Μέρες τώρα σας γράφω για τις συνεννοήσεις που γίνονται παρασκηνιακά για την παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ που ξεκινάει την Παρασκευή. Ο κύβος ερρίφθη τελικά και το μυστήριο λύθηκε. Θα είναι παρόντες και οι δυο. Αλλά ομιλίες δεν θα δώσουν. Θα φωτογραφηθούν, θα κάνουν το χρέος τους στην παράταξη, αλλά ως εκεί, κατά τα άλλα δεν θα βγάλουν… τσιμουδιά. Κι ενώ για τον Καραμανλή η σιωπή δεν αποτελεί έκπληξη, για τον Σαμαρά η κίνηση έχει την αξία της, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος συνηθίζει να τοποθετείται, ειδικά προεκλογικά, για να δίνει σήμα κομματικής συσπείρωσης παρά τις όποιες διαφωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πλακιωτάκης σε δράση
Ύστερα λοιπόν από πολλές προσπάθειες συνεννοήσεων μέσω συνεργατών ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Γιάννης Πλακιωτάκης αποφάσισε να πάρει το πράγμα στα χέρια του, καθώς μπαίναμε πια στην εβδομάδα του συνεδρίου και τελικές απαντήσεις δεν είχε για το τι θα γίνει με τους δυο πρώην. Εκανε, έτσι, διαδοχικές κρούσεις και στους δυο που τον ενημέρωσαν αυτοπροσώπως ότι θα πάνε στο Ζάππειο κανονικά, αλλά δεν θα ανέβουν στο βήμα. Συγκεκριμένα, θα είναι παρόντες στο άνοιγμα του συνεδρίου την Παρασκευή στο αίθριο του Ζαππείου. Οπότε αποφασίστηκε το βράδυ αυτό, στην έναρξη, να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό ο Πλακιωτάκης και μετά να κάνει ομιλία μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κανείς άλλος. Παρότι είθισται στην έναρξη να παίρνουν λόγο και οι πρώην και οι καλεσμένοι.
Οι χαιρετισμοί των γκεστ μεταφέρθηκαν για το Σάββατο, οπότε το συνέδριο θα έχει μεταφερθεί στους μέσα χώρους του Ζαππείου, που θα φιλοξενούν τα διαφορετικά θεματικά τραπέζια του. Εκεί αναμένεται να μιλήσουν ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κι η πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου. Οσο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ανέβει στο βήμα του «γαλάζιου» συνεδρίου την Κυριακή, τη μέρα τη λήξης του, αλλά θα είναι μάλλον παρούσα και την Παρασκευή.
Επετειακό άλλοθι
Για να επιστρέψω, πάντως, στους δυο πρώην, οι κομματικές πηγές της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, επιδιώκουν να υποβαθμίσουν την απόφασή τους να σιωπήσουν. Ανάμεσα στα διάφορα σχετικά «επιχειρήματα», μάλιστα, άκουσα να λένε πως το συνέδριο αυτό είναι περισσότερο επετειακό, μια διοργάνωση λιγότερο πολιτική και περισσότερο σε κλίμα «κομματικού πατριωτισμού». Γεγονός, βέβαια, που θα έκανε ακόμη πιο επιτακτική τη δημόσια τοποθέτηση των πρώην προέδρων και άλλων ιστορικών στελεχών της ΝΔ. Εν πάση περιπτώσει, όμως, ας το προσπεράσω αυτό. Από τους κύκλους των Σαμαρά και Καραμανλή, πάντως, μας υπενθυμίζουν ότι οι δυο τους έχουν προσφάτως μιλήσει πολιτικά. Ο μεν Σαμαράς στη συζήτηση στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο δε Καραμανλής με μια ομιλία σε συνέδριο στη Λαμία που πέρασε αρκετά ασχολίαστη, στην οποία έκρουσε τον κίνδυνο για τις «ελιτίστικες συμπεριφορές» και την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια.
Διχάζει ο πρώην «Σπαρτιάτης»
Προβληματισμός έχει προκύψει μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών για το ενδεχόμενο προσχώρησης στη ΝΔ του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Κατσιβαρδά, τον πρώην των «Σπαρτιατών». Ο ίδιος στήριξε την κυβέρνηση στην ψήφο δυσπιστίας, ενώ είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Ακούγεται πως έχει στείλει αρμοδίως σήμα πως επιθυμεί να ενταχθεί. Κάποιοι το βλέπουν θετικά, δεδομένης της αδυναμίας που καταγράφει η ΝΔ στα πολύ δεξιά «διαμερίσματα» της «πολυκατοικίας». Προσμετρούν στα υπέρ του ότι στα νιάτα του ήταν στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αλλοι, όμως, δεν πείθονται καθόλου και θεωρούν ότι θα κάνει ζημιά.
Κρατάνε… μούτρα
Στην Εκκλησία εξακολουθούν κάποιοι να… κρατούν μούτρα μετά την ψήφιση του γάμου των ομοφύλων. Χθες, λοιπόν, που ο Μητσοτάκης πήγε στο Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα, δεν έγινε πανηγυρική υποδοχή. Ούτε το σήμαντρο στο μοναστήρι χτύπησε ούτε ο ηγούμενος εμφανίστηκε (επικαλούμενος θέμα υγείας) ούτε τον υποδέχθηκε κλιμάκιο μοναχών, όπως θα ήταν το σύνηθες. Ενας μονάχος μοναχός έκανε την υποδοχή και την ξενάγηση.
«Αντίσταση» από Τσούνη
Αυτός που αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα στην περιφέρειά του εξαιτίας της ψήφου του στο νομοσχέδιο είναι ο μοναδικός μειονοτικός που το στήριξε, ο Αχμέτ Ιλχάν του ΠΑΣΟΚ. Καθώς είναι σε εξέλιξη το Ραμαζάνι, έχει πέσει «γραμμή» από τον ψευδομουφτή και άλλους ακραίους να μην τον καλούν ούτε στα ιφτάρ, τα δείπνα που τρώνε το βράδυ και έχουν χαρακτήρα γιορτινό. Κάποιος άλλος όμως έδωσε σήμα στήριξης του βουλευτή. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, που τον κάλεσε σε δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε για να τιμήσει τη γιορτή του Ισλάμ.