Προβληματισμοί, λανθάνουσες συγκρούσεις, πολυεπίπεδα ανοιχτά οικονομικά ζητήματα, συμμαχίες παλιές και νεότερες διαμορφώνουν το πρώιμο σκηνικό ανεπίσημων συζητήσεων γύρω από μια πιθανή υποψηφιότητα Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι ενώ, όπως έγραψε η «Repubblica», από το Παρίσι στο Βερολίνο και από το Βίλνιους στο Βουκουρέστι τα αντανακλαστικά είναι κοινά ώστε να μη θεωρείται πλέον σίγουρο ότι για τον επάνω όροφο του Μεγάρου Μπερλεμόντ προορίζεται μόνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει πρώτη στο τραπέζι την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι. Αυτό ως ένα plan B σε περίπτωση που οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν δεν της αφήσουν περιθώρια να περιμένει από άλλους ηγέτες να το κάνουν.
Ιταλοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις μεταξύ ευρωπαίων ηγετών και το όνομα του πρώην ιταλού πρωθυπουργού επανήλθε κυκλικά.
Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι διαψεύδει σταθερά τις φήμες γύρω από το όνομά του. Μιλώντας ύστερα από πρόσφατη βράβευσή του στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις «πρωτοφανείς» για να διατηρήσει την ευημερία και την ανεξαρτησία της και πρέπει να οικοδομήσει το «μέλλον της στην ενότητα». Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε την ανάγκη για μια «εξωτερική οικονομική πολιτική» που αίρει τα εμπόδια και εγγυάται «πόρους στους οποίους καμία χώρα δεν μπορεί να έχει από μόνη της πρόσβαση», υπογραμμίζοντας και την ανάγκη «αύξησης της αμυντικής ικανότητας».
Οι προβληματισμοί
Ως προς το γιατί επανήλθε τις τελευταίες μέρες η επιλογή Ντράγκι στην ΕΕ, ανάλυση της «Repubblica» βάζει στο φόντο προβληματισμούς για την περίπλοκη φάση με την οποία σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θεμελιώδης βάση μιας πιθανής προγραμματικής πλατφόρμας για την επόμενη πενταετία θεωρείται το έργο που επιτελεί ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ σε σχέση με την “ανταγωνιστικότητα” της ΕΕ. Εν ολίγοις, ο Ντράγκι θεωρείται ο καλύτερος παίκτης για να οδηγήσει τη Γηραιά Ηπειρο στην επόμενη οικονομική της περίοδο» επισημαίνει η εφημερίδα. Αυτή είναι η οικονομική διάσταση.
Από πολιτική άποψη, μπορεί κανείς να αναλογιστεί το ειδικό βάρος της νέας σύμπραξης Μακρόν – Σουλτς – Τουσκ, που κάποιοι εκτιμούν πως προσβλέπει να τορπιλίσει τις ελπίδες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια νέα θητεία στην κεφαλή της Κομισιόν. Πρόσφατα, ο γάλλος πρόεδρος έκανε σαφή αναφορά στην ανάγκη υποψηφιότητας εκτός των ευρωπαϊκών κομμάτων.
Με τις μετοχές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε καθοδική πορεία, ανακύπτουν ζητήματα προς διαχείριση και από την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι σε περίπτωση που διαμορφωθούν νέες πολιτικές συνθήκες στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Βαρσοβία, που θα την οδηγήσουν ρεαλιστικά προς μια στροφή προκειμένου να προλάβει να βγει επιθετικά με πρόταση Ντράγκι, προτού απομονωθεί εν τοις πράγμασι και συρθεί εκ των υστέρων στην πρόταση άλλων Ευρωπαίων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο άρθρο της «Il sole 24ore», υπό τον τίτλο «Γιατί ο Ντράγκι θα ήταν ο κατάλληλος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξηγούσε μια σειρά από λόγους που δεν είναι μακριά από τις σημερινές προσεγγίσεις. Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας τα κόμματα κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς και τηρούν στάση αναμονής.