Ο γύρος της Ελλάδας στις 60 μέρες μέχρι την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου ή, με τα πρόσφατα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ζάππειο, μια «εκστρατεία πόρτα πόρτα» αντιμετωπίζεται από Μαξίμου και Πειραιώς ως βασικό προεκλογικό ανάχωμα. Ο Πρωθυπουργός επιστρατεύει το μοντέλο των εθνικών εκλογών, προσδοκώντας ένα φρένο στις τάσεις αποσυσπείρωσης της ΝΔ και τη μέγιστη αφύπνιση όσων τον στήριξαν στην τελευταία πανελλαδική κάλπη για την «πολιτική βαρύτητα» και της επικείμενης ευρωκάλπης. «Το τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι: ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη ό,τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα;», είπε από τη Ρόδο χθες. Ηδη οι μετρήσεις εκπέμπουν προειδοποιήσεις προς την κυβερνώσα παράταξη για το ενδεχόμενο να πάρει αρνητικό μήνυμα από ψηφοφόρους που αποστασιοποιούνται ή έχουν δυσαρεστηθεί από μετεκλογικούς χειρισμούς της.
Σύμφωνα με τελευταίο γκάλοπ (Alco/Alpha), ο δείκτης όσων βλέπουν στις ευρωεκλογές «ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας» κυριαρχεί έστω οριακά, ανεβαίνοντας εννέα μονάδες σε δύο μήνες (στο 49%), εξού και τα εντεινόμενα μηνύματα Μητσοτάκη κατά των «πειραματισμών». Μόλις οριστεί – στα επόμενα 24ωρα – νέος επικεφαλής στη νεοδημοκρατική επιτροπή εκλογικού αγώνα μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου θα κλειδώσει πρόγραμμα επισκέψεων στις 13 περιφέρειες της χώρας (και) από μεικτά κλιμάκια υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών, ωστόσο ήδη ο Πρωθυπουργός συστηματοποιεί τις περιοδείες του και υφυπουργοί κινούνται στοχευμένα (σε στρατόπεδα και φυλάκια του Εβρου ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο Νοσοκομείο της Λάρισας τα στελέχη του Υγείας κ.λπ.).
Εμφαση από… τη Λάρισα και πάνω
Οπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», όταν άρχισαν τα σχέδια επί χάρτου και ατύπως άναβαν οι κομματικές μηχανές, έμφαση δόθηκε σε δήμους από… τη Λάρισα και πάνω. Και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, ενόσω Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν ειδικής εκλογικής βαρύτητας, στις προτεραιότητες τίθενται η Μακεδονία και η Θράκη. Ο ίδιος μεταβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη απευθείας από τη Ρόδο σήμερα – τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα –, επιλέγοντας τα δυτικά της πόλης, τη Σταυρούπολη και την Πολίχνη. Εκεί, στη «δύσκολη» Α’ Θεσσαλονίκης και στον συγκεκριμένο Δήμο Παύλου Μελά, η ΝΔ κατέγραψε τον περασμένο Ιούνιο ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το πανελλαδικό της – μόλις 28,36%. Τρίτο κόμμα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν με διψήφιο η Ελληνική Λύση (10,95%), ενώ ποσοστό διπλάσιο του πανελλαδικού της έβλεπε η Νίκη (6,58%).
Κατά πληροφορίες, στο νεοδημοκρατικό ραντάρ είναι μεταξύ άλλων η Κοζάνη και η Καστοριά (ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης επέστρεψε στη ΝΔ δηλώνοντας «παρών» στην προεκλογική κούρσα), η Δυτική Θεσσαλία, ο Εβρος, η Πιερία, η Πέλλα κ.ά. Σε αυτά τα σημεία του χάρτη η δεξιά της Δεξιάς πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά της το 2023, σκαρφαλώνοντας στη σειρά κατάταξης. Ειδικά τον Κυριάκο Βελόπουλο (και προσωπικά και το κόμμα του) οι δημοσκόποι τον εντοπίζουν ενισχυόμενο, έχοντας «μπετονάρει» ποσοστό άνω του 7%.
Η επίσκεψη σε Τήλο και Ρόδο
Ο Μητσοτάκης μετά τα Καλάβρυτα, όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – τον μοναδικό από τους πέντε δήμους της Αχαΐας στον οποίο η ΝΔ έγραψε το «4» (40,34%) στο ποσοστό της τον Ιούνιο –, επέλεξε μια άλλη περιφέρεια στην οποία ξεπεράστηκε αντίστοιχα το πανελλαδικό ποσοστό, τα Δωδεκάνησα (46,97%). Το μοντέλο Καλαβρύτων, Τήλου και Ρόδου μαζί με το σημερινό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν κάτι ακόμα, εκτός από την εκκίνηση μιας επιχείρησης εξωστρέφειας και προβολής αυτοπεποίθησης: οι περιοδείες θα συνδυάζονται ξανά με προβολή έργων – όσων ολοκληρώθηκαν, εξελίσσονται ή δρομολογούνται – και δεσμεύσεων σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.
Στην Τήλο ανέδειξε το πρότυπο έργο ανακύκλωσης και την προοπτική εφαρμογής του σε άλλα νησιά αντίστοιχου μεγέθους, ενώ δεσμεύτηκε για αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών και στις εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας, παραδεχόμενος «μεγάλη δυσκολία» να βρεθεί το μείγμα κινήτρων για την παρουσία γιατρών στα μικρότερα νησιά. Από τη Ρόδο, που δοκιμάστηκε σκληρά στις φωτιές του περασμένου Ιουλίου, ανέδειξε τη βαριά βιομηχανία της χώρας επ’ ευκαιρία του πανευρωπαϊκού συνεδρίου του HOTREC, του οργανισμού – ομπρέλα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης, και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τουρισμό. Το φόρουμ ολοκληρώνεται σήμερα με πρακτικό αποτέλεσμα τη «διακήρυξη της Ρόδου», με την οποία ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για δράσεις και ζητεί ευρωπαϊκές απαντήσεις (πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία). Οσο για τη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσιάζουν την εθνική καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού.