Ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, εντός και εκτός Βουλής, με κόμματα και φορείς να καταγγέλλουν ότι μπαίνει ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι δομές του οποίου θα ανοίξουν (και) προς τον ιδιωτικό τομέα.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, με τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, να έχει ήδη προαναγγείλει ότι προτίθεται να ζητήσει εξουσιοδοτική διάταξη από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου στη συνέχεια, με υπουργική απόφαση, να ανοίξει ο δρόμος ώστε ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.
Ανοίγει η πόρτα για εισβολή ιδιωτών
Το έδαφος για αυτή την εξέλιξη έχουν στρώσει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, αλλά και η ρύθμιση που έχει ήδη περιληφθεί στο νομοσχέδιο και επαναπροσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή του νομοσχεδίου διορθώνει ένα λάθος δεκαετιών που απαγόρευε στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν και ιδιωτικό έργο. Τόνισε πάντως ότι για να συμβεί αυτό, οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι πολύ αυστηροί.
Ο ίδιος εξάλλου είχε αναφερθεί στα σχέδια εισόδου των ιδιωτών στο ΕΣΥ: «Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση. Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για τους γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο».
Τέλος στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ
Το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983, δίνει το πράσινο φως στο ιατρικό προσωπικό -που μέχρι σήμερα ήταν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία – να εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Το κυβερνητικό επιχείρημα – και εδώ – είναι παρεμφερές με εκείνο στην περίπτωση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, όταν διατεινόταν πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα… βελτιώσουν και τα δημόσια.
«Προσαρμοζόμαστε και δίνουμε τη δυνατότητα στους γιατρούς μας να έχουν την επιλογή της πρόσβασης και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βρεττάκος, αναφερόμενος στα μέτρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εισάγονται προκειμένου «να γίνει πιο ελκυστικό το δημόσιο σύστημα υγείας» και επειδή πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους γιατρούς προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια υποστήριξε ότι «με μετρήσιμα αποτελέσματα ερχόμαστε να αποδείξουμε ότι πιστεύουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το στηρίζουμε.
Οι προϋπολογισμοί από μόνοι τους μιλάνε και είναι μια πραγματικότητα. Έχουμε έναν προϋπολογισμό με 2 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτόν που παραλάβαμε το 2019 ενώ παράλληλα έχουμε διασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το οποίο η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στην ανακαίνιση και στην πλήρη δημιουργία Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων».
Νοτοπούλου: Αποτελειώνετε το ΕΣΥ
«Μετατρέπεται η δημόσια υγεία από κοινωνικό αγαθό σε προϊόν πολυτελείας και πεδίο κερδοσκοπίας των λίγων» σημείωσε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η κυβέρνηση όπως είπε, με αυτό το νομοσχέδιο καταργεί το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που ήταν ο θεμέλιος λίθος λειτουργίας και εγκαθίδρυσης του ΕΣΥ υποχρεώνοντας τον πολίτη να πληρώνει για κάθε υπηρεσία Υγείας.
Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην ιδιωτική δαπάνη υγείας που αυξάνεται στην Ελλάδα την ώρα που οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εισάγει περαιτέρω αύξηση της Ιδιωτικής Δαπάνης και περαιτέρω μείωση της Δημόσιας.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποδυνάμωσε τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ με αποτέλεσμα το άριστα καταρτισμένο προσωπικό τους να φεύγει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής.
Υπογράμμισε την υποβάθμιση του ΕΣΥ, την εξουθένωση που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές λαμβάνοντας τις δεύτερες χειρότερες αμοιβές στην ΕΕ.
«Δώστε πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια των γιατρών. Τους χειροκροτούσατε και σήμερα τους εμπαίζετε» σημείωσε.
«Οδηγείτε το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση»
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, που έφτιαξε το ΕΣΥ, είναι αυτό που θέλει περισσότερο από τον καθένα να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.
Για μια ακόμα φορά, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με βάση ποια μελέτη για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας νομοθετεί. «Η υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση. Λύση δεν είναι η αύξηση του ιδιωτικού έργου και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Εισηγείστε την κατάλυση, επί της ουσίας, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του», επισήμανε.
«Η έξοδος των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας, είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, καταργεί πλέον την πλήρη και αποκλειστική τους ιδιότητα. Πέραν αυτών, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους γιατρούς του ΕΣΥ», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι δημιουργείται προσωπικό δύο ταχυτήτων, με τους γιατρούς διευθυντές, συντονιστές, που θα έχουν το χρόνο και θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο, και τους άλλους – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο λόγω υπερεφημέρευσης.
ΚΚΕ: Τα νοσοκομεία θα πουλάνε υπηρεσίες
Το νομοσχέδιο αποτελεί «ένα ακόμη βήμα στη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα πουλάνε υπηρεσίες σε ασφαλιστικά ταμεία και σε ασθενείς», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή.
Εχουμε «απογείωση» της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας τόνισε προσθέτοντας πως αυτά που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν στο αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και συμπλήρωσε πως είναι έννοιες ασυμβίβαστες η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας στην Υγεία και η επιχειρηματική λειτουργία.
Με αφορμή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου, επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο εύρημα. «Πού θα απευθυνθεί; Είτε θα περιμένει μήνες για να κλείσει το αντίστοιχο ραντεβού στις τραγικά υποστελεχωμένες μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων, είτε θα αναγκαστεί να χρυσοπληρώσει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος εμπορεύεται αυτές τις μεγάλες ανάγκες», σημείωσε.
«Η πρόληψη όμως είναι και κάτι ευρύτερο. Απαιτεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Υγείας, με επίκεντρο την πρόληψη, που σημαίνει Κέντρα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Και αλήθεια πώς ακριβώς θα ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας;», συμπλήρωσε.
Έφερε ως παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας σε δήμους της Δυτικής Αθήνας. Το Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων στο τέλος της χρονιάς θα μείνει με το 60% του υγειονομικού προσωπικού. Το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου πάει για κλείσιμο. Το Κέντρο Υγείας Αιγάλεω δεν έχει γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο, τώρα δεν έχει και καθαρίστριες. «Μπορεί όλα αυτά να είναι ενεργειακά αναβαθμισμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά είναι τραγικά υποστελεχωμένα», ανέφερε σκωπτικά.
Αναφέρθηκε ακόμη στις διατάξεις για τους συμβασιούχους του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας πως διαιωνίζονται ο άθλιος εκβιασμός και η αβεβαιότητα με τρίμηνες παρατάσεις.
«Μας γυρίζει πίσω»
«Ταφόπλακα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας γυρίζει στις προ ΕΣΥ εποχές, όταν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο όσοι είχαν χρήματα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ.
«Ουσιαστικά λέτε στους πολίτες ‘αν είσαι φτωχός δεν θα έχεις πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας’, «αν είσαι ογκολογικός ασθενής δεν θα έχεις πρόσβαση σε ακριβά ογκολογικά φάρμακα, απαραίτητα για τη ζωή σου», όπως είπε και προειδοποίησε ότι «πάμε σε γιατρούς και σε ασθενείς δύο ταχυτήτων», ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τι θα κάνουν όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ απολύθηκαν, γιατί αρνήθηκαν να κλείσουν το ιατρείο τους, και να αναλογιστεί ότι δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.