Έντονες επικρίσεις και σάλο προκάλεσε ο γάμος μεταξύ ενός 63χρονου ιερέα και ενός φερόμενου ως 12χρονου κοριτσιού που πραγματοποιήθηκε στη Γκάνα, με την τοπική κοινωνία να υπερασπίζεται την τελετή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κάτι που είναι νόμιμο, καθώς όπως είπε είναι μία«πνευματική» και όχι «φυσική» κατάσταση.
Ειδικότερα ο γάμος τελέστηκε στην πόλη Νούγκουα, ένα προάστιο της πρωτεύουσας, Άκρα το Σάββατο, 30 Μαρτίου καθώς ο ιερέας, γνωστός ως Gborbu Wulomo, Nuumo Borketey Laweh XXXIII, παντρεύτηκε το παιδί.
Εικόνες από τον γάμο ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις με οργανώσεις όπως η African Education Watch και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να απαιτούν τη λύση του γάμου άμεση σύλληψη του Gborbu Wulomo.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, μια γυναίκα, μιλώντας στην τοπική γλώσσα Ga, έδωσε οδηγίες στο κορίτσι να ντυθεί προκλητικά για τον σύζυγό της.
Περαιτέρω συμβουλές δόθηκαν στην κοπέλα να προετοιμαστεί για τα συζυγικά καθήκοντα και να χρησιμοποιήσει τα αρώματα που της έδωσαν για να ενισχύσει την ελκυστικότητά της στον σύζυγό της.
Στην πορεία προέκυψε και σύγχυση σχετικά με την ηλικία του κοριτσιού, καθώς τα αρχικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μία 12χρονη, ενώ στη συνέχεια την τοποθετούσαν τόσο στα 13 όσο και στα 16 έτη.
Αντιμέτωποι με επικρίσεις, οι ηγέτες της κοινότητας υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους, δηλώνοντας ότι οι ξένοι δεν κατανοούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.
Το Παραδοσιακό Συμβούλιο της Νούγκουα δήλωσε ότι η Naa Yoomo Ayemuede, σύζυγος του Gborbu Wulomo είναι 16 ετών και όχι 12, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Ο Wor Lumo Boni Nuumo Noi Osekan kpeneku, μέλος του Παραδοσιακού Συμβουλίου της Νάνγκουα σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο κορίτσι είναι στην πραγματικότητα 16 ετών. Αποδεχόμαστε και συμφωνούμε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, είναι ανήλικη. Όμως δεν είναι παντρεμένη όπως αναφέρεται. Αυτό δεν είναι το θέμα».
Ο αιδεσιμότατος δρ. Daniel Nii Gyasi Ankrah, διευθυντής Διοίκησης στο Γραφείο του Gborbu Wulomo διευκρίνισε από την πλευρά του ότι αυτό που συνέβη μεταξύ του παραδοσιακού ιερέα Ga και της 16χρονης κοπέλας «δεν ήταν ένας φυσικός γάμος αλλά μάλλον ένας πνευματικός».
«Το κορίτσι θεωρήθηκε ιδιοκτησία της θεότητας»
Σε συνέντευξη του Eyewitness News στον Citi FM ανέφερε ότι το κορίτσι θεωρήθηκε ιδιοκτησία της θεότητας, καθώς είχε προσδιοριστεί ως εκείνη που θα την υπηρετούσε και υποστήριξε ότι η θεότητα είχε πάρει το κορίτσι ως σύζυγο για τον εαυτό της.
Επισήμανε ότι η τελετή ήταν μία από τις πολλές μυήσεις που έπρεπε να υποστεί.
«Η θεότητα που ονομάζεται Gborbu είναι πνεύμα, αλλά έχει τα σύμβολά της και εκπροσωπείται από μια προσωπικότητα που είναι η Gborbu Wulomo. Έτσι, ο Gborbu που είναι το πνεύμα δεν είναι το ίδιο με τον Wulomo. Η θεότητα έχει κυριεύσει κάποιον και μόλις η θεότητα έχει κυριεύσει κάποιον στη γλώσσα Ga αυτό που λέμε είναι ‘ewue yo’, δηλαδή έχει πάρει μια γυναίκα για τον εαυτό της, είναι η θεότητα», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η πολύ νεαρή γυναίκα για την οποία όλοι φαίνεται να μιλούν είναι μια μυστηριώδης κυρία. Ήταν στη μήτρα της μητέρας της για δύο χρόνια. Και όταν μάλιστα γεννήθηκε, καθόταν, δεν μπουσούλαγε και δεν περπατούσε για άλλα δύο χρόνια. Μετά από παρέμβαση των θεών της Νούνγκουα αμέσως μετά το τέλος της τελετουργίας που έγινε γι’ αυτήν, σηκώθηκε όρθια και στη συνέχεια άρχισε να περπατάει. Έτσι, η θεότητα την αναγνώρισε ως κάποια που θα υπηρετήσει ενώπιον της θεότητας Gborbu, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιοκτησία του Gborbu», προσέθεσε.
«Τώρα υπάρχουν διάφορες μυήσεις που πρέπει να περάσει για να μπορέσει να υπηρετήσει στο ναό του Gborbu και μία από τις τελετές είναι αυτή που οργανώθηκε γι’ αυτήν. Ο Wulomo έπαιξε το ρόλο της θεότητας, αλλά δεν έπαιξε το ρόλο για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει κάτι σαν γάμος και δεν υπάρχει κάτι σαν αρραβώνας, όπως γράφουν και κάποιοι. Μια θεότητα πήρε μια γυναίκα για τον εαυτό της και αυτό είναι όλο», δήλωσε.
«Δεν υπάρχει η έννοια της ηλικίας, παρά μόνο η ωριμότητα»
«Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία σαρκική σχέση ή γάμος όπως αντιλαμβάνονται πολλοί. Η Naa Yoomo φοιτά σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία στη Νούνγκουα. Έχει σοφέρ που την πηγαίνει στο σχολείο και την φέρνει στο σπίτι. Την έχουν φροντίσει», είπε ακόμα.
«Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και έξι χρόνια εκτελεί τη συγκεκριμένη τελετή και για το θέμα αυτό, έχουμε τους ηλικιωμένους μέσα στην κοινότητα που τη φροντίζουν καλά. Δεν έχει φίλους γιατί αποδέχεται και κατανοεί ότι το έργο που έχει μπροστά της να επιτελέσει δεν της επιτρέπει να έχει μια φυσιολογική ανατροφή παιδιών. Είναι μέρος του να είσαι βασιλική», προσέθεσε.
Ακόμα μιλώντας στην εκπομπή Focus της Ghana Broadcasting Corporation (GBC), δήλωσε δεν υπάρχει η έννοια του παιδικού γάμου ή του αρραβώνα σε αυτό το πλαίσιο, καθώς η θεότητα την έχει ήδη διεκδικήσει ως σύζυγό της, καθιστώντας την ιδιοκτησία της θεότητας και ότι ο Gborbu Wulomo είναι ο εκπρόσωπός της.
«Ήταν μια τελετή που εισήγαγε τη βασίλισσα ένα βήμα πιο κοντά στο ιερό της Gborbu», πρόσθεσε.
«Το ζήτημα πηγάζει από τη φυσική σκέψη, αλλά στο πνευματικό πεδίο, όταν η θεότητα κατέχει ένα παιδί μόλις 2 ή 3 ετών, σε εμάς μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά η θεότητα θα δουλεύει με το παιδί, επειδή στο πνευματικό πεδίο δεν υπάρχει η έννοια της ηλικίας, παρά μόνο η ωριμότητα», εξήγησε ακόμα.
«Θέλω να τονίσω ότι το κορίτσι μπορεί να μην της αρέσει απαραίτητα αυτό που κάνει ή δεν κάνει, αλλά βρίσκεται υπό την κατοχή του πνεύματος και το πνεύμα μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή», συνέχισε.
Ανέφερε επίσης ότι η κοπέλα είναι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα με τα καθήκοντά της και οι γονείς της την υποστηρίζουν στο ρόλο της.
Η αστυνομία ανέκρινε τον Gborbu Wulomo
Πάντως, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στη Γκάνα καθώς σύμφωνα με αφρικανικά μέσα έχει ξεκινήσει και έρευνα, καθώς η αστυνομία της Γκάνας ανέκρινε τον Gborbu Wulomo για τον καταγγελλόμενο γάμο.
Το υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαίωσε την ανάκριση σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρει, λήφθηκαν καταθέσεις από τον Gborbu Wulomor Shitsen παρουσία του δικηγόρου του, και των γονέων του παιδιού για να βοηθηθούν οι έρευνες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο Αρχηγικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει εμπλακεί σε εκτεταμένες συζητήσεις με τις παραδοσιακές Αρχές της Νούνγκουα για να διασφαλίσει την πλήρη συνεργασία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του παιδιού.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα συνταγματικά και θεσμοθετημένα καθήκοντά της για την προστασία των παιδιών της Γκάνας, συνεργάστηκε με διάφορα υπουργεία και περιφερειακές Αρχές για να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα.
«Σύμφωνα με το συνταγματικό και θεσμικό καθήκον για την προστασία του παιδιού της Γκάνας, η κυβέρνηση μέσω των Υπουργείων Φύλου, Παιδιών και Κοινωνικής Προστασίας, Αρχηγίας και Θρησκευτικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και του Περιφερειακού Συντονιστικού Συμβουλίου της Μείζονος Άκκρας έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξακριβώσει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε ασφαλές σημείο η ανήλικη
Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του παιδιού, το υπουργείο ανέφερε ότι η αστυνομία και το υπουργείο Φύλου, Παιδιού και Κοινωνικής Προστασίας το μετέφεραν σε ασφαλές μέρος και ότι υπάλληλοι του επιβεβαίωσαν την ευημερία του και του παρείχαν συμβουλευτική και ιατρική υποστήριξη.
Το υπουργείο επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνδράμει την Αστυνομική Υπηρεσία της Γκάνας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στη συνεχιζόμενη έρευνα για τον φερόμενο γάμο ανηλίκων.
Πάντως, η τοπική κοινωνία προειδοποίησε την αστυνομία ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συμβεί οτιδήποτε στη 16χρονη βασίλισσά τους. «Λέμε στον κόσμο ότι είναι η βασίλισσά μας και αν η αστυνομία λέει ότι τη φροντίζει, τότε πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι ό,τι και να της συμβεί, τότε παραδοσιακά θα ασχοληθούμε με την αστυνομία», δήλωσε.