Πάπας Φραγκίσκος
«…σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες»
Τις λεπτομέρειες της κηδείας του έχει κανονίσει ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως αναφέρει βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα στην Ισπανία υπό τον τίτλο «Ο διάδοχος», το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Χαβιέρ Μαρτίνες Μπροκάλ. Επειδή αναπόφευκτα, της μετάβασης του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους ουρανούς, θα προηγηθεί η απαραίτητη νεκρώσιμη ακολουθία, όλες οι λεπτομέρειες αναφέρονται αναλυτικά στον σχετικό οδικό χάρτη που έχει καταρτιστεί, σύμφωνα με τον οποίο η σορός του ποντίφικα θα τοποθετηθεί σε ένα απλό φέρετρο «όπως γίνεται με κάθε χριστιανό».
Με δεδομένο ότι οι ανάλογες τελετές στο παρελθόν κρίθηκαν υπερβολικά φορτωμένες, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε μια απολύτως αφαιρετική προσέγγιση. Ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί να ταφεί μέσα στο Βατικανό, αλλά στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε, σε κεντρικό σημείο της Ρώμης. Επίσης η κηδεία, έτσι όπως αναμορφώθηκε από τον ίδιο τον Πάπα, προβλέπει μόνο μια αγρυπνία, και όχι δυο, χωρίς καμία ιδιαίτερη τελετή πριν κλείσει το φέρετρο.
Πέδρο Σάντσεθ
Θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος
Στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους μέχρι το καλοκαίρι, προσανατολίζεται η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ από το Αμάν. Στις 9 Μαρτίου, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο ισπανικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει την αναγνώριση αυτή μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Τώρα όμως όλα δείχνουν επίσπευση του χρονοδιαγράμματος που είχε παρουσιάσει ο ισπανός πρωθυπουργός. Η εφημερίδα «El País» εκτιμά ότι η αναγνώριση μπορεί να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ή αμέσως μετά. Ταυτόχρονα, ο Πέδρο Σάντσεθ υπογραμμίζει την ανάγκη η αναγνώριση αυτή να μην αποτελεί μεμονωμένη κίνηση αλλά να συμβαδίσει με μια ομάδα άλλων χωρών, εκτιμώντας πως ακόμη και στην Ευρώπη υπάρχει μια κρίσιμη μάζα, που θα προσανατολιστεί αναλόγως.
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Ξεκινά η τρίτη προεδρική θητεία του
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι ορκίστηκε χθες ενώπιον του Κοινοβουλίου για τρίτη θητεία στην ηγεσία της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, με μία τελετή που σηματοδοτεί και τα εγκαίνια της νέας διοικητικής πρωτεύουσας, ανατολικά του Καΐρου. Ο Σίσι βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από μία δεκαετία. Πρώην επικεφαλής του στρατού και υπουργός Αμυνας, ενορχήστρωσε το 2013, έναν χρόνο πριν από την άνοδό του στην προεδρία, την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις. Το 2018 παρέτεινε την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και αύξησε το όριο των διαδοχικών προεδρικών θητειών από δύο σε τρεις, με την απαραίτητη αναθεώρηση του Συντάγματος. Στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 89,6% των ψήφων απέναντι σε άλλους τρεις υποψηφίους σχετικά άγνωστους στο ευρύ κοινό.
Η τρίτη θητεία του πάντως βρίσκει την Αίγυπτο να διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω και των συνεπειών του πολέμου στη Γάζα.