Δύο και πλέον χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έρευνα κοινής γνώμης βάζει δίπλα-δίπλα τους δύο προέδρους «μετρώντας» θετικές και αρνητικές γνώμες. Στη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση εντοπίζονται αρκετές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα με τους Έλληνες να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τη γραμμή της κυβέρνησης.
Επί του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα το 79% έχει «αρνητική» γνώμη για τον πρόεδρο της Ρωσίας και μόνο το 10% έχει θετική γνώμη. Υψηλότερα ποσοστά στις θετικές απόψεις συγκεντρώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο σύνολο των συμμετεχόντων. Το 47% έχει θετική γνώμη και το 32% αρνητική.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ο πιο αρεστός ηγέτης από τις οκτώ ευρωπαϊκές προσωπικότητες που εξέτασε η Ipsos στη δημοσκόπηση για λογαριασμό του euronews. Στην Ελλάδα υψηλό ποσοστό συγκεντρώνει ο Εμανουέλ Μακρόν με θετική άποψη να εκφράζει το 55% και αρνητική το 32%.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι vs Βλαντιμίρ Πούτιν
Με το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία να συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται κανένα σημάδι ειρήνευσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη της κοινής γνώμης για τους ηγέτες των δύο εμπόλεμων χωρών. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των Ελλήνων που δεν ταυτίζεται απόλυτα με τη θέση της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η άποψη των Ελλήνων για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι θετικές σε ποσοστό 25%, αρνητικής σε ποσοστό 57% ενώ αυτοί που απαντούν «δεν γνωρίζω αρκετά» φτάνει στο 18%. Μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απόψεων συγκεντρώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με ποσοστό 28%. Οι αρνητικές γνώμες που συγκεντρώνει ο ηγέτης της Ρωσίας φτάνουν το 59% και ένα 13% δηλώνει «δεν γνωρίζω αρκετά».
Στο σύνολο, στη Σκανδιναβία και την Ιβηρική Χερσόνησο, ο Ζελένσκι λαμβάνει τις περισσότερες θετικές αξιολογήσεις: 81% στη Φινλανδία, 74% στη Σουηδία, 72% στη Δανία και την Πορτογαλία και 64% στην Ισπανία. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (60%), την Ελλάδα (57%) και τη Βουλγαρία (56%) έχουν αρνητική γνώμη για τον Ουκρανό πρόεδρο.
Οι αρνητικές κρίσεις για τον Ρώσο πρόεδρο πέφτουν κάτω από το όριο του 60% μόνον σε τέσσερις χώρες: την Βουλγαρία (49%), την Σλοβακία (56%), την Ουγγαρία (57%) και την Ελλάδα (59%).
Στον αντίποδα βρίσκονται η Φινλανδία (94%), η Σουηδία (91%), η Δανία (91%), Πολωνία (91%), Ισπανία (90%), Πορτογαλία (89%), Ολλανδία (88%) ) και η Γαλλία (80%).
Οι πιο θετικές απόψεις για τον Βλαντιμίρ Πούτιν καταγράφονται, σύμφωνα με την έρευνα, στη Βουλγαρία με το 37% των ερωτηθέντων έχει «θετική» γνώμη.
Ακολουθεί η Ελλάδα με το 28% των πολιτών να εκφράζουν θετική άποψη για τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Μακρόν και οι υπόλοιποι ηγέτες
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερος στην κατάταξη των πιο συμπαθών, με το 41% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη γι’ αυτόν, έναντι 34% που έχει αρνητική. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Γάλλοι είναι οι πιο σκληροί επικριτές, με ένα επιβλητικό 62% να επιλέγει την αρνητική και μόλις το 28% τη θετική άποψη.
Η δημοτικότητα του Μακρόν αποτελεί πλειοψηφικό συναίσθημα στη Ρουμανία (57%), την Ελλάδα (55%), τη Γερμανία (53%), τη Δανία (52%) και την Ολλανδία (50%).
Πιο αδιάφορος είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς: το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τον άνθρωπο που διοικεί τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ενώ το 29% εκφράζει θετική γνώμη και το 33% αρνητική. Τέσσερις χώρες ξεχωρίζουν ως προς την αντιπάθειά τους προς τον 65χρονο σοσιαλιστή: η Γερμανία (61% δηλώνει αρνητικά), η Αυστρία (47%), η Ελλάδα (45%) και η Πολωνία (39%).
⇒ Η Ipsos αξιοποίησε για τη δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό του euronews δείγμα με σχεδόν 26.000 ερωτηθέντες σε 18 κράτη μέλη ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.