Θέμα ασφαλείας των δικαστηρίων ανακύπτει με αφορμή ένα ακόμα περιστατικό, αυτή τη φορά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά μετά την τυχαία αποκάλυψη ότι δικηγόρος μπήκε στο κτίριο με όπλο σε θήκη επί της ζώνης που φορούσε.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διοικητικού Δικαστηρίου Πειραιά, ο εν λόγω δικηγόρος σκόπευε να παραστεί στη συζήτηση υπόθεσης μεγάλου χρηματικού αντικειμένου και να ζητήσει αναβολή… με το περίστροφο στη ζώνη.
Για το λόγο αυτό, ζητούν από την Πολιτεία τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προτού συμβεί κάτι χειρότερο.
«Αν γίνουν μετά την ύπαρξη θυμάτων, θα συνιστούν απλά ειλικρινή μεταμέλεια» σημειώνουν.
Πώς έγινε το περιστατικό
Το ιστορικό της υπόθεσης για το οποίο άμεσα ενημερώθηκε η αστυνομία περιγράφεται σε επίσημη ανακοίνωση του Διοικητικού Δικαστηρίου Πειραιά στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Στις 12-4-2024 και ώρα 11.30 το πρωί, ένα ακόμα περιστατικό, που έλαβε χώρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, ήρθε να προστεθεί σε παρεμφερή προγενέστερα, ανακινώντας επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας του τρίτου μεγαλύτερου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, καθώς επίσης και όλων των δικαστηρίων και των υπηρετούντων σε αυτά.
Άνδρας της υπηρεσίας security που επιβλέπει την είσοδο του κοινού στο δικαστικό μέγαρο της οδού Πύλης 17 διέκρινε περίστροφο τοποθετημένο σε θήκη επί της ζώνης που φορούσε εισερχόμενος στο κτήριο δικηγόρος. Μετά από σχετικές ενέργειες της Διεύθυνσης του Δικαστηρίου και επικοινωνία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, έσπευσαν στο χώρο, εντός δεκαλέπτου, αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Δημοτικού Θεάτρου και άλλων υπηρεσιών, προβαίνοντας στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες για την εξουδετέρωση της απειλής. Ο εν λόγω δικηγόρος σκόπευε να παραστεί στη συζήτηση υπόθεσης μεγάλου χρηματικού αντικειμένου και να ζητήσει την 8η κατά σειρά αναβολή, με το περίστροφο στη ζώνη.
Ανεξαρτήτως της ανώδυνης έκβασης του συμβάντος τούτου, ερωτάται κάθε αρμόδια κρατική αρχή: Ελλείψει προσωπικού ασφαλείας στα περισσότερα δικαστήρια της Χώρας, όπως και ειδικών μηχανημάτων ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων κτλ, αποδέχεται η ελληνική Πολιτεία την ανέλεγκτη είσοδο στους χώρους απονομής της Δικαιοσύνης ενόπλων πολιτών (ασχέτως κατοχής νόμιμης άδειας), με προφανή ανακύπτοντα ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού των Δικαστηρίων; Εάν όχι, τι προτίθεται να πράξει άμεσα προς αποκατάσταση του τρωθέντος αισθήματος ασφάλειας δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και διαδίκων;
Θεωρούμε αδιανόητη τη μη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων της χώρας και δη του πολύπαθου Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που, κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει υποστεί διαρρήξεις, εισβολή αγνώστων και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις σχετιζόμενες με την ανεπάρκεια των μέτρων φύλαξης και προστασίας των κτηριακών εγκαταστάσεων και του προσωπικού.
Ως εκ τούτου, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και απευθύνουμε κραυγή αγωνίας προς κάθε αρμόδιο. Ας μην μετατραπεί η κραυγή αυτή σε κραυγή απόγνωσης και θρήνου. Όσο είναι καιρός λοιπόν ας αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες…
Ελάχιστο δείγμα ενδιαφέροντος της Πολιτείας αποτελεί η τοποθέτηση πύλης ελέγχου εισερχομένων σε κάθε δικαστήριο της χώρας, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, όπως και η προμήθεια μηχανήματος ελέγχου αλληλογραφίας για όλα τα δικαστήρια.
Αν αυτά γίνουν προτού συμβεί κάτι χειρότερο, θα είναι δείγμα πρόνοιας της Πολιτείας. Αν γίνουν μετά την ύπαρξη θυμάτων, θα συνιστούν απλά ειλικρινή μεταμέλεια».