Μετά την Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος έπεσε θύμα των ρωσικών καναλιών παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, καθώς τον ενέπλεξαν σε αγοροπωλησία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με μία ψευδή είδηση που μεταδίδεται σε φιλοκρεμλινικά μέσα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ο βασιλιάς Κάρολος πούλησε τη βασιλική κατοικία Χάιγκροουβ Χάουζ στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έναντι 20 εκατομμυρίων λιρών.
Η συγκεκριμένη αναφορά όπως αναφέρει ο Independent, διατυπώθηκε αρχικά σε ένα βίντεο στο YouTube στο οποίο εμφανιζόταν κάποιος που παρουσιαζόταν ως κτηματομεσίτης και φέρεται να ήταν πίσω από την κατασκευασμένη πώληση. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν στους Times ότι ο χαρακτήρας, με το όνομα Σαμ Μέρφι, φαινόταν να έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.
Η είδηση διαδόθηκε στη συνέχεια από ένα ψεύτικο βρετανικό δίκτυο πριν κυκλοφορήσει από μια σειρά αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών bots στο X, πρώην Twitter.
The Russian embassy in South Africa is falsely claiming that President Zelensky’s bought Highgrove House from King Charles III for £20m, citing “British media” outlet the London Crier.
But British media has reported no such thing. The London Crier is a Russian disinformation… pic.twitter.com/fRd4hVBCwJ
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) April 5, 2024
Ένας ιστότοπος με την ονομασία The London Crier δημοσίευσε ένα άρθρο που περιείχε μια υποτιθέμενη συνέντευξη με τον πρώην μπάτλερ του Καρόλου, Γκραντ Χάρολντ. Σε αυτήν, ο Χάρολντ ισχυρίζεται ότι επιβεβαίωσε ότι η πώληση του Χάιγκροουβ είχε ολοκληρωθεί μέσω της συζύγου του Ζελένσκι, Ολένα, στις 29 Φεβρουαρίου και ότι το προσωπικό της βασιλικής κατοικίας είχε απολυθεί.
Ακόμα και ένας επίσημος λογαριασμός της ρωσικής πρεσβείας έγραψε στη συνέχεια στο Twitter την ψεύτικη είδηση στους χιλιάδες οπαδούς του.
Η απάντηση του πρώην μπάτλερ του βασιλιά Καρόλου
Ωστόσο, ο Χάρολντ, ο οποίος είναι πλέον βασιλικός σχολιαστής, δήλωσε στους Times ότι η ιστορία και η συνέντευξη στην οποία βασιζόταν ο ισχυρισμός ήταν εξ ολοκλήρου επινοημένη. Η εκπρόσωπός του δήλωσε: «Ο κ. Χάρολντ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς ψευδής και ο Γκραντ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο επ’ αυτού. Δεν υπήρξε καμία συνέντευξη».
Το Κίεβο αναγκάστηκε μάλιστα να διαψεύσει δημοσίως την ιστορία του Χάιγκροουβ, η οποία παρουσιάζει ομοιότητες με άλλες προσπάθειες, χωρίς καμία βάση, να υπονοηθεί ότι ο Ζελένσκι και η σύζυγός του επωφελούνται οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα ουκρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν: «Αυτό είναι ψεύτικο. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αγορά της έπαυλης από τον Ζελένσκι και δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για το θέμα».
Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά προσπαθειών της ρωσικής προπαγάνδας να στοχοποιήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια, καθώς οι ιστορίες σχετικά με τη μοναρχία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Υπενθυμίζεται ότι λογαριασμοί φίλα προασκημένοι στο Κρεμλίνο εκμεταλλευτήκαν την κατάσταση με την Κέιτ Μίντλετον και τις θεωρίες συνωμοσίας που είχαν αναπτυχθεί σχετικά με την υγεία της μέχρι να ανακοινώσει ότι διαγνώστηκε με καρκίνο.