Επίδειξη των ισχυρών δεσμών με την Κίνα, στενό διπλωματικό εταίρο της χώρας του, επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας με την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο, εν μέσω του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας και μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών ενάντια στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Εντός των ημερών αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία για τη διεθνή διάσκεψη της Ελβετίας για το Ουκρανικό. Την ίδια ώρα κορυφώνεται η ανησυχία για τον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία που δέχθηκε πλήγματα με drones.
Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για τις επιθέσεις κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη πρόκληση». «Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει», ανέφερε σε ανάρτησή του ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. «Κανείς δεν μπορεί να ωφεληθεί ή να αποκτήσει οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό πλεονέκτημα από επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων. Κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό».
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Ουκρανία χτύπησε την Κυριακή τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και απαίτησε να απαντήσει η Δύση, αν και το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις. Χθες, ακολούθησε κι άλλο πλήγμα.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια.
Στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του κινέζου ομολόγου του Ουάνγκ Γι βρίσκεται ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που άπτονται της διμερούς συνεργασίας αλλά και της συνεργασίας στη διεθνή σκηνή.
Μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο ενισχύθηκαν. Τον Μάρτιο του 2023, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου επαναβεβαίωσαν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τη «φιλία χωρίς όρια» ανάμεσα στις δυο χώρες, που καταγγέλλουν αμφότερες τη δυτική ηγεμονία στη διεθνή σκηνή.
Η Κίνα, που παρουσιάζεται ως ουδέτερο μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία, μολονότι έχει μετατραπεί στον βασικό οικονομικό εταίρο της Ρωσίας τα τελευταία δυο χρόνια, συνηγορεί υπέρ μια πολιτικής διευθέτησης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Η Δύση την καλεί συχνά να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο για να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός, αξιοποιώντας την επιρροή της στη Μόσχα.
«Η Κίνα έχει αντικειμενική και δίκαιη θέση για το ζήτημα της Ουκρανίας… Προωθούμε ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες προς αναζήτηση πολιτικής λύσης.
Η Κίνα δεν είναι δημιουργός ή συμβαλλόμενο μέρος στην κρίση της Ουκρανίας και δεν έχουμε κάνει ούτε θα κάνουμε τίποτα για να επωφεληθούμε από αυτήν», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Αλλωστε το Πεκίνο αρνείται ότι παρέχει όπλα ή στρατιωτική στήριξη στη Μόσχα παρά τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τους.
Πιέσεις από ΗΠΑ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα με τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πίεσε την Κίνα για την αμυντική της σχέση με τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να ανοικοδομήσει τη βιομηχανική της βάση καθώς συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία.
Εντός των ημερών αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία για μια διεθνή διάσκεψη κορυφής για το Ουκρανικό, στην Ελβετία, με τη συμμετοχή 80-100 χωρών αλλά χωρίς τη Ρωσία προκειμένου να εξασφαλιστεί υποστήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε πάντως ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και συνομιλίες με τη Ρωσία.
«Η ειρήνη πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Δεν είναι μονόδρομος», τόνισε χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει πότε θα είναι οι συνθήκες κατάλληλες γι’ αυτό.