Με ενέργειες που δεν προξενούν εντύπωση και παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού, θυμίζοντας πρακτικές μεσαίωνα, η Μητρόπολη Ξάνθης προσπάθησε να ακυρώσει τη συναυλία του frontman του θρυλικού black metal συγκροτήματος, Rotting Christ, Σάκη Τόλη.
Έτσι με μία κίνηση απροκάλυπτης λογοκρισίας, η Μητρόπολη Ξάνθης, επιχείρησε να ακυρώσει τη συναυλία του Σάκη Τόλη στην Ξάνθη που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο.
Ευτυχώς για όλους τελικά δεν τα κατάφερε καθώς η εκδήλωση έγινε κανονικά και δεν πέρασαν σκοταδιστικές αντιλήψεις, ώστε να γραφεί ακόμα μία μελανή σελίδα σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης.
Ωστόσο, ο η Μητρόπολη Ξάνθης με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα θέλησε να απολογηθεί στους πιστούς για το γεγονός ότι η συναυλία έγινε κανονικά. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμονας «κάλεσε εγκαίρως στο γραφείο τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης και ζήτησε τη ματαίωση της εν λόγω εκδηλώσεως, διότι αποτελεί βλασφημία της πίστεως».
«Η εκδήλωση δυστυχώς πραγματοποιήθηκε. Η Ιερά Μητρόπολη εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει την ενέργεια», προσθέτει η ανακοίνωση.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του Σάκη Τόλη, για την προώθηση του πρώτου προσωπικού του δίσκου με τίτλο «Among The Fires Of Hell». Τη συναυλία που έλαβε χώρα στο Misirlou Live Stage άνοιξαν οι 613 μία μπάντα death/black metal από την Ξάνθη και οι Crossover μια black metal μπάντα από την Αλεξανδρούπολη.
Και μπορεί ο Σάκης Τόλης και οι Rotting Christ να έχουν δώσει περισσότερα από 1500 lives σε όλο τον πλανήτη στα σχεδόν 40 χρόνια μουσικής πορείας, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ονόματος είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό με αποκορύφωμα τη σύλληψη του συγκροτήματος στη Γεωργία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης Ξάνθης
«Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, ενημερώνει τους πιστούς Χριστιανούς για τις ενέργειές του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κ.κ. Παντελεήμονος σχετικά με την πρόσφατη μουσική εκδήλωση των SAKIS, TOLIS +613, οι οποίοι συμμετέχουν και στο συγκρότημα Rotting Christ, που όπως αναφέρει αποτελεί βλασφημία έλαβε χώρα στην επιχείρηση «ΜΙΣΙΡΛΟΥ».
Ο Σεβασμιώτατος εγκαίρως κάλεσε στο γραφείο τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης και ζήτησε την ματαίωση της εν λόγω εκδηλώσεως, διότι αποτελεί βλασφημία της πίστεως, και μάλιστα απέστειλε και σχετική επιστολή επι το επισημότερον. Η εκδήλωση δυστυχώς πραγματοποιήθηκε.
Η Ιερά Μητρόπολη εκφράζει την λύπη της και καταδικάζει την ενέργεια. Οι εν λόγω κύριοι υιοθετούντες τις περί Χριστού απόψεις του συγκροτήματος αποστασιοποιούνται από την Εκκλησία.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ».
Η ακύρωση συναυλίας στην Πάτρα λόγω του ονόματος
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε ακυρωθεί συναυλία των Rotting Christ στην Πάτρα, καθώς παρόλο που ο δήμος είχε αρχικά συμφωνήσει να γίνει η συναυλία, στη συνέχεια ενημέρωσε το συγκρότημα ότι ακυρώνεται με τους διοργανωτές να καταδεικνύουν ως υπεύθυνη τη Μητρόπολη Πατρών.
«Όπως πληροφορηθήκαμε από τα πατρινά μμε και από άτομα που εργάζονται στο δήμο, άτομα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών πίεσαν το Δήμο να ακυρώσει το event και να μην μας παραχωρήσει την Αίγλη λόγω του υβριστικού και καλά ονόματος της μπάντας προς το πρόσωπο του Ιησού», ανέφερε μεταξύ άλλων η τότε ανακοίνωση των διοργανωτών.
Παράλληλα, ο τότε υποψήφιος περιφερειάρχης του συνδυασμού «Πατριωτική Αυγή» και υποστηριζόμενος πολιτικά από τη «Χρυσή Αυγή», Ανδρέας Νικολακόπουλος είχε προβεί σε ενέργειες για τη ματαίωση της συναυλίας, καθώς είχε επισκεφθεί με πρωτοβουλία του, τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για να ζητήσει την παρέμβασή του, ενώ λίγη ώρα αργότερα, κατέθεσε και σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, ζητώντας την απαγόρευση της συναυλίας, με την αιτιολογία ότι η μπάντα προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθόδοξων Χριστιανών.
«Η παρέμβαση μας άπτεται της προσβολής του ονόματος του Ιησού Χριστού, που χρησιμοποιείται και βεβηλώνεται από το συγκεκριμένο συγκρότημα και δεν πρόκειται να αποτελέσει για εμάς πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Η σύλληψη στη Γεωργία για τρομοκρατία και σατανισμό
Οι Rotting Christ βέβαια έχουν αντιμετωπίσει και άλλες διώξεις λόγω του ονόματος όπως γιουχαΐσματα στις ΗΠΑ, ή να μην παίρνουν άδεια από χώρες όπως η Μαλαισία, ωστόσο ίσως το πιο σοβαρό περιστατικό που τους έχει συμβεί είναι η σύλληψη στη Γεωργία το 2018 λόγω κατηγοριών για τρομοκρατία που φέρονται να βασίζονται στο όνομα του συγκροτήματος!
Τότε ο Σάκης Τόλης είχε εξιστορήσει τι συνέβη με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης 12 Απριλίου. Μετά τον καθιερωμένο έλεγχο εγγράφων στα σύνορα, η αστυνομία σταμάτησε εμένα και τον αδερφό μου κατά την έξοδό μας από το αεροδρόμιο. Μετά από μερικά λεπτά, μας διέταξαν να ακολουθήσουμε την αστυνομία σε μια άλλη περιοχή του αεροδρομίου με το πρόσχημα περαιτέρω ανάκρισης πριν από την είσοδο στη χώρα. Αντ’ αυτού, μας πήραν τα διαβατήρια και τα κινητά μας τηλέφωνα και μας οδήγησαν σε ένα κελί φυλακής. Όταν απαιτήσαμε να μας πουν τον λόγο αυτής της σύλληψης, μας είπαν απλώς ότι η πληροφορία αυτή θα ήταν ‘εμπιστευτική’. Αργότερα ενημερωθήκαμε από τους δικηγόρους μας ότι βρισκόμαστε σε έναν κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων εθνικής ασφάλειας που μας χαρακτήριζε σατανιστές και επομένως υπόπτους για τρομοκρατία.
Χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση και χωρίς επίσημο λόγο, βρεθήκαμε στη φυλακή, κλειδωμένοι σε ένα μικρό και μάλλον βρώμικο κελί και χωρίς να μας επιτρέπεται καμία επαφή με τον έξω κόσμο ή νομική εκπροσώπηση ή την πρεσβεία μας για 12 ώρες. Οι συνθήκες ήταν άσχημες και δεν μας δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τελικά το live έγινε
Ευτυχώς, μόνο τα ονόματα ‘Τόλης’ ήταν στον κατάλογο και τα άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος άρχισαν να συνεργάζονται με τον τοπικό διοργανωτή για να μας βγάλουν από τη φυλακή και να ξεκινήσουν τις νομικές διαδικασίες. Χρειάστηκαν έντονες προσπάθειες και μια περίπλοκη διαδικασία για να βρεθεί μια λύση. Χάρη στη σκληρή δουλειά του τοπικού promoter, ο οποίος ενέπλεξε νομικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές στη Γεωργία, τελικά αποφυλακιστήκαμε.
Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Στο τέλος, καταφέραμε ακόμη και να πραγματοποιήσουμε τη συναυλία μας και αποδείχθηκε μια φανταστική βραδιά. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους Γεωργιανούς metal αδελφούς μας για τη συγκλονιστική τους υποστήριξή!».
«Στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια σε κάθε είδους θεοφοβούμενα καθεστώτα»
Σε νεότερη ανάρτησή τους οι Rotting Christ, σημείωναν ότι επέστρεψαν σώοι και ότι «καμία φυλακή δεν μπορεί να σταματήσει την ατελείωτη λαχτάρα μας για metal».
«Σε όλους τους φίλους που ανησυχούσαν για την κατάστασή μας μετά την πρόσφατη περιπέτεια που είχαμε με τη σύλληψή μας θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι επιστρέψαμε στο σπίτι ασφαλείς και σώοι. Δεν υπάρχει καμία φυλακή που μπορεί να σταματήσει την ατελείωτη λαχτάρα μας για Metal και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια σε κάθε είδους θεοφοβούμενα καθεστώτα καθώς και σε κάθε είδους τρομοκρατία, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται.
Ελευθερία του λόγου σε όλους αδέρφια.Θα φωνάζουμε πάντα σε οποιοδήποτε μέρος αυτού του κόσμου…NON SERVIAM! Τα λέμε σύντομα στο πεδίο της μάχης!».
Πώς βγήκε το όνομα
Σε συνεντεύξεις του ο Σάκης Τόλης έχει αναφερθεί στο πώς εμπνεύστηκαν το Rotting Christ, λέγοντας πως πρόκειται για ένα όνομα που ήταν ακραίο και ήθελαν να ενοχλεί και να συμβαδίζει με τα πιστεύω τους, «δηλαδή να μην έχει καμία σχέση με θρησκείες».
«Ζώντας σε (υποτιθέμενη) δημοκρατία, έχω την εντύπωση ότι, όλοι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κριτική στις θρησκείες, εάν το θέλουμε. Εμείς απλά πιστεύουμε ότι είναι σάπιες (rotting). Αυτό δε σημαίνει ότι, κάνουμε σταυροφορία υπέρ του Σατανά», έχει προσθέσει.