Μία αποκάλυψη που θα προκαλέσει σάλο κάνει το αμερικανικό περιοδικό TIME. υποστηρίζοντας ότι η Google συνεργάζεται και παρέχει υπηρεσίες στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και, μάλιστα, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα – βόμβα, «η Google παρέχει υπηρεσίες cloud computing στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και ο τεχνολογικός γίγαντας διαπραγματεύτηκε την εμβάθυνση της συνεργασίας του κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όπως προκύπτει από έγγραφο της εταιρείας που είδε το TIME».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, βάσει του επίμαχου εγγράφου, έχει τη δική του «ζώνη προσγείωσης» στο Google Cloud, δηλαδή ένα ασφαλές σημείο εισόδου στην υποδομή που παρέχει η Google, το οποίο θα επιτρέψει στο υπουργείο να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι το υπουργείο ζήτησε βοήθεια από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στο Google Cloud, επιδιώκοντας να επιτρέψει σε «πολλαπλές μονάδες» να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτοματισμού, σύμφωνα με σχέδιο συμβολαίου με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2024.
Έκπτωση 15% δίνει η Google στο ισραηλινό υπουργείο
Το συμβόλαιο δείχνει ότι η Google χρεώνει στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για τη συμβουλευτική υπηρεσία.
Και παρότι η έκδοση του συμβολαίου που είδε το TIME δεν είχε υπογραφεί από την Google ή το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ωστόσο, ένα σχόλιο στις 27 Μαρτίου για το έγγραφο, από έναν υπάλληλο της Google, που ζητούσε ένα εκτελέσιμο αντίγραφο της σύμβασης, ανέφερε ότι οι υπογραφές θα «ολοκληρωθούν εκτός σύνδεσης, καθώς πρόκειται για μια συμφωνία Ισραήλ/Nimbus».
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Google έδωσε στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έκπτωση 15% στην αρχική τιμή των συμβουλευτικών αμοιβών παροχής συμβουλών ως αποτέλεσμα του «πλαισίου Nimbus», όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο.
Το Project Nimbus είναι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και δύο εταιρειών τεχνολογίας: της Google και της Amazon.
Δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένους βραχίονες του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία τους, στο πλαίσιο του Project Nimbus. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είναι πελάτης του Google Cloud.
Ο ισραηλινός στρατός επιλέγει στόχους στη Γάζα με τεχνητή νοημοσύνη
Η Google περιέγραψε πρόσφατα το έργο της για την ισραηλινή κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό, ως έργο για πολιτικούς σκοπούς.
«Ήμασταν πολύ σαφείς ότι η σύμβαση Nimbus αφορά εργασίες που εκτελούνται στην εμπορική μας πλατφόρμα από υπουργεία της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως τα οικονομικά, αυτά για την υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές και την εκπαίδευση», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο TIME, διευκρινίζοντας ότι «το έργο μας δεν απευθύνεται σε εξαιρετικά ευαίσθητες ή διαβαθμισμένες στρατιωτικές εργασίες που σχετίζονται με τα όπλα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών».
Σε επικοινωνία που είχε το περιοδικό, στις 10 Απριλίου, σχετικά με τη σύμβαση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, πάντως, εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Η είδηση αυτή έρχεται μετά από πρόσφατες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που ισχυρίζονται ότι ο στρατός της χώρας, ο οποίος ελέγχεται από το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιεί ένα σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη για την επιλογή στόχων για αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτούσε πιθανότατα υποδομή υπολογιστικού νέφους για να λειτουργήσει.
Το συμβόλαιο της Google που είδε το TIME, αν και δεν διευκρινίζει για ποιες στρατιωτικές εφαρμογές – αν υπάρχουν – το Υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί το Google Cloud και παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η τεχνολογία Google Cloud χρησιμοποιείται για σκοπούς στόχευσης, ωστόσο, οι υπάλληλοι της Google που μίλησαν στο TIME δήλωσαν πως η εταιρεία έχει μικρή δυνατότητα να παρακολουθεί τι κάνουν οι πελάτες της, ειδικά κυρίαρχα κράτη όπως το Ισραήλ, στην υποδομή cloud.
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αιτήματα του αμερικανικού περιοδικού να σχολιάσει τις αποκαλύψεις αυτές. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δύο εργαζόμενοι της Google παραιτήθηκαν τον τελευταίο μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Project Nimbus, σύμφωνα με το TIME.