Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια νέα τάση στα προγράμματα διατροφής, που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρότυπο το οποίο εναλλάσσει περιόδους σίτισης, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο θερμιδικό περιορισμό, με περιόδους νηστείας όπου είτε δεν καταναλώνεται τίποτα ή καταναλώνονται πολύ λίγες θερμίδες.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαλειμματικής νηστείας, όπως νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες, νηστεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή χρονικά περιορισμένη σίτιση, με την πιο δημοφιλή να είναι η 16/8, δηλαδή νηστεία για 16 ώρες και σίτιση μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών, καθώς θεωρείται το λιγότερο περιοριστικό και πιο ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής. Είχε δειχθεί ότι η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στη γρήγορη απώλεια βάρους με συνοδό μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.
Ερωτηματικά υφίστανται όσον αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από τον περιορισμό στον χρόνο κατανάλωσης των γευμάτων, αλλά και το γεγονός ότι η διαλειμματική νηστεία δεν θέτει περιορισμούς ως προς το είδος των τροφών που μπορούν να καταναλώνονται στη φάση της σίτισης.
Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Heart Association Journal, σε 20.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 49 έτη που παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα 15 ετών (2003-2018) εξετάσθηκε ο πιθανός μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην υγεία του ανθρώπου από την εφαρμογή ενός τέτοιου διατροφικού προγράμματος. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι περιόρισαν το διατροφικό τους χρονικό παράθυρο σε λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, κυρίως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους τηρούσαν ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής. Επιπλέον, μεταξύ των ατόμων με υπάρχουσα καρδιακή νόσο ή καρκίνο, το χρονικό παράθυρο διατροφής 8 έως 10 ωρών την ημέρα συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Εν κατακλείδι, η διαλειμματική νηστεία παρότι προσφέρει σχετικά άμεσα αποτελέσματα σε όσους θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος, δεν συνδέεται με μακροζωία. Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως για τους ασθενείς που ήδη πάσχουν από καρδιακά νοσήματα να είναι προσεκτικοί με τις διατροφικές τους συνήθειες και επιλογές κι αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν έναν τέτοιο εναλλακτικό τρόπο διατροφής να το κάνουν μόνο εφόσον συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον διατροφολόγο τους.