Σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση προχώρησε το Ιράν κατά του Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου. Οι ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 300 πυραύλους και drones, τα οποία όμως αναχαιτίστηκαν, λόγω της αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει το Τελ Αβίβ.
Συγκεκριμένα, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι το «99%» των βλημάτων που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους εταίρους του, ενώ μόνο ένας «μικρός αριθμός» βαλλιστικών πυραύλων έφτασε στο Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis πάνω σε δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο.
Το τριεπίπεδο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ
Βάσει πληροφοριών που δημοσιεύονται στο CNN, το Ισραήλ διαθέτει μια σειρά από συστήματα για να εμποδίζει επιθέσεις από βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιές που τους μεταφέρουν πάνω από την ατμόσφαιρα μέχρι πυραύλους κρουζ και ρουκέτες που πετούν χαμηλά.
Το πρώτο και πιο γνωστό σύστημα είναι ο Iron Dome του Ισραήλ βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από τότε που η χώρα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τις σημερινές εχθροπραξίες στην περιοχή.
Τι είναι ο Σιδηρούς Θόλος
Ο Σιδηρούς Θόλος είναι το κατώτερο στρώμα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας της χώρας (IMDO). Υπάρχουν τουλάχιστον 10 συστοιχίες Iron Dome στο Ισραήλ, καθεμία από τις οποίες είναι εξοπλισμένη με ένα ραντάρ που ανιχνεύει πυραύλους.
Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που υπολογίζει γρήγορα αν ένα εισερχόμενο βλήμα αποτελεί απειλή ή αν είναι πιθανό να πλήξει μια ακατοίκητη περιοχή. Εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή, το Iron Dome εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να τον καταστρέψει στον αέρα.
Δεύτερο επίπεδο προστασίας
Ακόμη, ένα άλλο επίπεδο προστασίας είναι το David’s Sling, το οποίο προστατεύει από απειλές μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, σύμφωνα με το IMDO. Το David’s Sling, ένα κοινό έργο της ισραηλινής Rafael Advanced Defense System και του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού Raytheon.
Έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί αναχαιτιστικά συστήματα Stunner και SkyCeptor kinetic hit-to-kill για να εξουδετερώνει στόχους σε απόσταση έως και 186 μιλίων, σύμφωνα με το πρόγραμμα Missile Threat του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών (CSIS).
Τρίτο και τελευταίο επίπεδο προστασίας
Πάνω από το David’s Sling βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές θρυμματισμού για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική τους φάση – καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους – στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το CSIS.
Το Arrow 2 έχει βεληνεκές 56 μίλια και μέγιστο ύψος 32 μίλια, σύμφωνα με την Missile Defense Advocacy Alliance, η οποία αποκάλεσε το Arrow 2 αναβάθμιση των αμερικανικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot που χρησιμοποιούσε κάποτε το Ισραήλ σε αυτόν τον ρόλο.
Εν τω μεταξύ, το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίζει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, πριν αυτοί εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα στο δρόμο τους προς τους στόχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ διαθέτει επίσης υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35I stealth, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.