Στις 2 Απριλίου οι Βρυξέλλες έβγαλαν μια ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη νέα νομοθεσία στο Ισραήλ που παρέχει προσωρινές εξουσίες στη κυβέρνηση να ρίχνει μαύρο σε ξένα ΜΜΕ. Σαν στάση σωστή, αλλά όταν υιοθετείται από την ΕΕ εγείρει προβληματισμούς.
Δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο των 70 βουλευτών της Κνεσέτ, όταν ενέκριναν τη Δευτέρα νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση προβολής στο Ισραήλ ξένων ΜΜΕ που υπονομεύουν την ασφάλεια του κράτους, βάζοντας στο στόχαστρο το δίκτυο του Κατάρ Al-Jazeera.
Η ΕΕ, έδειξε την αντίθεσή της σε αυτή την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου πρέπει να διασφαλίζεται παντού, ακόμη και σε πολεμικό πλαίσιο, όπου η εργασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι απαραίτητη για την παροχή στο κοινό ακριβούς και έγκαιρης ενημέρωσης.
Στην ανακοίνωσή της καταδίκασε, επίσης, απερίφραστα και τις δολοφονίες δημοσιογράφων υπενθυμίζοντας ότι το μπλοκ παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ παντού στον κόσμο.
Η ΕΕ όμως, και φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση, έχει λερωμένη τη φωλιά της.
Το ξεχασμένο δόγμα της Ούρσουλα
Ας θυμηθούμε τι συνέβη πριν δύο χρόνια, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες για τον πόλεμο που θα έφταναν στους Ευρωπαίους έπρεπε να ακολουθούν το δόγμα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Δεν θα επιτρέπεται πλέον στα ρωσικά ΜΜΕ να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ».
Πρόκειται για σχεδόν την ίδια στάση που υιοθέτησε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «Το Al Jazeera δεν θα μεταδίδεται πλέον από το Ισραήλ», έγραψε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο X μετά την έγκριση του νόμου στις τελικές του αναγνώσεις τη Δευτέρα. «Σκοπεύω να ενεργήσω άμεσα σύμφωνα με τον νέο νόμο για να σταματήσει η δραστηριότητα του καναλιού».
Έτσι, αυτό που έκανε το Ισραήλ σε ένα ξένο και αξιόλογο εν πολλοίς μέσο, το έκανε η ΕΕ στα ρωσικά ΜΜΕ, ρίχνοντας μαύρο σε Russia Today, RT, Sputnik. H Φον ντερ Λάιεν είχε αποκαλέσει τα ΜΜΕ αυτά «φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» τονίζοντας πως «δεν πρέπει να τους δίνουμε πλέον ένα βήμα για να διαδώσουν αυτά τα ψέματα».
Έτσι, οι 30 Έλληνες δημοσιογράφοι που εργάζονταν στο Sputnik έχασαν εκείνη τη δουλειά τους, διότι θα «έλεγαν ψέματα» ενώ όσα έμειναν θα έλεγαν μόνο αλήθειες με υπογραφή Βρυξελλών. Προφανώς σε κάθε πόλεμο οι εμπόλεμες πλευρές επιστρατεύουν προπαγάνδα, και φυσικά και οι Ρώσοι.
Αλλά η ευρωπαϊκή μιντιακή πολιτική, ισχυρίζεται έτσι πως όλες οι ουκρανικές ειδήσεις είναι αληθείς και δεν έχουν ψήγμα ψέματος. Μα αυτό δεν το πιστεύον ούτε αμερικανικά «γεράκια».
Η ευρωπαϊκή συμπεριφορά όμως είναι χειρότερη από του Ισραήλ, καθώς αναλογικά, κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ, ούτε φυσικά η Ελλάδα, δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Μόσχα ώστε να είναι δικαιοογημένη η ενεργοποίηση κατάστασης πολιορκίας που προβλέπει «αναστολή ης ελευθερίας της έκφρασης και του απορρήτου των ανταποκρίσεων».
Η κατάσταση, όμως, είναι ίσως, ακόμα πιο σοβαρή αν γίνει και η εξής σύγκριση.
Μα πιο ανοιχτή η… ΕΣΣΔ στα ξένα ΜΜΕ;
Σύμφωνα με την εκπληκτική αμερικανική μελέτη «Cold War Broadcasting» που είχαν επιμεληθεί οι Eugene Parta και Ross Johnson, δύο διακεκριμένοι Αμερικανοί πρώην διευθυντές του Radio Free Europe και συνεργάτες του Ινστιτούτου Hoover η ΕΣΣΔ, μετά τη δεκαετία του 1970 ήταν πιο διαλλακτική με ξένα ΜΜΕ, από ότι η ΕΕ και το Ισραήλ, αναλογικά τις εποχές πάντα και τα πολιτεύματα.
Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι –εβδομαδιαίως- το 19% των σοβιετικών ενηλίκων άκουγε Voice of America ενώ το 11% το BBC που λειτουργούσε ήδη από το 1946! «Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, περισσότερο από το ήμισυ του αστικού πληθυσμού της ΕΣΣΔ άκουγε ξένες εκπομπές» διαπίστωναν οι ερευνητές.
Θα έλεγε κανείς ότι τα ρωσικά ΜΜΕ στα οποία έβαλαν λουκέτο Αθήνα και Βρυξέλλες είναι φορείς χρηματοδοτούμενοι από τη Μόσχα. Σύμφωνοι, μα και το Voice of America και το BBC ήταν φορείς που λειτουργούσαν με κρατική δυτική χρηματοδότηση.
Σήμερα, όμως μέσω ειδικού νόμου η ΕΕ έφτιαξε ειδικές ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) για να ελέγχει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναγκάζοντας το Facebook, το Twitter, το YouTube και άλλες να «μετριάζουν» το περιεχόμενο που φιλοξενούν, ειδάλλως θα τιμορωρούνταν με πρόστιμα.
Αναρωτιέται κανείς, όμως για τις εισβολές των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή και όσα εγκλήματα που έγιναν, γιατί δεν απαγορεύτηκαν αμερικανικά ΜΜΕ που μετάφεραν τα γεγονότα κατά το δοκούν; Διότι εκείνους τους «δίκαιους» πολέμους τους στήριξαν και Ευρωπαίοι.
Οι πόλεμοι είναι κακοί όποιος και να τους κηρύσσει ή να τους προκαλεί (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία κτλ) αλλά τώρα που απαγόρευσαν οι Ισραηλινοί το al jazeera και οι Ευρωπαίοι που κουνάνε το δάχτυλο τα ρωσικά ΜΜΕ ακούγονται μόνο αλήθειες;
Είπε ο γάιδαρος τον… άλλον γάιδαρο κεφάλα.