«Μέσα πάμε καλά» ή έστω καλύτερα απ’ ό,τι έξω σε σχέση με την επιχείρηση πειθούς των πολιτών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, σκέφτονται οι νεοδημοκράτες για το θεσμικό εργαλείο που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις 9 Ιουνίου – υποχρεωτικά για όσους Ελληνες του εξωτερικού δεν θέλουν να πάρουν αεροπλάνο αλλά να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους και προαιρετικά για τους εντός επικράτειας. Μέχρι χθες το βράδυ στην πλατφόρμα εγγραφών (epistoliki.ypes.gov.gr) οι αιτήσεις πλησίαζαν τις 71.000. Ομως στόχος της κυβέρνησης, όπως τον θέτει για την τελική ευθεία των 19 ημερών μέχρι να κλείσει η πλατφόρμα στις 29 Απριλίου, είναι ο… εξαψήφιος αριθμός. Το ψυχολογικό όριο των 150.000 εγγραφών συγκεκριμένα.
«Αρχίζει να ανεβαίνει η επιστολική, είμαστε στις 4.000 εγγραφές τη μέρα. Αλλά πρέπει να το λέμε συνέχεια» ήταν η χαρακτηριστική οδηγία του Μητσοτάκη σε συζήτηση με τους βουλευτές Θεσσαλονίκης. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώνει σχεδόν διπλασιασμό του ρυθμού εγγραφών, ωστόσο υπάρχουν τρία σημεία στα οποία η κυβέρνηση παλεύει να βελτιώσει την εικόνα. Εξ ου και οι γαλάζιοι τίθενται επί ποδός σε μια φάση κατά την οποία εξελίσσονται οι έρευνες για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών που ψήφισαν από το εξωτερικό τον περασμένο Μάιο.
Τρία «αγκάθια»
Το πρώτο σημείο αφορά τη μεγάλη «ψαλίδα» στα ποσοστά αιτήσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Οι δυσάρεστες για το Μαξίμου και την Πειραιώς αποκαλύψεις για τα emails των αποδήμων και οι «έξοδοι» της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο, του Μιχάλη Σταυριανουδάκη από το υπουργείο και του Νίκου Θεοδωρόπουλου από την Πειραιώς είχαν έρθει ενόσω φαινόταν να κλείνει η αρχική απόσταση των αιτήσεων εσωτερικού – εξωτερικού. Τις ημέρες που η επιστολική άρχιζε να συζητείται, αλλά για λόγους που δεν ήθελε το Μαξίμου, και που οι απόδημοι ξεκινούσαν νομικές ενέργειες, το 58% των αιτήσεων αφορούσε τους εντός Ελλάδας και το 41% τους εκτός.
Εκτοτε η «ψαλίδα» ξανάνοιξε και σήμερα τα ποσοστά είναι της τάξης του 66% (εντός) – 34% (εκτός). Εως χθες δεν είχαν γραφτεί για την επιστολική ψήφο ούτε όσοι είχαν γραφτεί για ψήφο από το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Τότε ήταν 25.610 (και είχαν ψηφίσει 17.365) ενώ έως χθες το βράδυ εμφανίζονταν 24.300. Είναι σαφές ότι η ΝΔ θέλει αυξημένη τη συμμετοχή των αποδήμων, εξ ου και ανεβαίνουν οι ρυθμοί αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος: οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιστρατεύουν hastag στα social media, οι γαλάζιοι «πυρήνες» τρέχουν εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα προξενεία πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις με ομογενειακούς φορείς. Η Νίκη Κεραμέως έχει βρεθεί μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Αντζελες), Καναδά, Γερμανία, Βρυξέλλες, Κύπρο, ενώ ακολουθεί στις 23 Απριλίου η Σουηδία, και ο Θοδωρής Λιβάνιος βρέθηκε στην Αυστραλία.
Το δεύτερο σημείο προβληματισμού αφορά τις ηλικιακές ομάδες. Ηταν εξαρχής και παραμένει αναιμικό το ενδιαφέρον από τους 20άρηδες, αν και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη όσο θα πλησιάζει η λήψη της προθεσμίας και, για παράδειγμα, οι εποχικοί εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πού θα βρίσκονται την Κυριακή των εκλογών. Προσώρας οι ηλικίες 17-30 ετών είναι η ομάδα που έχει ενδιαφερθεί λιγότερο απ’ όλες, με οριακά 9.000 αιτήσεις (ούτε το 13%). Αντίθετα, πρώτοι είναι οι 41-50 ετών με πάνω από 15.450 αιτήσεις.
Το τρίτο σημείο αφορά συνολικά την εικόνα αξιοποίησης της επιστολικής, ανεξαρτήτως εάν προέλθει από τους εντός ή εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους. Δεν είναι μόνο ότι ο Μητσοτάκης την εντάσσει στο αφήγημα περί «εκσυγχρονισμού», ούτε ότι την έχει ορίσει ως στοίχημα κατά της αποχής. Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο κρας τεστ των ευρωεκλογών προκειμένου η επιστολική να έρθει σε δεύτερο χρόνο για τις εθνικές εκλογές. «Μην πάρετε αψήφιστα την επιστολική, να πολεμήσουμε τη χαλαρότητα» είπε ο Πρωθυπουργός από τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Οι ευχάριστες εκπλήξεις
Το θετικό είναι, σύμφωνα με την υπουργείο Εσωτερικών, ότι έχουν γίνει εγγραφές και από χώρες στις οποίες δεν υπήρχαν πέρυσι ούτε εκλογικά τμήματα. «Και έναν πολίτη να εξυπηρετήσουμε είναι κέρδος, είναι θέμα δημοκρατίας» διαμηνύει η Κεραμέως. Μια από τις εκκρεμότητες είναι ο διαγωνισμός για τις εταιρείες ταχυμεταφορών – τον/τους αναδόχους που θα αναλάβουν τη μεταφορά της εκλογικής αλληλογραφίας δηλαδή. Στο μεταξύ, στη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Λιβάνιο, συζητήθηκαν διεξοδικά οι όροι της προεκλογικής περιόδου, κυρίως όσοι αφορούν την προβολή των κομμάτων και τις εμφανίσεις των υποψηφίων με περιορισμούς από τις 24 Απριλίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο τραπέζι και την πρόταση για ντιμπέιτ.