«Απόλλωνα Θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη του Παρισιού.
Και συ ω Δία χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους
λαούς της γης και στεφάνωσε τους νικητές
του Ιερού Αγώνα».
H αντίστροφη μέτρηση για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έχει αρχίσει με την τελετή να λαμβάνει χώρα στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας την Τρίτη.
Η νέα πρωθιέρεια, γνωστή ηθοποιός Μαίρη Μηνά (που πρόσφατα είχε μοιραστεί με τα «ΝΕΑ» τις σκέψεις της για αυτή τη μεγάλη τιμή) θα κάνει την έκκληση στον θεό του ήλιου τον Απόλλωνα για να στείλει τις ακτίνες του και να ανάψει τη φλόγα (με τη βοήθεια του ειδικού κατόπτρου) όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες.
Η συγκεκριμένη τελετή στην οποία θα βρίσκονται πλήθος επισήμων (ξεχωρίζει η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ) αποτελεί ένα από τα κορυφαία δρώμενα σε κάθε χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων με παγκόσμια απήχηση.
Αλλωστε στην Αρχαία Ολυμπία θα βρεθούν κορυφαία ΜΜΕ από όλο τον κόσμο ενώ η εικόνα μέσω της ΕΡΤ θα ταξιδέψει στις πέντε ηπείρους.
«Η Ελλάδα μέσα από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και τη λαμπαδηδρομία μεταλαμπαδεύει σε όλο τον πλανήτη τα ολυμπιακά ιδεώδη και στέλνει παντού το μήνυμα των Αγώνων. Εμείς στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε δύο εξαιρετικές τελετές με πολλά νέα στοιχεία και καινοτομίες, έχοντας πλήρη συναίσθηση της βαριάς κληρονομιάς που έχουμε πάρει από τους προγόνους μας στην Αρχαία Ελλάδα.
Είμαι σίγουρος ότι η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024” θα υπενθυμίσει ξανά στην οικουμένη, τις τόσο επίκαιρες στη σημερινή εποχή αξίες του Ολυμπισμού και θα φωτίσει με τον ιδανικότερο τρόπο τους Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.
Από το Πρυτανείο.
Η τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκινά όταν η ομάδα συγκεντρώνεται στο Πρυτανείο, πίσω από τον Ναό της Ηρας. Εκεί όπου υπήρχε άσβεστη η φλόγα στην αρχαιότητα.
Κρατιούνται χέρι με χέρι δημιουργώντας έναν κύκλο, όπου συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με τη γη και αφουγκράζονται τη φύση…
Η ιερή σιωπή που επικρατεί στην Αρχαία Ολυμπία διακόπτεται από το θρόισμα των φύλλων. Αυτό το θρόισμα επηρεάζει και διαμορφώνει την κίνηση όλων. Ο ήχος του θροΐσματος και ο ήχος που παράγεται από την κίνηση των σωμάτων τους συνενώνονται δίνοντας την αίσθηση μιας μουσικής η οποία καθοδηγεί τα βήματά τους.
Την ίδια ιερά σιωπή επικαλείται η πρωθιέρεια στην επίκλησή της λίγο πριν ανάψει τη φλόγα.
Η δύναμη και η ενέργεια της ομάδας σε συνδυασμό με τους ήχους από το θρόισμα των φύλλων και την ιερή σιωπή του χώρου, αυτή η αίσθηση ότι ένας κόσμος υπάρχει μέσα σε έναν άλλο, ήταν η γενεσιουργός έμπνευση της δημιουργίας της φετινής τελετής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Πρόκειται για το περίφημο «Θρόισμα της ιεράς σιωπής» όπως είναι η ονομασία αυτής της τελετής, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας (σκηνοθεσία και χορογραφία) έχει εδώ και πολλά χρόνια η Αρτεμις Ιγνατίου, μαθήτρια της αείμνηστης Μαρίας Χορς και με μια πολυετή εμπειρία καθώς η συμμετοχή της σε αυτές τις ξεχωριστές τελετές είχε ξεκινήσει στο μακρινό 1988.
Είχε διαδεχθεί τη δασκάλα της το 2008 και από τότε είναι η «ψυχή» μιας από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του πλανήτη, της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εμπνευσμένη από τις παραστάσεις αρχαίων αγγείων και την αρμονία των αρχαιοελληνικών γλυπτών διδάσκει τη χορευτική ομάδα της και συμβάλλει στη μεταλαμπάδευση της ιδέας των Αγώνων και του Ολυμπισμού σε όλο τον κόσμο.
O Υμνος της Τελετής Αφής είναι του Μεσομήδου του Κρητός (2ο αι. μ.Χ.) και η απόδοσή του έχει γίνει από τον ηθοποιό Νικόλαο Τουρνάκη το 1995. Τη μουσική σύνθεση έχει κάνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι νέες ενδυμασίες είναι σχεδιασμένες από τη Μαίρη Κατράντζου.
Ενα από τα μεγαλύτερα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής θα είναι η αμερικανίδα σοπράνο Joyce Didonato που θα ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Υμνο. Εχει κερδίσει τρεις φορές το βραβείο Grammy κλασικής ερμηνεύτριας με τελευταία το 2020 και θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο διάσημη καλλιτέχνιδα στο είδος της.
Το ιστιοφόρο περιμένει.
Μαζί της θα είναι για τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας το δικό μας μεγάλο όνομα η Νανά Μούσχουρη, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο Νίκος Αλιάγας.
Μετά την Τελετή Αφής και με το που θα παραδώσει τη φλόγα η Μαίρη Μηνά στον πρώτο λαμπαδηδρόμο μας, τον χρυσό ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο, θα αρχίσει η λαμπαδηδρομία 11 ημέρων επί ελληνικού εδάφους με περίπου 600 δρομείς και στις 26 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού με τελευταίο λαμπαδηδρόμο τον Γιάννη Φουντούλη.
Και την επόμενη ημέρα, θα αναχωρήσει με το ιστιοφόρο Belem από το λιμάνι του Πειραιά για τη Μασσαλία για να συνεχίσει το ταξίδι της πλέον επί γαλλικού εδάφους.