι. Και είναι λογικό να μας επηρεάζουν αφού τα βιώνουμε έντονα, σαν να ήταν αληθινά.
Αποκαλύπτουν άραγε τις αληθινές μας επιθυμίες;
Ύπνος REM
Κάθε βράδυ, ο εγκέφαλος και το σώμα μας εισέρχονται σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο ελαφρού ύπνου διάρκειας 90 λεπτών που ακολουθείται από έναν βαθύ, κατά τον οποίο τα εγκεφαλικά κύματα είναι αργά και ρυθμικά. Τα μάτια αρχίζουν να τρεμοπαίζουν κάτω από τα βλέφαρα και οι περισσότεροι μύες του σώματος παραλύουν. Αυτή η φάση, γνωστή ως REM, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι στο εν λόγω στάδιο το σώμα παραμένει εντελώς ακίνητο με τις μοναδικές κινήσεις να εκτελούνται από τα μάτια. Είναι κατά κάποιο τρόπο σαν το σώμα να βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης αλλά ο εγκέφαλος να παραμένει σε πλήρη δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM προκύπτουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πιο έντονα και παράξενα όνειρα.
Ο ύπνος «σπάει» τα ταμπού;
Σε έρευνες, σεξουαλικά όνειρα αναφέρθηκαν από το 90% των Βρετανών, το 87% των Γερμανών, το 77% των Καναδών, το 70% των Κινέζων, το 68% των Ιαπώνων και το 66% των Αμερικανών. Υπολογίζεται ότι 1 στα 12 από όλα τα όνειρα περιέχει σεξουαλικές εικόνες, με τις πιο συνηθισμένες να είναι κατά σειρά τα φιλιά, η συνουσία και η αισθησιακή αγκαλιά.
Ως δημιουργοί των ονείρων μας, εμείς επιλέγουμε τους πρωταγωνιστές, τη σκηνή και τη δράση. Τα όνειρα που φτιάχνουμε είναι με άλλα λόγια δικές μας παραγωγές…
Όλα τα όνειρα είναι προϊόν του δικτύου φαντασίας του εγκεφάλου μας, αποδεσμευμένα από κανόνες, λογική και κριτική. Έτσι, στα ερωτικά όνειρα μπορεί να προκύψουν περιπτύξεις που θα ήταν ταμπού ή αδιανόητες στην πραγματική ζωή.
Είναι λοιπόν ένα όνειρο κατά το οποίο απατάμε τον σύντροφό μας σημάδι ότι είμαστε ανοιχτοί στην απιστία; Αν όχι, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
Τι αποκαλύπτουν τελικά τα ερωτικά όνειρα για τις σχέσεις μας;
Η επιστήμη έχει συμπεράνει ότι τα όνειρα αυτά είναι απίθανο να είναι σημάδι ότι θέλουμε να είμαστε άπιστοι. Η απιστία σε ένα όνειρο είναι ως επί το πλείστον μια ένδειξη περιέργειας ή φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης, παρά μια επιθυμία να απομακρυνθεί κανείς από τη σχέση.
Ούτε τα όνειρα κατά τα οποία εξερευνούμε έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό αποτελούν απαραίτητα σημάδι μιας καταπιεσμένης επιθυμίας. Περισσότερο αφορούν τη φαντασία και τη λίμπιντο.
Ακόμα κι έτσι, τα ερωτικά όνειρα μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα επιθυμίας, ζήλιας, αγάπης, λύπης ή χαράς σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε για τον σύντροφό μας την επόμενη μέρα αφού ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα στο όνειρο ως αληθινά. Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει χαρακτηριστικά ότι η σύγκρουση με έναν σύντροφο σε ένα όνειρο τείνει να οδηγήσει σε σύγκρουση την επόμενη μέρα.
Στις δυσλειτουργικές σχέσεις, τέτοια όνειρα συνδέονται με μειωμένα συναισθήματα οικειότητας τις επόμενες μέρες. Σε υγιείς σχέσεις, τέτοια όνειρα έχουν ελάχιστη επίδραση.
Το πώς νιώθουμε για τον σύντροφό μας όταν είμαστε ξύπνιοι μπορεί επίσης να επηρεάσει τα όνειρά μας. Τα αισθήματα ζήλιας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να δημιουργήσουν όνειρα απιστίας, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ενός συντρόφου στον άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση, όνειρα και πραγματικότητα φαίνεται να… τρέφονται το ένα από το άλλο.
Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε τέτοια όνειρα, αυτό δεν είναι σημάδι των πραγματικών επιθυμιών κανενός. Παρόλο που μπορεί να ξυπνάτε αναστατωμένοι, να θυμάστε ότι τα όνειρα έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής μας ζωής. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι το πώς αντιδρούμε σε αυτά.
Κεφάλαιο «πρώην»- Ας ήτανε αληθινό το όνειρο τ’ αποψινό…;
Οι πρώην σύντροφοι μπορεί να εμφανίζονται στα όνειρά μας αφότου έχουν πάψει από καιρό να είναι μέρος της ζωής μας. Έτσι, ίσως συμπεράνετε ότι αυτό σημαίνει πως επιθυμείτε ακόμα τον/την πρώην. Αλλά με βάση μια σειρά από μελέτες, συνήθως ισχύει το αντίθετο.
Αυτά τα όνειρα φαίνεται να μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τους πρώην μας. Είναι συνήθως απλά ένας τρόπος επεξεργασίας των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί ενας χωρισμός.
Πηγή: VITA