Οι δημοσκοπήσεις προσφέρουν εικόνα των πιο σημαντικών ζητημάτων των ψηφοφόρων καθώς τα κόμματα ετοιμάζονται για τη αναμέτρηση του καλοκαιριού.
Οι τιμές των αγαθών που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τους Έλληνες ψηφοφόρους, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των πολύ σημαντικών φετινών ευρωεκλογών.
Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι πάνω από 2%, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη και η κυβέρνηση επαινείται για τις δημοσιονομικές της πολιτικές από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του πληθωρισμού στην κατηγορία των τροφίμων δεν φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στους καταναλωτές.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή μόλις ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο.
Στοιχεία σαν αυτό σημαίνουν ότι ενώ τα μέτρα που έλαβε προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση έχουν χαρακτηριστεί θετικά, η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπός τους αμφισβητούνται.
Οι πολίτες εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την απογοήτευσή τους – και αυτό εκτιμάται ότι θα εκφραστεί και στην κάλπη.
Οι άνθρωποι στις τοπικές αγορές λένε ότι είναι απογοητευμένοι. Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι σημειώθηκε αύξηση 30% στις τιμές των καθημερινών αγαθών, ενώ ένας ντόπιος αγρότης είπε στο Euronews ότι οι υψηλές τιμές θα επηρεάσουν τις εκλογικές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης επειδή δεν έχουν κάνει αρκετά.
«Θα τους τιμωρήσουμε σε αυτές τις εκλογές», είπε, μιλώντας στο Euronews.
Επιτάχυνε ξανά ο πληθωρισμός
Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, από 2,9% που ήταν τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την εικόνα ανόδου του πληθωρισμού που έδειξαν και τα στατιστικά της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 3,4% τον Μάρτιο, από 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων διαμορφώνεται στο 5,3%, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι κατά 67,2% υψηλότερες σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, τα φρούτα να είναι 12,7% ακριβότερα και την κατηγορία μεταλλικό νερό/αναψυκτικά/χυμοί φρούτων να παρουσιάζει ανατιμήσεις 11,4%.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαρτίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2023 προέκυψε αύξηση 3,2% έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.