Εντείνονται οι ανησυχίες για το ότι μπορεί να είναι θέμα χρόνου μια άνευ προηγουμένου γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς η Τεχεράνη διαμηνύει ότι θα ανταποδώσει στο Ισραήλ το πλήγμα που δέχθηκε το ιρανικό προξενείο στη Συρία, αποφασισμένη να εγκαταλείψει την τήρηση στάσης «στρατηγικής υπομονής».
Διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως ο τρόπος αντίδρασης που θα επιλέξει το Ιράν, δηλαδή αν πλήξει απευθείας το Ισραήλ, θα καθορίσει τελικά και το αν θα είναι η κατάληξη του πρόσφατου περιστατικού ή ο πρόλογος για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ο αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη «σιδηρά» υποστήριξή του στο Ισραήλ μετά τις απειλές του Ιράν και όσοι επικαλούνται την κοινή λογική για τους συσχετισμούς και τα πραγματικά μεγέθη της προοπτικής μιας μεγάλης ανάφλεξης γνωρίζουν ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο καμία εκτίμηση που βασίστηκε σε μια ορθολογική ερμηνεία δεν μπορούσε να προβλέψει την κλιμακούμενη σύγκρουση.
Το Ισραήλ, στο οποίο αποδίδεται η πρόσφατη επίθεση σε ιρανικό στόχο στη Δαμασκό, μπορεί να θεωρεί το χτύπημα αυτό συνεπές με τη σκιώδη πολεμική στρατηγική του, επισημαίνει αναλυτής του Atlantic Council. Το γεγονός όμως ότι έρχεται εν μέσω των συγκρούσεων στη Γάζα, των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και των απειλών από τους Χούθι και τους σιίτες μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία, δημιουργεί συνολικά ένα πλαίσιο στο οποίο οι αντίπαλοι του Ισραήλ μπορούν να μιλούν για κλιμάκωση.
Το Ιράν από την πλευρά του, όπως έγραψαν οι «Times», βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα, καθώς εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συμμάχων και πληρεξουσίων στην περιοχή με τη βοήθεια του οποίου έχει καταφέρει να σταθεί απέναντι σε πολύ πλουσιότερους και πολύ καλύτερα εξοπλισμένους άραβες αντιπάλους του. Εχει προκαλέσει το Ισραήλ «δι’ αντιπροσώπου», είτε μέσω της Χεζμπολάχ στον Λίβανο είτε μέσω της Χαμάς στη Γάζα, αποφεύγοντας μια άμεση αντιπαράθεση με τον πολύ πιο ισχυρό εχθρό του. Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία ωθεί την Τεχεράνη σε ένα νέο πεδίο, όπου μπορεί να δυσκολευτεί να πλοηγηθεί, επισημαίνει η εφημερίδα.
«Θα τιμωρηθεί»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε σε υψηλούς τόνους πως το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για την επίθεσή του στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.
«Θα βλάψουμε όποιον μας κάνει κακό. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά» δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του σε αεροπορική βάση στο Νότιο Ισραήλ. Τόνισε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα αλλά προετοιμάζεται ταυτόχρονα για σενάρια και σε άλλες περιοχές. Και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς ανέφερε πως, αν το Ιράν πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το έδαφός του, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στο Ιράν.
«Οπως έχω διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, είναι σιδηρά η δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ μπροστά στις απειλές αυτές του Ιράν και των συμμάχων του» υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Δημοσίευμα του «Guardian» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρέμβουν για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί σε μια ιρανική πυραυλική επίθεση, «αυξάνοντας την πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης όχι μόνο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, αλλά και μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ». Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες κατεγράφη κινητικότητα από αμερικανούς αξιωματούχους που απευθύνονται σε υπουργούς Εξωτερικών χωρών της περιοχής προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επικοινώνησε με τους ομολόγους του από την Τουρκία, τη Σ. Αραβία και την Κίνα, ζητώντας τους να συμβάλουν ώστε να μη γενικευθεί η σύγκρουση. Επίσης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Τεχεράνη πως δεν υπήρξε αμερικανική ανάμειξη στο χτύπημα των Ισραηλινών στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.