Γρήγορα και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τις ευρωεκλογές σκοπεύει να εκδώσει την απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Κλιμάκιο της Αρχής έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών (στις 20 Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου), ενώ, εξ όσων πληροφορούμαι, εκκρεμεί και μια επίσκεψη για έλεγχο στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς. Παράλληλα, όμως, σας θυμίζω ότι περιμένουμε και τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου που διεξάγει το υπουργείο έπειτα από εντολή της Νίκης Κεραμέως.
Σας έγραφα προ ημερών ότι έμαθα, προς έκπληξή μου, ότι αυτή η εσωτερική έρευνα δεν θα αποδώσει ευθύνες σε πρόσωπα αλλά θα περιοριστεί στα τεχνικά κενά ασφαλείας του συστήματος. Οτι δεν θα μάθουμε, δηλαδή, ποιος και πώς απέσπασε τα προσωπικά δεδομένα των εκλογικών λιστών του 2023 για να τα δώσει στον τότε γραμματέα Νίκο Θεοδωρόπουλο που τα έδωσε, με τη σειρά του, στην ευρωβουλευτή.
Ερωτήματα για τον έλεγχο στο ΥΠΕΣ
Φίλος της στήλης, με γνώση της υπόθεσης, μου επεσήμανε μια λεπτομέρεια. Οτι ο περιβόητος εσωτερικός έλεγχος δεν είναι μια τυπική πειθαρχική διαδικασία, π.χ. μια Ενορκη Διοικητική Εξέταση που προβλέπεται από τον Υπαλληλικό Κώδικα. Αντ’ αυτού πρόκειται για άτυπο έλεγχο που πραγματοποιεί η Διεύθυνση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου μιλώντας με υπαλλήλους και καταγράφοντας σε πρακτικό τις καταθέσεις. Το παράδοξο είναι ότι η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου έχει κι η ίδια την ευθύνη της πρόληψης και του ελέγχου αποτελεσματικότητας των συστημάτων του υπουργείου, άρα, κατά κάποιο τρόπο, ελέγχει, αν και θα έπρεπε να είναι κι αυτή ελεγχόμενη. Πάντως συγκεκριμένες ευθύνες, ξαναλέω, δύσκολα θα δούμε να αποδίδονται.
Καθαρογραφή – εξπρές για τις υποκλοπές Παρεμπιπτόντως, μιας και πιάσαμε τις ευχάριστες υποθέσεις και τους ελέγχους, ακούω ότι σε χρόνο – εξπρές καθαρογράφτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ επί του αιτιολογικού της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την προσφυγή και τη σχετική αίτησή του. Συνεπώς, από ό,τι ακούω, έχει ήδη ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ που, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Συντάγματος, υποχρεούται να την εφαρμόσει. Μέσα στις επόμενες ημέρες, λοιπόν, αναμένεται να συνεδριάσει και θα έχουμε νεότερα.
Η απάντηση του προέδρου της ΕΡΤ
Την απάντησή του στον «Μικροπολιτικό» έστειλε χθες ο προέδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας για την αποκάλυψή μας ότι, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον κύπριο πρέσβη Σταύρο Αυγουστίδη, του… προανήγγειλε ότι η ΕΡΤ δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στη συμμετοχή της Κύπρου στη Eurovision, παρά το γεγονός ότι η βαθμολογία δίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή που δεν είχε καν συσταθεί.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, λοιπόν, απαντά: «Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ούτε και της επιτρέπεται προφανώς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ως εκ τούτου ουδεμία εμπλοκή είχε τόσο στην πρώτη θέση που πήρε η Κύπρος από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΡΤ το 2021, όσο και στην περσινή αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής ως 7ης καλύτερης ανάμεσα σε 26 χώρες. Αυτό εξήγησα στον πρέσβη της Κύπρου στην προ τριμήνου συνάντησή μας – εννοείται στο περιθώριο των πολύ σοβαρότερων θεμάτων που συζητήσαμε –, αναφέροντάς του ότι σε όσους εμπλέκονται στην ΕΡΤ με τη Eurovision προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρυσι η ΕΡΤ. Kαι στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκα η κρίση της φετινής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ορίσει η ΕΡΤ να μην είναι ίδια με της αντίστοιχης που απέρριψε το εν λόγω τραγούδι, χωρίς εννοείται να μπορεί κανείς – πόσω μάλλον εγώ προσωπικά – να επηρεάσει την κρίση της».
Απορίες
Εγώ θα πω πάντως πως, επειδή η συζήτηση υπήρξε αντικείμενο καταγεγραμμένης διπλωματικής ενημέρωσης, ο πρέσβης μετέφερε, επί λέξει, ότι ο Κ. Ζούλας τού είπε ότι «όσον αφορά τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ, αναπόφευκτα, δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην Κύπρο», καθότι η επιλογή του φετινού τραγουδιού της απορρίφθηκε το 2023 από μια άλλη επιτροπή, άσχετη με αυτή που θα κρίνει τον διαγωνισμό του 2024. Δεν ξέρω τι σημαίνει το «αναπόφευκτα δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία» για τον πρόεδρο της ΕΡΤ, αλλά στα δικά μου ελληνικά δεν ακούγεται ούτε σαν ευχή ούτε σαν διαβεβαίωση ότι δεν έχει καμία εμπλοκή η διοίκηση. Τι να πω όμως, μπορεί να μιλάμε άλλη γλώσσα εμείς οι δυο…