Σχεδόν 20 ημέρες μετά τις αποκαλύψεις από «Το Βήμα» για τις ηχογραφημένες συνομιλίες του ΟΣΕ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη και έπειτα από την πρόσφατη παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, Παναγιώτη Τερεζάκη, για το μοντάρισμα διαλόγων μεταξύ σταθμάρχη Λάρισας και μηχανοδηγών, καταγράφηκε κυβερνητική αλλαγή πλεύσης. Ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά δεν απέκλεισε το μοντάζ, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη για αποδείξεις και επιμένοντας πάντως ότι εκείνη έχει στα χέρια της τα πλήρη ηχητικά.
Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες το πρωί στον ΑNT1, σήκωσαν κι άλλο την πολιτική θύελλα. Εχουν προηγηθεί άλλωστε αρχικά η κυβερνητική αντίδραση σε υψηλούς τόνους με κατηγορίες για fake news και μυθεύματα σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της 24ης Μαρτίου («Η μονταζιέρα στα Τέμπη ρίχνει νέες σκιές στην τραγωδία») και τα ακόμη αναπάντητα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Στη συνέχεια η προσπάθεια να υποβαθμιστούν ως «μη θέμα» οι δηλώσεις Τερεζάκη.
Οι διάλογοι
Ο χαρακτηριστικός διάλογος για τη μονταζιέρα στην τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού είχε ως εξής:
- (…) Εχετε στα αλήθεια αναρωτηθεί, ψάξει, διερευνήσει ποιος και γιατί μόνταρε αυτό το υλικό;
- Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Και να το αποδείξει η Δικαιοσύνη, αν είναι έτσι.
- Είναι μονταρισμένο;
- Δεν το ξέρω, πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται. Ολες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πώς διέρρευσαν στα Μέσα, το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά σε καμία περίπτωση – και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά – δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό. (…) Τα υπόλοιπα ας τα βρει η Δικαιοσύνη».
Για το «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας, ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι επρόκειτο για επιχειρησιακή απόφαση σταθεροποίησης του εδάφους («εμείς ούτε καν το γνωρίζαμε» είπε) ενώ μίλησε εκ νέου για θεωρίες συνωμοσίας.
«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Οτι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά…» είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι και αυτό θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ένα πράγμα: ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Είναι βαριά προσβλητικό και δύσκολο για εμένα, τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί εκείνο το βράδυ, ότι το μυαλό μας θα ήταν στο να συγκαλύψουμε». Για το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής, ο Μητσοτάκης απάντησε ότι θα εξεταστεί το κατηγορητήριο αλλά «μέχρι στιγμής συγκεκριμένο κατηγορητήριο δεν έχω δει».
Ο Πρωθυπουργός ταύτισε σε επίπεδο αντιπολιτευτικού περιεχομένου και ύφους τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν» είπε, αν και διευκρίνισε ότι απλώς εγείρει έναν κίνδυνο, «δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα» το ίδιο.
- Με αφορμή τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει «πειστικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» και ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε (Φόρουμ Δελφών) για τον Μητσοτάκη πως «σήμερα μας είπε ότι αφού έχει πάει το κανονικό ηχητικό στη Δικαιοσύνη, δεν έγινε και τίποτα. (…) Αυτό μάς έλειπε, να έχουν δώσει το χαλκευμένο στην ανάκριση».
Ελεύθεροι άλλοι δύο
Εντωμεταξύ άλλοι δύο κατηγορούμενοι, για την σύμβαση 717, από το χώρο της ΕΡΓΟΣΕ, απολογήθηκαν ενώπιον της ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα και της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου και αφέθηκαν ελεύθεροι με υψηλές εγγυοδοσίες, 500.000 και 800.000 ευρώ καθώς και με τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο κύκλος των απολογιών που τρέχει παράλληλα με την κύρια ανάκριση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου.