Κάποιοι το βρίσκουν βαρετό και άλλοι εθιστικό. Η ενασχόληση με το παζλ μπήκε δυναμικά στη ζωή μας την περίοδο του Covid. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 370% κατά τις εβδομάδες της πρώτης καραντίνας. Ο αριθμός των παραγγελιών κατασκευών παζλ στην Αμερική φημολογείται ότι μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνον της περιόδου της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης που ξέσπασε το 1929.
Τα οφέλη της συμπλήρωσης ενός παζλ
Η συμπλήρωση ενός παζλ ενεργοποιεί μια σειρά γνωστικών ικανοτήτων, πράγμα που μπορεί μακροχρόνια να αποβεί ωφέλιμο για τον εγκέφαλό μας, σημειώνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.
Κατά την έρευνά του ο Fissler (ψυχολόγος και ερευνητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ulm) δοκίμασε την πρακτική τού παζλ σε υγιείς ενήλικες που δεν ήταν εξοικειωμένοι με αυτό το παιχνίδι υπομονής. Μια εκατοντάδα ατόμων υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ικανότητές τους πριν και μετά από τη μελέτη. Όμως, μόνο οι μισοί από αυτούς έπρεπε να φτιάχνουν παζλ για τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά επί 5 εβδομάδες – μιλάμε για 3.589 κομμάτια παζλ που συμπληρώθηκαν μέσα σε 49 ώρες κατά μέσο όρο.
Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, ο ερευνητής βρήκε ότι η συμπλήρωση παζλ ενεργοποιεί 8 οπτικές και χωρικές εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως π.χ. η αντίληψη, η ευελιξία, η ταχύτητα της σκέψης και η νοητική περιστροφή (που χρησιμοποιείται από τον παίκτη για να φανταστεί προς τα πού να τοποθετήσει το κάθε κομμάτι). Σύμφωνα με τον Fissler, η συμπλήρωση παζλ βελτιώνει σημαντικά κάποιες από τις εγκεφαλικές μας ικανότητες. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από έναν κατασκευαστή παζλ, αλλά διενεργήθηκε με πλήρη αυτονομία σε όλα τα στάδιά της, διευκρινίζει ο πανεπιστημιακός ερευνητής.
Puzzle therapy
Το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί συνδυαστικά, να γεμίζει τα κενά μιας εικόνας με αυτό που θα μπορούσε να είναι το ιδανικό της συμπλήρωμα ενώ ταυτόχρονα νέοι και μεγαλύτεροι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τα δάκτυλα των χεριών τους για κάτι άλλο από αυτό με το οποίο τα κρατούν συνήθως απασχολημένα σήμερα, δηλαδή τα πληκτρολόγια.
Κάθε κομμάτι που βρίσκει τη θέση του, κάνει το μυαλό να αισθάνεται πλήρες και ευτυχισμένο: το βάζει σε τάξη. Η διαδικασία κατασκευής παζλ εστιάζει το μυαλό στην εργασία κλείνοντας έξω άλλες ανησυχίες και προβλήματα. Έτσι οι πιο φανατικοί του “αθλήματος” μπαίνουν σε μια ζεν κατάσταση, βιώνουν μια εσωτερική ηρεμία που είναι δύσκολο να απαντηθεί αλλού, στους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής που ζούμε. Πρόκειται για – ανάμεσα σε άλλα – μια μέθοδο διαλογισμού (meditation).
Καταλήγουμε λοιπόν, ότι το όφελος που μπορούμε να λάβουμε από αυτή την ενασχόληση συνδέεται άμεσα με την περιπλοκότητα του παζλ που φτιάχνουμε.