Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία φέρνουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, καθώς σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), αφού η επικεφαλής του και ιδρύτρια της παράταξης, Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος.
Το αποτέλεσμα των εκλογών τοποθέτησαν το Καλό Κόμμα στην έκτη θέση με ποσοστό 3,77% με τη Μεράλ Ακσενέρ, γνωστή στους υποστηρικτές της ως «Ασένα», από τη μυθική λύκαινα, να ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία στο έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου.
«Δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία στο έκτακτο εκλογικό συνέδριό μας, όπου θα καθορίσουμε την πορεία μας στο δρόμο προς το 2028», αναφέρει η Ακσενέρ σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στο X και με την οποία απευθύνεται στο τουρκικό έθνος.
Στη δήλωσή της η Μεράλ Ακσενέρ αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των 30 ετών της πολιτικής της σταδιοδρομίας οι αποφάσεις της, πάρθηκαν πάντα με γνώμονα το καλό της Τουρκίας.
«Πάντα παραμέρισα τα ατομικά μου συμφέροντα, τα βραχυπρόθεσμα πιθανά κέρδη και τις κάθε είδους ‘ελκυστικές’ προσφορές και έβαλα στο επίκεντρο τις ηθικές μου αξίες, τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας μας και τις ανάγκες της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακόμα προσθέτει ότι είναι έτοιμη να «πληρώσει το τίμημα» του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο ήταν αρνητικό και να μην είναι υποψήφια στο συνέδριο της 27ης Απριλίου.
Μένει να φανεί αν θα μείνει πιστή στην απόφασή της ή αν θα την ανακαλέσει όπως είχε κάνει το 2018.
Η δήλωση της Μεράλ Ακσενέρ
«Αγαπητό έθνος, κατά τη διάρκεια της 30ετούς πολιτικής μου σταδιοδρομίας, έπρεπε να πάρω αποφάσεις και να υιοθετήσω στάσεις για πολλά θέματα που αφορούν στενά το μέλλον της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και την ευημερία του κράτους μας.
Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων και την υιοθέτηση αυτών των στάσεων, πάντα παραμέρισα τα ατομικά μου συμφέροντα, τα βραχυπρόθεσμα πιθανά κέρδη και τις κάθε είδους ‘ελκυστικές’ προσφορές και έβαλα στο επίκεντρο τις ηθικές μου αξίες, τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας μας και τις ανάγκες της Τουρκίας. Δόξα τω Θεώ, κάθε απόφαση που πήρα και κάθε στάση που υιοθέτησα αποδείχθηκε σωστή, έστω και αν όχι πάντα βραχυπρόθεσμα, αλλά σίγουρα με την πάροδο του χρόνου.
Όσο δύσκολες και αν ήταν οι συνθήκες, όσο δυσμενής και αν ήταν η πολιτική συγκυρία, ήξερα πάντα να αναλαμβάνω την ευθύνη για κάθε απόφαση και κάθε στάση που έπαιρνα. Για την ακρίβεια, πλήρωνα κάθε φορά το τίμημα που έπρεπε να πληρώσω, χωρίς καμία προσδοκία από τους άλλους. Δεν το μετάνιωσα ποτέ αυτό.
Ακόμα υπενθύμισε ότι ως κόμμα το İYİ προτίμησε να συμμετάσχει στις εκλογές ελεύθερα και ανεξάρτητα σύμφωνα με την απόφαση των εξουσιοδοτημένων διοικητικών συμβουλίων του πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024 για την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Προσωπικά, είμαι διατεθειμένη να πληρώσω το τίμημα»
Στόχος μας με τη λήψη αυτής της απόφασης ήταν να κάνουμε ένα βήμα για να απομακρύνουμε το κόμμα μας από την τροχιά των πολιτικών πόλων που έχουν ολοένα και περισσότερο εδραιωθεί στην Τουρκία, να προσφέρουμε στο έθνος μας μια νέα επιλογή που θα το σώσει από τη μη ανταγωνιστική πολιτική στην οποία είναι στριμωγμένο μεταξύ δύο επιλογών και να βάλουμε τέλος στο περιβάλλον πόλωσης που βιώνουμε όλοι μαζί στο κοινωνικό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας.
Παίρνοντας αυτή την απόφαση, ως πρόεδρος του κόμματος είχα βέβαια επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίζαμε, της ανήθικης προπαγάνδας, των απροκάλυπτων επιθέσεων που θα γίνονταν από εξαγορασμένες θελήσεις. Είχα βέβαια επίγνωση του κινδύνου ενός ενδεχόμενου αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, εν ολίγοις της ανάγκης να πληρώσουμε και πάλι ένα τίμημα. Για το λόγο αυτό, τόνισα σε κάθε ευκαιρία ότι η ευθύνη για τα αποτελέσματα ανήκε σε μένα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Προσωπικά, είμαι διατεθειμένη να πληρώσω το τίμημα στο πλαίσιο του εκλογικού αποτελέσματος. Σήμερα, το İYİ Parti έχει κλονιστεί, αλλά έχει αντισταθεί στο να μην είναι η αυλή ούτε της κυβέρνησης ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία στο έκτακτο εκλογικό συνέδριό μας, όπου θα κάνουμε τον απολογισμό μας για τις εκλογές και θα καθορίσουμε την πορεία μας στο δρόμο προς το 2028. Εύχομαι το συνέδριό μας να είναι ευοίωνο για το κόμμα μας, το έθνος μας και τη χώρα μας και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους φίλους μου που θα είναι υποψήφιοι».
Büyük Türk Milleti’ne… pic.twitter.com/NJW0BRnSvL
— Meral Akşener (@meral_aksener) April 8, 2024
Οι υποψήφιοι
Μετά την ανακοίνωση της Ακσενέρ, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Καλού Κόμματος και βουλευτής της Σμύρνης, Μουσαβάτ Ντερβίσογλου και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Κοράι Αϊντίν ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες τους.
Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ντερβίσογλου σημειώνει πως «δεν είναι δυνατόν» να μείνει «αδιάφορος στις εξελίξεις σε ένα τόσο κρίσιμο κατώφλι» και «μακριά από την ευθύνη που του έχει επιβληθεί από την ιστορία»,
«Προκειμένου να διασφαλίσω ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τη διαδικασία και τις παραδόσεις μας… θα είμαι υποψήφιος για τη Γενική Προεδρία στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου 2024», προσθέτει ακόμα στην ανάρτησή του.
Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener, 27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Olağanüstü Kurultayımızla ilgili bir açıklamada bulunmuş ve kapsamlı bir değerlendirmeyle birlikte aday olmayacaklarını kamuoyuna ilan etmişlerdir.
Aldıkları kararı her zaman olduğu gibi… https://t.co/a8FNptEW3d
— Müsavat Dervişoğlu (@MDervisogluTR) April 8, 2024
Ήδη από την Κυριακή, το ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματος, Γκιουνάι Κοντάζ και ο αναπληρωτής πρόεδρος Μεχμέτ Τολγκά Ακαλίν ανακοίνωσαν ότι θα είναι υποψήφιοι.
Η πορεία της Ακσενέρ στο Καλό Κόμμα
Η Μεράλ Ακσενέρ ίδρυσε το Καλό Κόμμα το 2017, έπειτα από την αποχώρησή της από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Όπως αναφέρει το τουρκικό BBC, συμμετείχε στις εκλογές για πρώτη φορά το 2018 και κέρδισε 43 κοινοβουλευτικές έδρες με ποσοστό 9,96% των ψήφων στις γενικές εκλογές υπό την ομπρέλα της Εθνικής Συμμαχίας.
Η Μεράλ Ακσενέρ έλαβε το 7,29% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια.
Ωστόσο, μετά την υποστήριξη από τα μέλη του κόμματος, ανακάλεσε την απόφασή της και επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος στο 2ο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου 2018.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2020, επανεξελέγη στο αξίωμα και το κόμμα συμμετείχε ως μέλος της Εθνικής Συμμαχίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2019. Το Καλό Κόμμα έλαβε το 8,12% των ψήφων στις εκλογές, δεν κέρδισε δημαρχίες σε καμία επαρχία, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε πολλές μητροπολιτικές πόλεις.
Το Καλό Κόμμα αποχώρησε από τη Συμμαχία στις 3 Μαρτίου πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους και επέστρεψε 6 Μαρτίου. Το κόμμα δεν πρότεινε υποψήφιο πρόεδρο και υποστήριξε τον πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στις γενικές εκλογές κέρδισε 43 κοινοβουλευτικές έδρες με ποσοστό 9,69% των ψήφων.
Μετά τις εκλογές, αποχώρησε από την Εθνική Συμμαχία και αποφάσισε να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές «ελεύθερα και ανεξάρτητα» με δικούς του υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Το ποσοστό του κόμματος μειώθηκε στο 3,77% και κατάφερε να κερδίσει μόνο στο Νεσεχίρ μεταξύ 81 επαρχιών.