Οι συνεχείς προειδοποιήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 15ο συνέδριο της ΝΔ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «πειραματισμούς, αποχή, αδράνεια» στις ευρωεκλογές, γιατί μπορεί να ανοίξει «κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες», επιβεβαίωσαν ότι η ΝΔ παρακολουθεί προβληματισμένη τις διαρροές της είτε δεξιότερα είτε στη ζώνη των αναποφάσιστων. Το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, όπως το επαναδιατύπωσε ενόψει μιας κάλπης που δεν κρίνει την κυβερνησιμότητα και παραδοσιακά ευνοεί τη λογική της χαλαρότερης ψήφου, πιστοποιεί ότι δίνει διαστάσεις εθνικής κάλπης στην επικείμενη αναμέτρηση.
Το ίδιο και η απόφασή του να ορίσει ουσιαστικά για πρώτη φορά ως προσωπικό στοίχημα το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου με την αποστροφή ότι πίσω από κάθε ψήφο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ «κρύβεται και το δικό μου όνομα». Και ο… τριμέτωπος απέναντι σε Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Κυριάκο Βελόπουλο αποτελεί την αφετηρία της προσπάθειας να προβάλλει τη ΝΔ ως μόνη «υπεύθυνη δύναμη». Μηνύματα, διλήμματα, αντεπιθέσεις, απουσίες, παρουσίες και συζητήσεις παρασκηνίου – δηλαδή όσα ακούστηκαν και δεν ακούστηκαν (τουλάχιστον όχι από μικροφώνου) στο Ζάππειο – παρήγαγαν τρία αποτελέσματα.
Τρία αποτελέσματα
Πρώτον, έκοψαν το νήμα του προεκλογικού αγώνα με τον Μητσοτάκη στο προσκήνιο άμεσα, με περιοδείες σήμερα σε Τήλο και Ρόδο και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, αποκάλυψαν την εκλογική στρατηγική, ένα συγκρουσιακό μέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ («δεν το κρύβει, έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη, γιατί δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε για τον Κασσελάκη), ΠΑΣΟΚ («ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να “βάψει” το κόμμα του στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ») και Ελληνική Λύση («από κοντά όσοι εμπορεύονται την πίστη και τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ»). Τρίτον, αποτύπωσαν το εσωκομματικό τοπίο σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πιέζεται πολλαπλώς και η ΝΔ καταγράφει δημοσκοπικά τάσεις αποσυσπείρωσης.
Σοβαρές εσωκομματικές τριβές δεν υπήρξαν. Ηταν άλλωστε επετειακός εκτός από προεκλογικός ο χαρακτήρας του συνεδρίου και ο Μητσοτάκης προσπάθησε να απευθυνθεί σε όλες τις νεοδημοκρατικές «φυλές». Ενδεικτικό το νεύμα προς δυσαρεστημένους γαλάζιους ότι «καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγήσει σε συνολική απόρριψη, κανένα μικρό παράπονο δεν αξίζει το ίδιο με τη συνολική πρόοδο». Επίσης η γραμμή της σιωπής από τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά βοήθησε αυτή τη φορά στην απουσία… αιχμών, εσωτερικών ταλαντώσεων και αμφισβήτησης κυβερνητικών χειρισμών. Ο μόνος πρώην που βρέθηκε τελικά μπροστά στο μικρόφωνο αλλά για λίγο και μόνο 100 λέξεις συστράτευσης ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Με τον Μητσοτάκη να επιστρέφει στο αφήγημα «πατριωτισμός της ευθύνης – πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», την παρέμβαση με το εντονότερο ιδεολογικό πρόσημο έκανε ο Νίκος Δένδιας. «Διευρυνόμαστε, δεν μεταλλασσόμαστε. Το μπλε μένει πάντα μπλε» είπε ο υπουργός Αμυνας με αναφορά και στο «πρόταγμα του Κώστα Καραμανλή» της επανίδρυσης του κράτους.
Παραδοχές αστοχιών
Μπορεί από κυβερνητικούς και κομματικούς να περίσσεψαν οι βολές στην αντιπολίτευση χάριν συσπείρωσης, ωστόσο ήταν φευγαλέες οι παραδοχές αστοχιών. «Το λάθος είναι ένα κάλεσμα να το διορθώσουμε» είπε ο Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους με τη φράση «σκύβουμε το κεφάλι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα» και στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά μόνο για να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση, όχι για τις εν εξελίξει έρευνες ή τα αναπάντητα ερωτήματα για τις ηχογραφημένες συνομιλίες του ΟΣΕ.
Καμία αναφορά δεν υπήρξε για σειρά θεμάτων που δείχνουν να σωρεύουν δυσαρέσκεια: το κράτος δικαίου, την υπόθεση των υποκλοπών μετά την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στάθηκε στη «δύσκολη πολιτική» των μεταρρυθμίσεων που δεν σταματούν από «πρόσκαιρες δυσκολίες», ενώ η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν εθεάθη στο Ζάππειο.
Η ακρίβεια
Οσο για την ακρίβεια που φθείρει την κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε απλώς ότι «πονάει ακόμα το μέσο νοικοκυριό» και δεσμεύτηκε για προσπάθεια. Παρουσία της επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε «παρών κάθε στιγμή», απορρίπτοντας ξανά τους «μύθους» περί διεκδίκησης ευρωπαϊκού πόστου: «Μένουμε Ελλάδα με ΝΔ και Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή. Μένουμε Ευρώπη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια πενταετία ακόμα».