Ολες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν, ως φωτογραφίες της συγκυρίας, όχι μόνο το περιβάλλον πίεσης για την κυβέρνηση δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση αλλά επιπλέον την έντονη και προς/από πολλαπλές κατευθύνσεις κινητικότητα εντός του κομματικού συστήματος.
Από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα η ΝΔ καταγράφει σταθερά απώλειες στην πρόθεση ψήφου (της τάξης των τριών – πέντε μονάδων, ανάλογα με την εταιρεία μετρήσεων) και διαπιστώνει απευθείας ροές προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, προς τα αριστερά, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και στα χαμηλότερα της δεξιάς πολυκατοικίας, κυρίως στην Ελληνική Λύση.
Το κλισέ περί χαλαρής κάλπης δεν αντιμετωπίζεται… χαλαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – το μαρτυρά το επίμονο αίτημά του να μείνουν έξω από τις ευρωεκλογές «πειράματα» και «αδράνεια». Αντιμετωπίζεται ως «νάρκη» που πρέπει να απενεργοποιηθεί, ώστε η ΝΔ να γλιτώσει από καλοκαιρινά, πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να της προκαλέσουν αμηχανία έως κλυδωνισμούς.
Ο Μητσοτάκης, παίρνοντας πάνω του την προεκλογική κούρσα, θέλει επί της ουσίας να ακυρώσει το έτερο κλισέ – μία προσώρας ενισχυόμενη δημοσκοπικά τάση – περί ψήφου διαμαρτυρίας. Παρότι στις 9 Ιουνίου δεν κρίνεται η κυβερνησιμότητα της χώρας, κάθε κομματικό επιτελείο μιλάει για κρίσιμη πανελλαδική κάλπη που θα κλείσει το σερί «μαχών» από τον Μάιο του 2023.
Κι αυτό μέχρι το 2027, δεδομένης της χθεσινής απάντησης Μητσοτάκη για εθνική κάλπη «στο τέλος της τετραετίας» στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για πρόωρες εκλογές. Καθ’ οδόν προς την 9η Ιουνίου που θα αποτυπώσει τις δυναμικές στην αντιπολίτευση και το βάθος της φθοράς της κυβέρνησης, Μαξίμου και Πειραιώς απευθύνονται εμφατικά σε τρία ακροατήρια της δυσαρέσκειας.
Σε εκείνα, δηλαδή, που φλερτάρουν με τη… χαλαρότητα είτε με μία ψήφο-«μάθημα» στην κυβέρνηση είτε με τη μη προσέλευσή τους στο εκλογικό παραβάν. Αυτά τα ακροατήρια παλεύουν οι κυβερνώντες να πείσουν ότι εσφαλμένα δεν θεωρούν την επικείμενη «μάχη» εξίσου κρίσιμη με τις εθνικές εκλογές, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
Οι απογοητευμένοι δεξιοί
Οσο κι αν οι γαλάζιοι επιμένουν ότι «στη βάση σου δεν ανοίγεσαι, εκεί βασίζεσαι», είναι εμφανή τα μηνύματα αφύπνισης προς την παραδοσιακή νεοδημοκρατική βάση, προς όσους δηλώνουν παραπονεμένοι έως πληγωμένοι από κυβερνητικές επιλογές.
Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να δει δεξιά ψήφο δυσφορίας. Τελευταίο γκάλοπ (ALCO/Alpha) δείχνει απώλειες της ΝΔ στη συσπείρωσή της (στο 61%) και διαρροές δεξιότερα, αθροιστικά στο 12% σε Κυριάκο Βελόπουλο, Δημήτρη Νατσιό, Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Δεν εκπλήσσει κανέναν ούτε ότι ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ εστιάζει στον Βορρά όπου εμφανίζεται ενισχυμένος ο «δεξιός λαϊκισμός» ούτε ότι ο Μητσοτάκης επέλεξε από τη Δυτική Θεσσαλονίκη νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «πατριωτισμού στην πράξη» και «ψευτοπατριωτισμού».
Ευθέως απευθύνθηκε σε όσους κοιτάζουν δεξιότερα, ετοιμάζοντας μήνυμα στη ΝΔ με αναφορές στα εξοπλιστικά, στη φύλαξη των συνόρων, στη συμβολική απόφαση, όπως ανακοίνωσε, να μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη το αντιτορπιλικό «Βέλος».
Οι μετριοπαθείς
Το δεύτερο κρίσιμο για τη ΝΔ ακροατήριο είναι οι μετριοπαθείς του Κέντρου – εκεί όπου παραμένει ο στρατηγικός προσανατολισμός του Μητσοτάκη –, ένα μέτωπο «λογικής» χωρίς έντονες κομματικές ταυτίσεις, που δυσαρεστείται από κυβερνητικές αρρυθμίες.
Το γκάλοπ της Alco μέτρησε μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ τόσο προς τον Νίκο Ανδρουλάκη (2%), την ώρα που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παίζει θεσμικά επιχειρώντας από την πλευρά του διαχωριστική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου (3%).
«Να συναντηθούμε ξανά» είπε με νόημα ο Μητσοτάκης προ ημερών στο Ζάππειο «με όσους συμπορευτήκαμε στο σωτήριο κίνημα του Μένουμε Ευρώπη».
Εξ ου και με στόχο να επαναπροσεγγίσει την ευρύτερη «συμμαχία» που τον στήριξε το 2023, επενδύει στην προβολή του ίδιου και της κυβέρνησής του ως υπεύθυνης δύναμης κόντρα στον «λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι», στο μήνυμα της σταθερότητας, στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών προκλήσεων, στην καταγγελία «αντιφάσεων» της αντιπολίτευσης.
Οι απέχοντες
Αλλη μία κατηγορία που προβληματίζει Μαξίμου και Πειραιώς είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί αλλά για διάφορους λόγους τείνουν προς την αποχή, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο ισχυρό για τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Μέχρι την τελευταία στιγμή είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ θα δίνουν τον αγώνα κινητοποίησης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων. «Μην αντιμετωπίσουμε τις εκλογές αυτές αψήφιστα.
Να κινητοποιηθούμε, μπορούμε να πολεμήσουμε τη χαλαρότητα» ήταν το νεότερο σχετικό σινιάλο του Μητσοτάκη από τον Βορρά.