Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα με σχέδιο απόφασης που υιοθέτησε να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εδώ και σχεδόν έξι μήνες σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα το σχέδιο απόφασης υπογραμμίζει «την ανάγκη να διασφαλιστεί η λογοδοσία για όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να τερματιστεί η ατιμωρησία».
Επίσης εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Είκοσι οκτώ χώρες υπερψήφισαν το προσχέδιο απόφασης, 13 απείχαν από την ψηφοφορία και έξι το καταψήφισαν.
#HRC55 | Draft resolution A/HRC/55/L.30 on the Human rights situation in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and the obligation to ensure accountability and justice was ADOPTED. pic.twitter.com/URttz9IFjv
— United Nations Human Rights Council | #HRC55 (@UN_HRC) April 5, 2024
Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παίρνει θέση αναφορικά με τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ωστόσο το Συμβούλιο δεν διαθέτει τα μέσα για να επιβάλει τις αποφάσεις του.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, η μόνιμη αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, κατηγόρησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι «έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό τους Ισραηλινούς και υπερασπίζεται τη Χαμάς».
«Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που βρίσκεται σήμερα μπροστά σας, το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες του, ενώ η Χαμάς έχει κάθε δικαίωμα να δολοφονεί και να βασανίζει αθώους Ισραηλινούς», κατήγγειλε πριν την ψηφοφορία. «Κάθε θετική ψήφος, είναι μια ψήφος υπέρ της Χαμάς», τόνισε.
«Πρέπει να ξυπνήσετε και να τερματίσετε αυτή τη γενοκτονία που μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο και σκοτώνει χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους», ζήτησε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιους αντιπρόσωπος Ιμπραχίμ Μοχαμάντ Χραΐσι.
Καταψήφισαν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο απόφασης διότι δεν καταδικάζει με σαφήνεια την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και δεν περιέχει «καμία αναφορά στην τρομοκρατική φύση αυτών των ενεργειών».
Ωστόσο θεωρούν ότι το Ισραήλ – στενός τους σύμμαχος—δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το Ισραήλ να αποφεύγει να διεξάγονται στην ίδια περιοχή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα μπορούν να εκπληρώνουν τη βασική τους αποστολή με ασφάλεια», δήλωσε η Μισέλ Τέιλορ μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Αυτό δεν έχει γίνει και, σε μόλις έξι μήνες, έχουν σκοτωθεί σε αυτή τη σύγκρουση περισσότεροι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από όσοι σε οποιονδήποτε άλλο πόλεμο τη σύγχρονη εποχή», πρόσθεσε η ίδια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ