Γνωρίζετε πόσο αλκοόλ πίνουν οι ευρωπαίοι; Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, κάθε άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω καταναλώνει, κατά μέσο όρο 9,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ, που ισοδυναμεί με περίπου 190 λίτρα μπύρας, 80 λίτρα κρασί ή 24 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών.
Αυτό σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για την υγεία του 2021 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αν και τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 2,5 λίτρα (215) τα προηγούμενα χρόνια οι άνθρωποι συνεχίζουν να πίνουν ιδίως στη Δυτική Ευρώπη. Από τις 10 χώρες που πίνουν τα περισσότερα ποτά στον κόσμο οι εννέα βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην εκτιμώμενη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά μια τάση παραμένει κυρίαρχη: οι άνδρες πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες: το 13,0% των ανδρών έναντι του 4,1% των γυναικών πίνουν αλκοόλ κάθε μέρα- το 36,4% των ανδρών έναντι του 21,7% των γυναικών πίνουν αλκοόλ κάθε εβδομάδα.
Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην κατανάλωση αλκοόλ παρατηρούνται στην Πορτογαλία (33,4% των ανδρών πίνουν καθημερινά έναντι 9,7% των γυναικών) και στην Ισπανία (20,2% έναντι 6,1%).
Σύμφωνα με την έκθεση οι 10 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ ήταν η Τσεχία (14,3 λίτρα), η Λετονία (13,2), η Μολδαβία (12,9), η Γερμανία (12,8), η Λιθουανία (12,8), η Ιρλανδία (12,7), η Ισπανία (12,7), η Βουλγαρία (12,5), το Λουξεμβούργο (12,4) και η Ρουμανία (12,3).
Η Ελλάδα κατανάλωσε μόλις 10,5
Οι 10 πρώτες χώρες που καταναλώνουν το λιγότερο αλκοόλ – σύμφωνα με τον ΠΟΥ – είναι το Τατζικιστάν (0,9 λίτρα), το Αζερμπαϊτζάν (1,0), η Τουρκία (1,8), το Ουζμπεκιστάν (2,6), το Τουρκμενιστάν (3,1), το Ισραήλ (4,4), η Αρμενία (4,7), το Καζακστάν (5,0), η Αλβανία (6,8) και η Βόρεια Μακεδονία (6,4).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες σε αυτόν τον κατάλογο, εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αρμενία και το Ισραήλ, έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό, για τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αυξάνεται και η ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ.
Τα άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών αποτελούν τη μικρότερη ομάδα στις στατιστικές για τους καθημερινούς πότες (αντιπροσωπεύουν μόλις το 1%), ενώ τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να πίνουν ένα ποτό κάθε μέρα (16%).
Ωστόσο, η ομάδα των ηλικιωμένων έχει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ ή δεν το έχουν καταναλώσει τους τελευταίους 12 μήνες (40,3%).
Το θανατηφόρο τίμημα
Ο ΠΟΥ συνδέει το αλκοόλ με το 30% των θανάτων από ακούσιους τραυματισμούς, όπως πνιγμούς και τροχαία ατυχήματα, και με το 39% των θανάτων από σκόπιμα τραύματα, όπως η αυτοκτονία και η ανθρωποκτονία.
Το ποτό συνδέεται επίσης με επικίνδυνες ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της μύησης νεαρών ενηλίκων σε άλλες ουσίες και το σεξ χωρίς προστασία, που τελικά παίζουν ρόλο στη μετάδοση ασθενειών, όπως ο HIV και η ιογενής ηπατίτιδα.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.