Ενα ακόμη 24ωρο όπου η χώρα «πνίγεται» από την αφρικανική σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες διανύει η χώρα μας. Μάλιστα, οι ειδικοί επιμένουν πως τα… κύματα αφρικανικής σκόνης θα είναι επαναλαμβανόμενα έως και τον Μάιο – φαινόμενο άλλωστε που έχουμε βιώσει και τα περασμένα χρόνια –, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών, με έμφαση σε εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας τις ημέρες που οι συνθήκες δύναται να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας τους.
Αναλυτικότερα και όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, «η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική επιδρά κυρίως μηχανικά στον οργανισμό. Δεν είναι τοξική όπως οι ρύποι των αυτοκινήτων. Συνεπώς, δρα ερεθιστικά και προκαλεί φλεγμονή».
Σε εγρήγορση τα νοσοκομεία
Ο καθηγητής εστιάζει εντούτοις κυρίως στους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν τα ευπαθή άτομα. «Σε ανθρώπους που έχουν φλεγμονώδεις παθήσεις των αεραγωγών των πνευμόνων, όπως είναι για παράδειγμα εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, άσθμα και κυστική ίνωση, η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων τους και να τους οδηγήσει σε παροξυσμό.
Γι’ αυτό και είμαστε σε επιφυλακή για αύξηση των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και εισαγωγών στα νοσοκομεία» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως «εξαιτίας μιας πιθανής παρόξυνσης μπορεί να κριθεί αναγκαία η διασωλήνωση του ασθενούς ή η νοσηλεία του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με την πρόγνωση της εξέλιξης της υγείας του να είναι απρόβλεπτη».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Τζανάκης διευκρινίζει πως φέτος και τουλάχιστον προς το παρόν οι ποσότητες της αφρικανικής σκόνης δεν είναι τέτοιες που να θέτουν σε υψηλό συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές.
«Εχουμε παρατηρήσει και έχουμε δημοσιεύσει τα σχετικά αποτελέσματα, πως όταν τα επίπεδα των σωματιδίων (έως PM10) στην ατμόσφαιρα φτάνουν τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τότε περίπου τετραπλασιάζονται οι προσελεύσεις στα νοσοκομεία και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από νοσήματα του αναπνευστικού». Για την ιστορία, ρεκόρ παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2018, «όταν οι μέσες 24ωρες συγκεντρώσεις ξεπερνούσαν τα 1300 mg/m3. Από όσα γνωρίζουμε τα τωρινά κύματα είναι πολύ ελαφρύτερα και ελπίζουμε πως οι συγκεντρώσεις θα παραμείνουν χαμηλότερες από ό,τι πριν από πέντε χρόνια».
Σε ένα ακόμη σημείο που στέκονται οι ειδικοί είναι στο γεγονός πως η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς εκτός από το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει αλλεργίες. Ετσι, για παράδειγμα ένα άτομο που υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα μπορεί την περίοδο αυτή να βιώσει πιο έντονα συμπτώματα – φτάρνισμα, κόκκινα μάτια, φαγούρα ή δάκρυα στα μάτια, πονοκέφαλο και δερματικά συμπτώματα. Συνεπώς και οι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να επικοινωνούν με τον αλλεργιολόγο τους για προσαρμογή της θεραπείας τους εφόσον αυτό επιβάλλεται.