Αν είσαι παρουσιαστής εκπομπής δεν υπάρχει πρόβλημα να παίζεις κάθε εβδομάδα. Την έχω κάνει χρόνια τη δουλειά.
Αντιθέτως αν είσαι αρχηγός κόμματος δεν μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε σου καπνίσει. Η δημοκρατία έχει κανόνες.
Για να γίνουν εκλογές υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει συνήθως το Σύνταγμα, ενίοτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πάντως όχι κάθε αρχηγός κόμματος ή όποιος του καπνίσει.
Οταν λοιπόν άκουσα τον Μητσοτάκη να δηλώνει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αναρωτήθηκα τι μύγα τον τσίμπησε.
Ολες οι τετραετίες έχουν ημερομηνία λήξης, ουδείς προαναγγέλλει τη λήξη τους και πάντως όχι ο Πρωθυπουργός. Σκεφτείτε μια χώρα όπου οι εκλογές θα έπαιζαν κάθε Κυριακή μετά τις προηγούμενες. Δεν θα ήταν δημοκρατία, θα ήταν εκπομπή.
Υστερα αντιλήφθηκα ότι ο Μητσοτάκης απαντούσε σε ένα άρθρο του Κασσελάκη με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εκλογές. Προφανώς κάτι τον έχει τσαντίσει ή τέλος πάντων εκνευρίσει και θέλει να ψηφίσει να εκτονωθεί.
Καμία αντίρρηση.
Αλλωστε δημοκρατία έχουμε. Ο καθένας μπορεί να ζητάει εκλογές ή να πάρει η ομάδα του το πρωτάθλημα.
Υπάρχει λοιπόν λογική σε ένα αίτημα εκλογών που διατυπώνεται δέκα μήνες μετά τις προηγούμενες και δύο εβδομάδες μετά την καταψήφιση από τη Βουλή μιας πρότασης δυσπιστίας;
Ισως θα μπορούσε, αν είχε μεσολαβήσει κάποια ανατροπή των πολιτικών δεδομένων και συσχετισμών. Αν είχε δηλαδή προκύψει μια «δυσαρμονία» όπως έλεγε παλιά το Σύνταγμα και δεν λέει τώρα.
Αλλά την ίδια μέρα που ο αρχηγός ζητούσε εκλογές, η εκπρόσωπος του αρχηγού δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ευτυχής αν έπαιρνε 16% στις ευρωεκλογές. Δεν το λες και ανατροπή.
Στο τέλος της γραφής όμως η πολιτική είναι μια υπόθεση μεγεθών κι όχι μόνο φασαρίας.
Ο Κασσελάκης μπορεί να αισθάνεται δυστυχισμένος που δεν είναι ακόμη πρωθυπουργός.
Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα δεν είναι καν βουλευτής. Κάπως λοιπόν πρέπει να γεμίσει τις ώρες του.
Αλλά ποτέ ένα κόμμα μεγέθους ΣΥΡΙΖΑ δεν επέβαλε σε μια συντεταγμένη δημοκρατία πότε θα κάνει εκλογές. Δεν θυμάμαι κανένα τέτοιο προηγούμενο.
Φυσικά, ούτε και τώρα θα συμβεί. Εκλογές θα γίνουν αν πέσει η κυβέρνηση, αν λήξει η θητεία της ή αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οπως δηλαδή συμβαίνει κατά κανόνα.
Είναι αλήθεια ότι ο Κασσελάκης είχε παραδεχτεί σε ανύποπτο χρόνο ότι πολλά πράγματα στην πολιτική δεν τα ξέρει αλλά μαθαίνει γρήγορα.
Το πρώτο το έχουμε καταλάβει. Το δεύτερο δεν το έχουμε ακόμα δει.