Στην αρχή είναι μόνο 21 γερμανοί στρατιώτες. Τους αποχαιρέτησε έναν έναν προσωπικά ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, πριν πετάξουν με το αεροσκάφος της Μπούντεσβερ από το Βερολίνο για τη Λιθουανία. Είναι ο «προπομπός» που θα προετοιμάσει το έδαφος για να ακολουθήσουν στη συνέχεια σχεδόν 5.000 αξιωματικοί και στρατιώτες της γερμανικής ταξιαρχίας που θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία.
Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια συνήθη αποστολή γερμανικών δυνάμεων εκτός Γερμανίας στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής, όπως εκείνες σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Μάλι κ.α. Η γερμανική ταξιαρχία θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Λιθουανία και αυτό είναι πρεμιέρα για τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.
Η στρατηγική του ΝΑΤΟ μέχρι τώρα για τα κράτη της Βαλτικής ήταν η ανάπτυξη εκ περιτροπής δυνάμεων από συμμαχικές χώρες, που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα για την περίπτωση που δεχτούν επίθεση, μέχρι να φθάσουν πιο μαζικές άμυνες. Διαθέτουν τις απαραίτητες δομές για να ενεργοποιήσουν μια μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Αλλαγή εποχής»
Ο σχεδιασμός αυτός αλλάζει με την ανάπτυξη της γερμανικής ταξιαρχίας που θα είναι μόνιμα εγκατεστημένη στη Λιθουανία. Γι’ αυτό και ο Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε «πιονιέρους» τους πρώτους στρατιώτες που έφυγαν από το Βερολίνο για να ανοίξουν τον δρόμο και για την υπόλοιπη δύναμη. Για τον δυναμικό υπουργό Αμυνας και τη γερμανική κυβέρνηση, η ταξιαρχία της Λιθουανίας σηματοδοτεί συμβολικά και το πέρασμα της Μπούντεσβερ στην «αλλαγή εποχής» που, σύμφωνα με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, έφερε ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης του σκέλους της ασφάλειας στη Γερμανία για δεκαετίες και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουν το αξιόμαχο επίπεδο άλλων, μεγάλων δυτικών χωρών. Ωστόσο η «αλλαγή εποχής» έφερε τον επανεξοπλισμό της Μπούντεσβερ με ταχείς ρυθμούς. Και η ταξιαρχία της Λιθουανίας είναι η απόδειξη ότι με εξίσου ταχείς ρυθμούς έρχεται και η αλλαγή του στρατιωτικού ρόλου της Μπούντεσβερ και της Γερμανίας.
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η γερμανική ταξιαρχία θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ασφάλειας της χώρας. «Η άφιξη της πρώτης στρατιωτικής δύναμης είναι πολύ σημαντική για εμάς. Η παρουσία των στρατιωτών είναι απόδειξη της γερμανικής αξιοπιστίας», ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο λιθουανός υπουργός Αμυνας Λαουρίνας Κασκιούνας. Και αυτό, πρόσθεσε, είναι σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή.