Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με γυναίκες να ζουν έναν εφιάλτη στο πλευρό των συντρόφων τους.
Το στοιχεία, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σοκάρουν και προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία.
Μετά την άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, τα στόματα ανοίγουν και όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να καταγγείλουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί από τον σύντροφό τους.
Ενδεικτικό της «έκρηξης» της ενδοοικογενειακής βίας είναι πως μόνο το περασμένο 24ωρο σχηματίστηκαν 141 δικογραφίες σε όλη τη χώρα, έγιναν 73 συλλήψεις, από τις οποίες οι 28 στην Αττική, ενώ πέντε θύματα ζήτησαν να διαμείνουν σε δομή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, περίπου έξι γυναίκες κάθε μία ώρα έπεσαν χθες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Οι καταγγελίες ανά αστυνομική περιφέρεια:
- ΓΑΔΑ: 60
- ΓΑΔΘ: 16
- Θράκη: 4
- Β. Αιγαίο: 4
- Δ. Μακεδονία: 4
- Δ. Ελλάδα: 5
- Ήπειρος: 1
- Θεσσαλία: 7
- Ιόνιο: 9
- Κ. Μακεδονία: 8
- Κρήτη: 6
- Ν. Αιγαίο: 6
- Πελοπόννησος: 6
- Στερεά Ελλάδα: 5
Σημειώνεται ότι στις 7 και 8 Απριλίου καταγράφηκαν 142 περιστατικά. Συγκεκριμένα, την Κυριακή (7/4) υπήρξαν 33 αναφορές και τη Δευτέρα (8/4) 109 καταγγελίες σε Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, με τις Αρχές να προχωρούν σε 54 συλλήψεις.
Ενδεικτικά, στη Λάρισα χθες (9/4) τα ξημερώματα σημειώθηκε μία σύλληψη, όταν μια υπήκοος Βουλγαρίας, γεννημένη το 1982, πήγε στο ΑΤ και υπέβαλε έγκληση σε βάρος του πρώην συντρόφου της για εξύβριση μέσω τηλεφώνου.
Επιπλέον, κατέθεσε ότι ο δράστης, κατά το παρελθόν, έχει ασκήσει σωματική βία σε βάρος της, με πιο πρόσφατο περιστατικό πριν από τέσσερις με πέντε μήνες στην Παλιουριά Γρεβενών, όπου χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο Γρεβενών.
Επίσης, και πριν από έναν χρόνο περίπου, ο δράστης την είχε χτυπήσει με μπουνιές στο κεφάλι, όπου και τότε μετέβη σε νοσοκομείο της Λάρισας.
Διαταγή με νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε την Παρασκευή 5 Απριλίου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ
Στην Κω, μία 47χρονη υπέβαλε έγκληση σε βάρος του συζύγου της που είναι στρατιωτικός, διότι την απείλησε με τη φράση: «θα δεις τι θα πάθεις», της τράβηξε τα μαλλιά και την κλώτσησε προσπαθώντας να την διώξει από το σπίτι τους.
Στο Αίγιο, άνδρας καταγγέλθηκε από τη σύντροφό του για πρόκληση σωματικής βλάβης, χτυπώντας τη στο κεφάλι με το σίδερο.
Τη Δευτέρα ένας 51χρονος από το Αιτωλικό χτύπησε με τούβλο στο κεφάλι τη σύζυγό του. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ενώ υποβλήθηκε σε αξονική στο νοσοκομείο Αγρινίου. Ευτυχώς δεν έφερε σοβαρό τραύμα. Η ίδια αλλά και το νοσοκομείο ενημέρωσαν την Αστυνομία, η οποία έσπευσε στην οικία του ζευγαριού αλλά δεν εντόπισε. Τελικά βρέθηκε μετά από λίγη ώρα.
Το νέο εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ για την έμφυλη βία
Στο μεταξύ, διαταγή με νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ μετά τα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν στο Tμήμα των Αγίων Αναργύρων λίγο πριν από τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα.
Οι νέες οδηγίες συμπεριελήφθησαν στον οδηγό διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υφίσταται από το 2021, με σκοπό τον εμπλουτισμό του για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.
Όπως έχει αποκαλύψει το MEGA, το έγγραφο έχει συνταχθεί στις 5 Απριλίου και έχει νέα στοιχεία για τη διαχείριση των περιστατικών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο, δίνεται εντολή στους αστυνομικούς να εξετάσουν τη φιλοξενία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα δίνεται η εντολή να υπάρχουν επαφές με την εκκλησία και τους δήμους για την ανεύρεση προσωρινού οικήματος ασφαλείας για τα θύματα τέτοιων περιστατικών.
Εφόσον έχουν εξαντληθεί τα παραπάνω, εξετάζεται επίσης να παρέχεται διαμονή σε ξενώνα ή ξενοδοχειακή μονάδα με οικονομική επιβάρυνση της ΕΛ.ΑΣ.
Στο έγγραφο επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση που λήξει η αυτόφωρη διαδικασία αναζήτησης του δράστη, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ασφαλές χώρος διαμονής των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας για όσο διάστημα διαρκεί ο κίνδυνος.
Ακόμη, αναφέρεται ότι είναι δυνατή η φρούρηση και η λήψη μέτρων ασφαλείας στην οικία του θύματος.
Τέλος, στο έγγραφο αναφέρεται πως όταν το θύμα πατήσει το Panic Button τότε το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να στέλνει αμέσως αστυνομικό όχημα, ενώ παράλληλα δίνεται εντολή να καταγράφεται στο δελτίο συμβάντων τα περιστατικά που το εκάστοτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλλει, ακόμα και όταν δεν προχωρά σε μήνυση.