Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι (δημοσκοπικά) η Νέα Δημοκρατία που καρπώνεται σημαντική φθορά από την τραγωδία των Τεμπών. Το κυβερνών κόμμα αν και παραμένει πρώτο με διαφορά στην πρόθεση και εκτίμηση ψήφου χάνει σε επιμέρους δείκτες.
Ενόψει των ευρωεκλογών μάλιστα, ένας στους δύο πολίτες θα προσέλθουν στη κάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας.
Στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha, στην ερώτηση αν η πρόταση δυσπιστίας (κατατέθηκε μετά τη «μονταζιέρα» στα Τέμπη) επηρέασε την απόφαση των πολιτών για τις ευρωεκλογές, «καθόλου» απάντησε το 37% «αρκετά» το 20% και 19% απάντησε «λίγο».
Στην ερώτηση για το ποια κόμματα κέρδισαν από τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, το 23% απάντησε ότι βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ ενώ το 20% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για το ποια κόμματα έχασαν, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 42% ότι έχασε η ΝΔ.
Σε ερώτηση για το αν πείστηκαν οι πολίτες πως δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης για τα Τέμπη, το 75% λέει «όχι». «Ναι» απάντησε το 14% και το 11% απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Στην ερώτηση: Συμφωνείτε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να πάμε σε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, το 57% απάντησε ότι «διαφωνεί» και το 26% ότι «συμφωνεί».
Όσο για τα «ισχυρά συμφέροντα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα» οι πολίτες δεν μοιάζουν να πείστηκαν από τη κινδυνολογία της ΝΔ απαντώντας σε ποσοστό 63% «όχι».
Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, ένας στους τρεις δήλωσε ότι θα ψήφιζε στις Ευρωεκλογές, κάτι διαφορετικό από αυτό που ψήφισε τον Ιούνιο του 2023.
Η πρόθεση ψήφου, διαμορφώνεται ως εξής:
25,6 ΝΔ, 12,3 ΣΥΡΙΖΑ, 11,4 ΠΑΣΟΚ, 8% ΚΚΕ και 2,2% οι Σπαρτιάτες.
Τα ποσοστά της ΝΔ εμφανίζουν πτωτική πορεία με τις κύριες μετακινήσεις να εντοπίζονται προς την Ελληνική Λύση.
Στην εκτίμηση ψήφου, τα αποτελέσματα ως εξής:
ΝΔ 29 – 33%, ΣΥΡΙΖΑ 14 με 16%, ΠΑΣΟΚ 12 με 14%, ΚΚΕ 8 με 10% και Σπαρτιάτες 2 με 4%.
Από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία θέτοντας θέμα σταθερότητας της χώρας με τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση να απαντούν σε ποσοστό 65% «όχι, τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση».
⇒ Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 2 μέχρι τις 5 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων.