Δύο μήνες έχουν μόλις περάσει από τότε που η ταινία «Poor things» κέρδισε τέσσερα Οσκαρ έχοντας προταθεί σε 11 κατηγορίες και να που, όπως «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν προβλέψει, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ των Καννών τον ερχόμενο Μάιο θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ιστορίες καλοσύνης» (Kinds of kindness).
Ακόμα μία μεγάλη επιτυχία για τον έλληνα σκηνοθέτη, του οποίου η διεθνής καριέρα οφείλει πολλά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Το 2009 ο «Κυνόδοντας» είχε προβληθεί κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» και έκανε έτσι για πρώτη φορά διεθνώς γνωστό το «λοξό» αλλά ενδιαφέρον βλέμμα του σκηνοθέτη. Από τότε δύο ταινίες του Γ. Λάνθιμου έχουν παιχτεί στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών: «Ο αστακός» (2015), που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής, και «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» (2017), που κέρδισε το βραβείο σεναρίου.
Σεναριογράφος όλων των ταινιών του Λάνθιμου που έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Καννών είναι ο Ευθύμης Φιλίππου, που συνυπογράφει το σενάριο και της ταινίας «Ιστορίες καλοσύνης».
Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής της στην Ελλάδα, «πρόκειται για μια τρίπτυχη ιστορία, που ακολουθεί έναν άνθρωπο χωρίς επιλογές, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του, που είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα, επέστρεψε και μοιάζει να είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος και μια γυναίκα που είναι αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο με μια ιδιαίτερη ικανότητα, ο οποίος προορίζεται να γίνει ένας θαυμαστός πνευματικός ηγέτης».
Το μεγάλο γεγονός
Το πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ των Καννών ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Απριλίου στο Παρίσι από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Τιερί Φρεμό. Θεωρητικά μιλώντας, γιατί κανείς δεν μπορεί να μιλήσει αν δεν δει πρώτα την ταινία, η «Megalopolis» του Φράνσις Κόπολα θα είναι το καλλιτεχνικό γεγονός της διοργάνωσης. Η τελευταία δημιουργία του 85χρονου κινηματογραφιστή εμβληματικών ταινιών, όπως η τριλογία του «Νονού» και η «Αποκάλυψη τώρα!» (που ήταν το μεγάλο γεγονός των Καννών το 1979, όταν κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα), είναι η πρώτη ταινία που παρουσιάζει μετά το «Twixt» του 2011.
Λέγεται ότι ο Κόπολα άρχισε να γράφει το σενάριο της «Megalopolis» στη δεκαετία του 1980 και ότι έχει επενδύσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα πάνω σε αυτήν. Επίσης, η ταινία διαθέτει ένα all-star καστ, συμπεριλαμβανομένων των Ανταμ Ντράιβερ, Τζον Βόιτ, Ντάστιν Χόφμαν, Τζιανκάρλο Εσποζίτο και Λόρενς Φίσμπερν. Ο Κόπολα, θυμίζουμε, είναι κάτοχος δύο Χρυσών Φοινίκων καθώς το 1974 η ταινία του «Η συνομιλία» επίσης απέσπασε το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης.
Οι βετεράνοι
Δεν είναι πολλοί οι βετεράνοι του φεστιβάλ που διαγωνίζονται φέτος. Ανάμεσά τους ο καναδός μετρ του τρόμου Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που παρουσιάζει την τελευταία ταινία του «The shrouds». Η τελευταία συμμετοχή του Κρόνενμπεργκ στον διαγωνισμό των Καννών ήταν το 2022, όταν παίχθηκε στην Κρουαζέτ η γυρισμένη στην Ελλάδα ταινία του «Εγκλήματα του μέλλοντος».
Κάτοχος Χρυσού Φοίνικα είναι επίσης ο Ζακ Οντιάρ για τον «Ανθρωπο χωρίς πατρίδα» (2015). Φέτος επανέρχεται στις Κάννες με την ταινία «Emilia Perez», στην οποία η Ζόε Σαλντάνα υποδύεται μια δικηγόρο μπλεγμένη με έναν βαρόνο των καρτέλ. Η ταινία δεν είναι γαλλικής αλλά αμερικανομεξικανικής παραγωγής, όπως αμερικανοβρετανικής είναι η ταινία της Γαλλίδας Κοραλί Φαρζέ «The substance», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ντεμί Μουρ, Ντένις Κουέιντ και Μάργκαρετ Κουέιλι. Ως χώρα παραγωγής η Γαλλία έχει αρκετές συμμετοχές: «Marcello mio» του Κριστόφ Ονορέ, «Diamant brut» της Αγκάτ Ριεντινζέρ (ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους) και «L’amour ouf» του Ζιλ Λελούς, στην οποία πρωταγωνιστεί η Γαλλίδα (και) ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος.
Η εναρκτήρια ταινία
Το φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 14 Μαΐου με την παγκόσμια πρεμιέρα τής (εκτός συναγωνισμού) ταινίας «Le Deuxième Acte» (Η Δεύτερη Πράξη), τελευταίας δημιουργίας του εκκεντρικού γάλλου σκηνοθέτη Κεντέν Ντιπιέ, το έργο του οποίου διακρίνεται από μια βαθιά αίσθηση σουρεαλισμού (Rubber, Deerskin, Mandibles). Την περασμένη Τρίτη το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας κατέβασε την αυλαία του με την πανελλήνια πρώτη της ταινίας του Ντιπιέ «Daaali!».
Το τιμητικό βραβείο
Πέρυσι ήταν ο Χάρισον Φορντ ο άνθρωπος στον οποίο δόθηκε ο Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας. Φέτος θα είναι ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τζορτζ Λούκας, στον οποίο ο Φορντ χρωστά πολλά σε ό,τι αφορά την καριέρα του. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Λούκας είναι ο δημιουργός του franchise «Ο πόλεμος των άστρων» και ο άνθρωπος – κλειδί πίσω από το franchise «Indiana Jones» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Λούκας θα τιμηθεί στις 25 Μαΐου κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 77ου Φεστιβάλ των Καννών.
19 ταινίες για τον Χρυσό Φοίνικα
- «The Apprentice» – Αλι Αμπάσι
- «Motel Destino» – Kαρίμ Αϊνούζ
- «Bird» – Αντρέα Αρνολντ
- «Emilia Perez» – Ζακ Οντιάρ
- «Anora» – Σον Μπέικερ
- «Megalopolis» – Φράνσις Φορντ Κόπολα
- «The Shrouds» – Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
- «The Substance» – Κοραλί Φαρζέ
- «Grand Tour» – Μιγκέλ Γκόμες
- «Marcello Mio» – Κριστόφ Ονορέ
- «Feng Liu Yi Dai (Caught by the Tides)» – Ζία Ζανγκ-Κε
- «All we Imagine as Light» – Παγιάλ Καπάντια
- «Kinds of Kindness» – Γιώργος Λάνθιμος
- «L’ Amour Ouf» – Ζιλ Λελούς
- «Diamant Brut (Wild Diamond)» – Αγκάτ Ριεντινζέρ
- «Oh Canada» – Πολ Σρέιντερ
- «Limonov – The Ballad» – Κίριλ Σερεμπρένικοφ
- «Parthenope» – Πάολο Σορεντίνο
- «Pigen Med Nalen (The Girl with the Needle) – Μάγκνους Βαν Χορν