Εναν μαραθώνιο με περισσότερες από 50 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις που προσεγγίζουν απρόσμενες πτυχές της σχέσης της θρησκευτικής λατρείας με τη μουσική θα παρουσιάσει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έρχεται από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τρίτη στην πρωτεύουσα (28-30 Απριλίου). Ιδιαίτεροι χώροι που μπορούν να δημιουργήσουν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπως οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα μουσεία Ακρόπολης και Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και οι αίθουσες της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγουν τις πόρτες τους για να φιλοξενήσουν μουσικές οι οποίες δημιουργήθηκαν για θρησκευτική χρήση ή επικαλούνται το θείο με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις.
Οπως επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ «οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πρωτότυπες, έχουν μια σημαντική παράμετρο: να ανακαινίσουν, στην καθημερινότητά μας, όλα τα πολύτιμα συναισθήματα, τα οποία ο καθένας μας νιώθει πηγαίνοντας προς το Πάσχα και ιδιαίτερα στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας». Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της συγκεκριμένης διοργάνωσης, δήλωσε ότι «το φετινό 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φιλοξενήσει πάνω από 50 συναυλίες σε 13 μοναδικούς χώρους της Αθήνας. Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μεταξύ των σπουδαίων έργων που θα παρουσιάσουμε, θα έχουμε και 11 αναθέσεις νέων έργων».
Σημαντικά έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία με θεματικό άξονα τη λατρεία θα παιχτούν εντός κι εκτός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με σκοπό να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, καλώντας το σε μία βιωματική κατανυκτική εμπειρία. Για τον λόγο αυτόν η είσοδος είναι δωρεάν σε όλες και η διάρκειά τους δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά ενώ στους μικρότερους χώρους οι δράσεις επαναλαμβάνονται αρκετές φορές.
Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου όπου θα παρουσιαστεί «Η ουράνια πολιτεία» σε μουσική Λένας Πλάτωνος και λιμπρέτο της ίδιας μαζί με τους Βαγγέλη Κοσμίδη και Ελλη Κετετζιάν. Η ανάθεση αυτή της Λυρικής στη συνθέτρια είναι ένα μεταμοντέρνο ορατόριο με στοιχεία όπερας και κολάζ σε ελεύθερη φόρμα, βασισμένο σε ιερά κείμενα, ρήσεις και ποίηση Λένας Πλάτωνος. Μια άλλη σημαντική στιγμή, την ίδια ημέρα, είναι η επιστροφή του καταξιωμένου αρχιμουσικού και πιανίστα Κωνσταντίνου Καρύδη στην Εθνική Λυρική Σκηνή μαζί με τον Νίκο Λαάρη. Στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιάσουν μια επιλογή ελληνικών έργων των Περικλή Κούκου, Γιώργου Κουμεντάκη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Μηνά Μπορμπουδάκη, Νίκου Σκαλκώτα και Γιώργου Τσοντάκη για πιάνο, εμπνευσμένα από τη σχέση του ανθρώπου με το θείο. Τη συνθετική πλευρά του καταξιωμένου βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το κοινό στο έργο «Ο Θεός αγάπη εστί – 24 προσευχές του Ιωάννη Χρυσοστόμου», το οποίο θα παρουσιαστεί επίσης την Κυριακή των Βαΐων στο Παλαιό Χρηματιστήριο. Πρόκειται για ένα μουσικό, προσευχητικό δημιούργημα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Ολύμπια «Μαρία Κάλλας» σε ανάγνωση Μάρθας Τομπουλίδου.
«Το μάθημα του σκότους»
Η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου τη Μεγάλη Δευτέρα θα ερμηνεύσει ιταλικά πένθιμα εμβατήρια σε μια βραδινή διαδρομή που θα ξεκινήσει από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ολοκληρωθεί στην Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής την Κυριακή των Βαΐων ο Γιώργος Ζιάβρας θα διευθύνει το «Moiroloi – Α lament for the living», μια μουσική αφήγηση γύρω από τον θρήνο και την πένθιμη τελετουργία. Την ίδια μέρα στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου θα δοθεί η πρωτότυπη συναυλία «Το μάθημα του σκότους» σε μουσική σύνθεση Αλέξανδρου Γκόνη που γεφυρώνει τη φωνητική μουσική δωματίου του γαλλικού μπαρόκ με την ποίηση του 20ού αιώνα. Τη Μεγάλη Τρίτη στην αίθουσα της Εναλλακτικής θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της «Πάπισσας Ιωάννας», μια ανάθεση της Λυρικής στον Γιώργο Βασιλαντωνάκη σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Λίγο αργότερα, στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα ακουστεί για πρώτη φορά η «Φάλαινα στην πόλη ή Γιατί το έκανες αυτό;» σε σύνθεση Τόλγκα Τουζούν, ένα ορατόριο δωματίου.